Foto: skärmbilder

Se upp för fejkade filmer!

Det är inte lätt att veta om det du ser på sociala medier är på riktigt. Bilder, röster och filmer kan
ändras till nästan vad som helst.

3 tips för att se om videon är fejk

  1. Tänk efter!
    Känns något lurt med klippet? Vänta då med att dela det på sociala medier tills du vet att det är äkta. Snart kanske det kommer fram nya uppgifter.
  2. Varifrån kommer klippet?
    Vem har filmat och vem har lagt ut klippet? Verkar det vara en källa man kan lita på? Var källkritisk.
  3. Sök en extra gång
    Leta efter mer information om samma händelse som visas på filmen. Sök till exempel på videons titel. Då kan du se om tidningar eller webbplatser som du litar på har delat eller skrivit om klippet.

För ungefär 100 år sedan utvandrade många svenskar till USA. En del blev lockade efter att ha sett bilder från landet på andra sidan Atlanten. På dem syntes frukter som var stora som hästar. Bilderna var givetvis fejkade – jätte-frukterna hade klistrats in. Samma princip har använts på internet och sociala medier de senaste åren. Man har fejkat bilder, till exempel genom att byta ansikten på kändisar.

Videor har däremot varit mycket svårare att ändra i, tills ganska nyligen. Journalisten Per Grankvist, som skrivit en bok om fejk på nätet, berättar att det nu är enkelt.

– Med en vanlig dator kan man göra realistiska videor där det ser ut som att en person säger något den aldrig har sagt.

En sådan video kallas ”deep fake”. För att göra den krävs bara några få filmsnuttar på personen.

– Och med en dryg halvtimmes inspelat prat har en människa sagt alla ljud som man använder i vanligt tal, säger Per Grankvist.
Då kan man med ett dataprogram få personen att säga vad som helst.

Ett känt exempel är en video på USA:s förra president, Barack Obama. Där håller han ett tal där han säger att den nuvarande presidenten Donald Trump är ”en skithög”. Videon gjordes för att visa hur enkelt det är att fejka. Och tekniken kan användas på mer allvarliga sätt.

– Låt oss säga att vi ser en video där youtubern Therése Lindgren frossar i hamburgare, säger Per Grankvist. Hon är ju vegan och det skulle skada hennes trovärdighet.

Eftersom det är lätt att fejka videor och ljud går det också att skylla ifrån sig om man faktiskt har gjort något pinsamt.

– Där ser jag den stora faran, säger Per Grankvist. En politiker som har gjort bort sig på film eller en ljudupptagning kan säga att det bara är fejk.

Dessutom är det väldigt svårt att avslöja en fejkad video, ibland nästan omöjligt.

– Man får fundera på om det man ser är rimligt. Tycker du att något verkar konstigt så ta tillvara på den känslan. Hitta flera källor, och dela inte vidare om du inte är säker.
Det är dumt att sprida osanningar. Och dessutom kan det bli väldigt pinsamt om man delar något som visar sig vara fejk.

Exempel på fekjade filmer

Det finns många exempel på fejkfilmer som spridits. Som den här, där en tv-meteorolog träffas av en flygande fisk ...

... eller den här, som visar hur ett par special-skor gör att man kan springa på vattnet.

Algoritmer styr vad du får se

Instagram, Youtube och andra sociala medier håller koll på vad vi gillar. Ser du på fotbolls-klipp eller -bilder kommer det fler av samma typ. Detta styrs med något som kallas algoritmer.

– Det är egentligen bara uträkningar, säger Per Grankvist. Om Youtube ser att en person gillar en viss typ av videor ska den få se mer av det. De vill att man ska stanna så länge som möjligt på hemsidan eller appen för att få visa många annonser.

Visst kan det vara bra att en gejmer får tips på spel-videor i stället för klipp om heminredning. Men det gör också att vi inte får syn på allt annat som händer.

– När man läser nyheter är det viktigt att man inte bara får se det som algoritmerna tror att du gillar, säger Per Grankvist.

På sociala medier får du se fler inlägg av personer och grupper som du gillar och kommenterar på. Då kan något uppstå som brukar kallas ”filterbubblor”. Alltså att det man inte verkar intresserad av filtreras bort.
Det skapar en bubbla med enbart saker som man gillar och håller med om.

Det går att ändra sin filterbubbla. Genom att lajka och kommentera nya saker kommer bubblan att spricka. Men då gäller det alltså att söka upp nyheterna själv.

Artikeln publicerades i KP 12