Chris, Vilde, Eva, Noora och Sanna i tv-serien Skam
Chris, Vilde, Eva, Noora och Sanna i tv-serien Skam Foto: NRK/SVT

Skam – Allt du behöver veta inför säsong 4

Den norska tv-serien Skam har gjort succé över hela världen. I dag sänds det första klippet från säsong 4 i Norge, och påskafton finns det första veckoavsnittet att se på SVT Play. Här är allt du behöver veta inför den fjärde säsongen!

Detta är Skam

Skam är en norsk serie skapad av Julie Andem. Den handlar om elever på en gymnasieskola i Norges huvudstad Oslo. Innan storyn skrevs, intervjuades norska tonåringar om hur det är att vara ung i dag. Serien är gjord för webben och publiceras i korta klipp på samma veckodagar och tidpunkter som historien utspelas. För att karaktärerna ska vara så verkliga som möjligt har de egna Instagram-konton. Det publiceras också påhittade sms- och chattkonversationer mellan dem. För att ge rollfigurerna eget liv, låter skådespelarna sig nästan aldrig intervjuas.

Personerna i Skam

Serien kretsar kring ett gäng på fem tjejer:

Eva (spelas av Lisa Teige) bor med sin mamma, som nästan aldrig är hemma. I första säsongen känner sig Eva ensam och osäker. Hon tycker om att ha vänner omkring sig och tackar sällan nej till en fest.

Noora (Josefin Pettersen) är cool och självsäker i andras ögon. Hon står för vad hon tycker och fäller klockrena kommentarer vid rätt tillfällen. Men bakom det kaxigt röda läppstiftet gömmer sig en osäkerhet.

Vilde (Ulrikke Falch) är glad och sprallig. Hon har lätt för att engagera sig, är sugen på att hamna i rätt gäng och att bli bjuden på rätt fester. Hon vill väl, men tänker sig inte alltid för. Därför fattar hon ibland dumma beslut.

Sana (Iman Meskini) har ett tufft yttre, klädd i svart och hårt sminkad med svart kajal. Hon säger ofta det som andra bara vågar tänka. Ibland kan hon verka lite väl hård och hänsynslös. Men det visar sig ofta att ärlighet varar längst. Sana är troende muslim.

Chris (Ina Svenningdal) har en avslappnad stil och bryr sig inte om vad andra tycker om henne. Hon har mycket humor och är den som skämtar och får de andra i gänget att skratta.

Säsongerna

Första säsongen visades på SVT Play i julas. I den får tittarna följa Eva under första terminen på gymnasiet. Det handlar om ensamhet, kompissvek, rädslan att inte få kompisar och om pojkvännen Jonas. Säsong två handlar om en kärlekshistoria mellan Noora och William, skolans populäraste kille. I säsong tre har en kille för första gången huvudrollen. Isak blir kär i tredjeårseleven Even. I den fjärde säsong av serien är Sana huvudperson.

Tog världen med storm

Inte nog med att Skam har kammat hem det ena priset efter det andra på norska tv-galor. Serien har även tagit världen med storm! I Sverige är det den mest sedda serien någonsin på SVT Play – och i Danmark sägs hysterin vara ännu större. Men serien har fått tittare över hela världen.
I USA planerar man till och med att spela in en amerikansk version.

Så tittar du på Skam

Alla avsnitt publiceras först på norska NRK:s sajt. Tidigare har det gått att se avsnitten hos NRK oavsett i vilket land du befinner dig. Men på grund av rättigheterna till musiken är det inte längre möjligt att titta utanför Norge. De tre första säsongerna finns att se på SVT Play. 10 april släpps det första klippet från säsong 4 i Norge. I Sverige får vi vänta till den 15 april, då visas det första veckoavsnittet av säsong 4 på SVT Play.

Visste du att ...

... titeln Skam röstades fram av skådespelarna själva. Serien behandlar många situationer där unga kan känna skam.

... 1 200 ungdomar provspelade i hopp om att få en roll i serien.

... dubbelt så många sökte till Hartvig Nissens gymnasium, där Skam utspelar sig, 2016 som året innan.

... skådespelaren Tarjei Sandvik Moe, som spelar Isak, går på detta gymnasium i verkligheten också.

... Nora och William blev de populäraste namnen att döpa barn till i Norge förra året.

... många frisörer har blivit experter på att klippa Nooras frisyr efter alla förfrågningar från kunder om ”Noora-page”.

... klockslaget 21.21 spelar en viktig roll i den tredje säsongen och har därför blivit en magisk tidpunkt för inbitna fans.

... det spekuleras vilt på nätet om vem som blir huvudperson i fjärde säsongen. Många tror på Sana eller Even (Isaks kärlek), eftersom de båda syns i bild i slutet av tredje säsongens sista avsnitt. Liknande hintar har gjorts i tidigare säsonger.

... Noorhelm (Noora och William) och Evak (Even och Isak) shippas flitigt av fansen.

Snakke Skam-norsk!

Drittsekk – skitstövel

Sjalu – svartsjuk

Kødder du? – skämtar du?

Koselig – mysig

Hooka – hångla

Dorull – Toarulle

Russ – Tredjeårselev som snart tar studenten. ”Russetiden” pågår mellan 1 och 17 maj.

Russebuss – buss som russen åker i på studenten, motsvarande studentflak i Sverige.

Artikeln uppdaterades 10 april, 2017