Foto: Anders Végh Blidlöv

Tips! Så stoppar du mobbning.

Mobbning är olagligt. Ändå känner sig många barn utsatta. Här berättar Ellen Hedlund, kurator på Bris, vad man kan göra åt det.

Hit kan du ringa!

Bris (Barnens rätt i samhället) är en organisation som arbetar för barns rättigheter. Till nummer 116 111 kan alla under 18 år ringa och prata med en kurator. Stödtelefonen är öppen varje dag klockan 14–21. Samtalen är gratis och du får vara anonym. Det går även att mejla och chatta med en kurator på bris.se och i Bris mobil-app.

Vad är mobbning?

– Det betyder att någon blir illa behandlad av en eller flera andra. Det kan ske på många olika sätt. Till exempel genom elaka kommentarer, utfrysning, sparkar, slag eller hot.

Hur vet man att man blir mobbad?

– Lita på din magkänsla. Att känna sig orolig för att gå till skolan är ett vanligt tecken på att något behöver förändras. Berätta det för en vuxen! Skolan ska vara en trygg plats för alla.

Vad har skolan för ansvar?

– All personal måste stoppa och motverka mobbning. Det står i lagen. Du ska få hjälp oavsett om du vänder dig till en lärare, vaktmästaren eller skolsköterskan.

Men om skolan inte hjälper till?

– Tyvärr känner många att de inte får hjälp, trots att de har sagt till många gånger. Det är viktigt att ändå inte ge upp. Du har rätt att bli lyssnad på. Den som tycker att skolan inte gör vad den ska kan höra av sig till Barn- och elevombudet.

Kan den mobbade behöva byta skola?

– Så ska det inte vara. Vissa vill byta skola och tycker att det känns skönt att ”börja om” i en ny klass. Men då ska det vara ens eget val.

Varför finns det människor som mobbar?

– Det kan bero på så mycket. En del tror att de måste bete sig på ett visst sätt för att få vara med. Men beteendet går att förändra. Därför är det viktigt att be om hjälp även om man är den som gör fel.

Hur vet man säkert att man inte mobbar någon?

– Vi behöver alla fundera på vad vi säger till människor omkring oss. Ett tips är att vända på situationen och tänka: ”Hur skulle jag reagera om någon annan sa eller gjorde så här mot mig?”

Vad kan man göra för att hjälpa någon som blir utsatt?

– Att våga säga ifrån är bra. Men det kan vara svårt. Då kan man berätta för en vuxen i stället. Man kan också tänka på att vara snäll och inbjudande mot dem som är
ensamma i skolan.

Vem har ansvaret för att stoppa nätmobbning?

– Har det koppling till skolan så har skolan ansvar att utreda det. Det kan till exempel vara att en klasskamrat skriver elaka kommentarer. Oavsett vad du råkar ut för på nätet, är det viktigt att berätta för en vuxen.

Den som inte vill prata med en vuxen då?

– Ibland känns det jättejobbigt, men det brukar vara värt det. De flesta känner lättnad efteråt. Du kan ringa till oss på Bris och ”provprata” först, för att se hur det känns.
Efteråt är det oftast lite enklare att prata med någon i närheten.

Kan det vara ens eget fel att andra är elaka mot en?

– Nej, aldrig. Man har rätt att vara precis den man är och respekteras för det.

Vad händer efteråt?

– Den som har fått höra taskiga saker börjar ofta tänka taskiga saker om sig själv. Det kan ge dålig självkänsla och göra det svårt att lita på andra. Därför är det viktigt att fortsätta prata om det som har hänt.
Jag tycker att man ska se på sig själv som sin bästa kompis och tänka snälla saker.
Och umgås med snälla människor.

I KP 1 berättar Tyra och Frank hur det kan vara att bli mobbad.

Foto: Anders Végh Blidlöv

Du vet väl att det alltid finns mer att läsa i tidningen KP!