Dilan Apak som uppfinnaren och Victor Beer som kompisen.
Dilan Apak som uppfinnaren och Victor Beer som kompisen. Foto: Malin Göransson/UR

Serien ska få fler att säga ”YES” till NO

Komiker och kunskap. Kluriga experiment, fysik-mysterier och förklaring av vetenskapliga ord. NO-tv vill förklara sådant som många tycker är svårt, men också locka till skratt med galna sketcher.

I den nya tv-serien NO-tv handlar allt om naturvetenskap – alltså kemi, fysik och biologi. I serien får tittarna bland annat möta en ganska dålig privat­detektiv som heter Charlotte Holmes (spelas av Sissela Kyle). Hon löser mystiska gåtor till­sammans med sin assistent Dr Watson (komikern Catrine Lundell). En annan karaktär är El Trollo – en magiker vars trollkonster ofta  visar sig vara experiment alla kan göra.

NO-tv vill göra natur­vetenskapliga ämnen roliga och intressanta för elever på låg- och mellan­stadiet. Förhoppningen är att serien även ska locka barn till att vilja experimentera själva hemma.

Bland de övriga skåde­spelarna finns Bianca Ingrossos mormor Christina Schollin, Victor Beer från I just want to be cool och Dilan Apak som gjort humor­program på både P3 och SVT.

Fakta: Vadå NO?

Nej, NO är inte bara det engelska ordet för ”nej”. Det är också en förkortning som betyder naturorienterande ämnen. Som sådana ämen räknas kemi, fysik och biologi.

SO är också en förkortning. Den står för samhälls­orienterande ämnen. Där ingår geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap.

Under grundskolan har varje elev rätt till 800 timmars NO-undervisning och 885 timmar SO. Svenska är det ämne man läser mest i grundskolan med 1490 timmar.

Dilan spelar en galen upp­finnare som tror att hon har kommit på hur olika saker funkar. Hon springer alltid entusiastiskt hem till sin bästa vän ”Kompisen” (Victor Beer), ofta mitt i natten, för att visa upp sin senaste uppfinning.

– Min karaktär är lite av en enstöring men också en bra vän, säger Dilan. När hon får en briljant idé vill hon snabbt dela den med sin bästis. Men sedan blir hon besviken och upprörd när han förklarar att ”den här uppfinningen finns redan”.

Dilan säger att det kan vara svårt att lära sig NO genom att bara sitta vid en skolbänk. Och hon hoppas att NO-tv kan bli ett roligt stöd för de barn som behöver det.

– Jag tror att det kan vara enklare att förstå något om man ser det i roliga sketcher och karaktärer på tv. Jag vet själv hur det kan kännas när man har svårt för att förstå vissa saker. Men i stället för att man ska känna sig dålig eller dum tycker jag att man kan kika på NO-tv.

Serien består av tio avsnitt. De tar upp och förklarar olika naturvetenskapliga fenomen, som magnetism, friktion, tyngdkraft, elektricitet, balans och ljud. Avsnittet som handlar om el är Dilans personliga favorit.

– Min karaktär tror att hon har uppfunnit eltandborsten, med hjälp av en skruvdragare. Och hon tycker att det är det mest fiffiga som har hänt. Men samtidigt som hon visar den för sin bästa vän plockar han upp en vanlig eltandborste, berättar Dilan och skrattar.

Vad har du själv för minnen av NO i skolan?

– Jag tyckte faktiskt att natur­vetenskap var lite svårt. Jag förstod inte alltid. Samtidigt tyckte jag att det var otroligt intressant. Så jag hade verkligen rådiggat ett sådant här program!

NO-tv sänds på SVT Barn och på UR Play.