Foto: Shutterstock

Så slänger du mindre mat!

Nästan 30 procent av all mat i Sverige slängs. De flesta är överens om att det är onödigt slösigt. Mårten Thorslund driver sajten matsvinnet.se och är expert på matsvinn och rester. Det är han som gjort rest-recepten till baksidan av KP 15.Mårten Thorslund

Treresters-meny i KP 15

Varför är det viktigt att inte slänga så mycket mat?

– Det sämsta med att slänga mat är att man då slösar med alla de resurser som använts för att framställa maten. Vatten, markyta och energi. Mat gör stora ekologiska fotavtryck. En del mat ger ett större avtryck än annan. Kött och smör ska man inte slösa med. Att slänga lite pasta, ris, bönor eller potatis är inte lika illa. Växthusodlad sallad, tomater, paprika och gurka är vatten- och energikrävande och därför sa man undvika att slänga dem. Vill du vara med och minska matsvinnet? Prata med dina föräldrar. Be dem att köpa mat av bra kvalitet med ett bra ursprung, gärna närodlade grönsaker och kött från djur som levt ett hyfsat bra liv. Och lämna in matavfallet till matavfallsinsamling eller köp en kökskompost.

Hur och varför blev du så engagerad?

– Jag har alltid älskat naturen och de senaste åren har jag börjat odla en stor del av min familjs mat själv och insett vilket stort och tungt, men också fantastiskt kul och inspirerande arbete det är. Det skulle kännas som om jag struntade i alla timmar jag lagt ner på odlingen om jag slängde maten. När jag blev pappa insåg jag hur svårt det är att planera, laga och servera mat så att den äts upp. Men ni som är i KP-ålder vet mer om matsvinn än många vuxna, har jag märkt. Så framtiden ser ljus ut! Jag önskar att alla kunde ifrågasätta sig själva och sina familjer. Och varför slängs så mycket mat i butiker, restauranger, skolkök och hemma hos folk? Kan man ta mindre portioner – och be att få ta hem matresterna i stället för att de slängs på restaurangen?

Ge tre korta tips på hur man kan slänga mindre mat!

– För det första: Var med om tilllagningen och planering av mat i ditt hem. När man har kämpat för maten är man mer rädd om den. Ta fler små portioner istället för en jättestor. Respektera maten. Lägg bort mobilen när du ska äta. Annars visar du inte respekt för alla de människor, djur och allt underbart i naturen som gjort maten möjlig. Kolla gärna in mina tips, recept och inlägg på matsvinnet.se, vi finns även på Instagram och Facebook.

Vilka är de vanligaste resterna?

– Det beror på var man tittar. I butik är det ofta färskvaror med kort hållbarhet och sådant som lätt skadas, typ bröd och frukt och grönsaker. I hemmen och skolorna är det annorlunda. I skolan hänger det mycket ihop med hur många som faktiskt äter i skolan den aktuella dagen och hur stökig miljön är där man ska äta. Hemma är det vanligt med att man planerat och lagat och lagt upp fel mängd mat eller dryck. Du kanske har slarvat och ätit mellis för sent och inte är så hungrig? Vi häller ut lika mycket drickbart i vasken som vi slänger mat. Cirka 26 liter dryck och 28 kilo mat per person och år slösas. Väger du runt 50 kilo, så slänger du och häller ut ungefär din egen kroppsvikt i matsvinn.