Foto: Warnermusic

SaRaha flyttar in i andra chansen

På lördag är det dags för Andra chansen! Fyra dueller ska avgöra vilka som går till final. I en av duellerna tävlar SaRaha.


SaRaha

Namn: Sara Larsson.

Ålder: 32.

Bor: I Göteborg.

Intressen: Musik, konst, språk och människor.

Favoritdjur: Katt.

Favoritmat: Ugali. Det är som en blandning mellan bröd och gröt. Det är jättegott till linsgryta.

Hur känns det inför Andra chansen?

– Superroligt! Jag är jättepeppad på alla sätt. Nu är man ju lite varm i kläderna också efter att ha gjort numret en gång. Nu har jag studerat det i efterhand. Jag känner lite mer press nu.

Gick första uppträdandet som du hade tänkt dig?

– Jag gjorde inga katastrof-fel, men jag är alltid lite självkritisk. Jag tror det är bra att alltid vilja putsa till det lite. Framförallt dansen! Jag är ingen dansare i grunden så det är det jag kämpar mest med.

Du möter Isa i duellen, hur tror du det kommer gå?

– Helt omöjligt att svara på. Isa är fantastisk, hon sjunger otroligt bra. Vi har helt olika musikstilar, vem som går vidare beror på vilken stil folket gillar.

Din låt heter Kizunguzungu, vad betyder det?

– Yr! Att jag blir yr av kärlek. Det är det som låten handlar om, att bli kär.

Din familj flyttade till Tanzania, när du var 2 år. Hur var det att växa upp där?

– Jag bodde där tills jag var 5 år. Det är därifrån jag har mina första vänner och minnen. Det var en helt annan miljö att växa upp i än i Sverige. Det bor många som är fattiga där. Men det fanns många likheter också. Barn som springer runt och leker bland bakgårdarna. Leker det gör man i alla länder. Sedan har jag flyttat fram och tillbaka mellan Tanzania och Sverige flera gånger. Fram till att jag var 23 hade jag inte bott längre än tre år i ett och samma land.

Vilka var dina favoritämnen i skolan?

– Musik, så klart! Jag tyckte även mycket om bild, svenska och engelska. Jag älskade att skriva. Jag skrev min första låt när jag var 13. Den handlade om vänskap. Att jag och min kompis var kära i samma kille, men det skulle inte få förstöra vår vänskap.

Du pratar både svenska, engelska och swahili. Vilket är lättast och svårast?

– Om man inte kan något av språken innan så är swahili lättast. Det är enkel grammatik och enkelt att uttala. Svenska är jättesvårt om man inte har vuxit upp med det.

När började din musikkarriär?

–När jag var 18 flyttade jag till Zimbabwe och började göra musik med två andra musiker där. Jag sjöng, spelade gitarr och skrev låttexterna. Musiken var en blandning av afropop, reggae och västerländsk sing & songwriter-stil. Men när jag var 20 flyttade jag hem till Sverige och började plugga.

Vad pluggade du då?

– Jag började med att läsa religionskunskap. Jag ville lära mig mer eftersom jag stött på så många religioner när jag var ung. Sedan började jag läsa engelska. Efter det bestämde jag mig för att utbilda mig till lärare och efter det gick jag på konstskola. Jag är nu lärare i engelska, musik och bild. Sen flyttade jag ner till Tanzania igen 2009.

Hur kommer det sig att du flyttade igen?

– Tanzania är som mitt andra hemland och jag saknade det. Där fick jag jobb i en musikstudio. Det var en otroligt spännande musikscen i landet just då, och jag kände att det här måste jag vara med på! Så då började jag utveckla min stil inom elektronisk afropop.

Hur ser framtiden ut, blir du lärare eller artist?

– Nu kan det bli mycket musik framöver och det är jätteroligt. Kanske att det blir lärarjobb samtidigt men inte lika mycket.

Vilka artister inspireras du av?

– Mycket nigerianska artister. Det händer väldigt mycket i det landet när det kommer till musik. Rihanna gillar jag också, hon gör väldigt coola grejer. Jag har alltid inspirerats av kvinnliga sångerskor.

Har du något favorituppträdande från tidigare år i Melodifestivalen?

– Nanne Grönwall med låten Avundsjuk! Den var så otroligt cool, en riktig smash! Det var en rolig text och hon var så uttrycksfull, verkligen häftig.

Andra chansen

I andra chansen blir det fyra dueller. De artister som kom på 3 och 4 plats i deltävlingarna ställs mot varandra. Om man vinner sin duell går man vidare till final.

Duell 1: Panetoz – Håll om mig hårt mot Molly Pettersson Hammar – Hunger

Duell 2: Albin & Mattias – Rik mot Boris René – Put your love on me

Duell 3: Isa – I will wait mot SaRaha – Kizunguzungu

Duell 4: Dolly Style – Rollercoaster mot Samir & Viktor – Bada nakna