Sagan om Sveriges kung
Vår kung, Carl den sextonde Gustaf, är den som har ”suttit på tronen” längst i Sveriges historia. Nu har 77-åringen varit regent i 50 år.
Carl Gustaf var 27 år när han blev kung. Då hade hans farfar, kung Gustaf den sjätte Adolf, precis dött, 90 år gammal. Carl Gustafs pappa, Gustaf Adolf, hade omkommit i en flygolycka innan Carl Gustaf ens hade hunnit fylla 1 år. Det var därför han blev kung så ung. Man blev tvungen att hoppa över en generation.
Kungen har fyra storasystrar (Margaretha, Birgitta, Désirée och Christina). Men eftersom Sverige på den tiden hade så kallad manlig tronföljd fanns det ingen tanke på att någon av dem skulle bli drottning. Systrarna har berättat att kungens mamma, prinsessan Sibylla, kände sig pressad att föda barn tills det kom en son. När det till sist kom en pojke andades alla ut.

”Lillprinsen”, som han kallades i tidningarna, växte upp på slottet i Stockholm med sina systrar. Det var en speciell tillvaro som inte hade så mycket med det vanliga livet utanför att göra. En av kungens systrar, 86-åriga prinsessan Birgitta, har kallat det för ”en gyllene bur”. Hon har berättat att hon var så överbeskyddad att hon som 20-åring knappt visste hur man använde en telefon.
Men för Carl Gustaf blev livet mer fritt när han som 13-åring flyttade till internatskola i Sigtuna. Sedan verkar det som att han levde ett ganska roligt och glammigt liv fram till 1973, då han blev kung och allvaret började. Hans valspråk blev ”För Sverige – i tiden”. 1976 gifte han sig med tysk-brasilianska Silvia Sommerlath. Nu har de tre barn och åtta barnbarn ihop.

Har han suttit på en tron?
Kungens farfarsfar, Gustaf den femte, valde att inte bli krönt när han blev kung 1907. Han förklarade aldrig varför, men troligen berodde det på att Sverige var på väg att bli mer demokratiskt. En kunga-kröning hade kunnat göra svenskarna upprörda. Sedan dess bär ingen i kungafamiljen krona på huvudet. Och vår kung har bara suttit på en tron en gång. Det var när han blev kung 1973. Det är den tron (väldigt tjusiga stol) som kallas för Drottning Kristinas silvertron. Den står i rikssalen på Stockholms slott. Silvertronen skänktes till drottning Kristina när hon skulle krönas år 1650.
Kungakronor används fortfarande i Sverige, men inte på huvudet. Vid viktiga händelser som bröllop och begravningar placeras kronan på en framträdande plats, så att alla ser den.
Förlorade makten 1974
1971 togs ett viktigt beslut. Det kallas Torekovs-kompromissen, eftersom det skedde vid ett möte i Torekov i Skåne. Socialdemokratiska och borgerliga politiker kom överens om att monarkin (kungastyret) fick vara kvar, men att kungen inte längre skulle ha någon makt över politiken. 1974 beslutade sedan riksdagen om en ny regeringsform (grundlag) som gäller än.
Lagen innebär att kungen är statschef, men enbart har symboliska uppgifter. Kungen visar upp Sverige och är en representant för vårt land på många sätt. Han gör till exempel flera statsbesök varje år, då han träffar ledare för andra länder.
Sveriges lag säger att kungen inte får uttrycka åsikter i politiska frågor. Det är för att han inte ska påverka politiken och ha makt. Men var gränsen går är ganska oklart. Det påpekas ofta att även friheten att yttra sig står i Sveriges grundlag, och att det även borde gälla kungafamiljen.

Heter alla Carl, Gustaf och Adolf?
Man kan bli lite förvirrad när man läser namnen på kungen, hans pappa och hans farfar. Varför har de nästan samma förnamn?
Förklaringen är att svenska kungar har hetat så sedan lång tid tillbaka. Det är en tradition. Sedan Gustav Vasa blev kung för 500 år sedan har minst 13 kungar haft Carl, Gustaf eller Adolf som förnamn. Det visar också att kung anses vara en färdig roll som man går in i. Man gör inte bara som man vill …
Victoria blir drottning
För mer än 40 år sedan bestämdes att Sverige inte längre har manlig tronföljd. Regentens äldsta barn är den som ärver tronen. Det spelar ingen roll om det är en tjej eller en kille. Det är därför som Victoria, 46, är Sveriges kronprinsessa. Och hennes dotter Estelle, 11, kommer att bli drottning efter Victoria, om allt går på det sätt som nu är bestämt.