Så dansar Let´s dance-kändisarna när ingen ser

Det är dags för en ny säsong av Let´s dance! Nästan 2 miljoner tittar på tv-programmet på fredagarna. Men hur dansar deltagarna när de är ensamma hemma och ingen ser?

Bianca Ingrosso, sångare och bloggare

Hur mycket har du dansat tidigare?

– Jag gick på dansskola från att jag var 3 år tills jag blev 9. Men det var mest på skoj, det här är något helt annat. Jag gillar också att dansa när jag och mina kompisar går ut på klubbar.

Vad är du mest nervös inför?

– Cha-cha och samba! Det är så svårt, det är helt omänskligt! Det är så mycket jobb med höfterna. Tangon är jag säkrare i, det är inte lika mycket teknik.

Om man är på ett disco, hur ska man då bjuda upp?

– Man måste våga ta för sig. Om man känner sig väldigt osäker kan man ta hjälp av en kompis. Då kan man gå fram tillsammans och bjuda upp två personer samtidigt.

Hur var du på discon?

– Jag var den som alltid stod vid popcornbordet. Jag åt mer popcorn och ostbågar än vad jag dansade. Det var en kille som jag verkligen ville dansa med, men han ville inte dansa med mig.

Vilket är ditt pinsammaste dansminne?

– Jag har inget riktigt pinsamt. Jag har ramlat på dansgolvet men det bryr jag mig inte så mycket om.

Toni Prince, Instagramstjärna

Hur mycket har du dansat tidigare?

­– Jag har dansat mycket hemma med pappa. Han är gammal break-dansare så det har alltid varit en del av mig. Men förut tog jag inte så mycket plats på dansgolvet, jag är mer säker nu.

Vad är du mest nervös inför?

– Jag kan nog ta mig an allt. De klassiska danserna är mer stela och komplicerade med mycket små detaljer. Men jag tycker att det är väldigt häftigt med vals och samban och cha-cha är det mer energi i, det passar mig.

Hur bjuder man upp på disco?

– Det finns nog inget tips som passar alla. Man måste lämna sin trygghetszon. För när man väl bjudit upp och sedan dansat är det en härlig känsla i kroppen. ”Wow, jag gjorde det”.

– Man borde inte vara så rädd för att bjuda upp. Man vet ju att om man själv blir uppbjuden blir man ju väldigt glad (Elisabeth Novotny, danspartner)

Hur var du på discon?

– Jag gjorde allting. Jag dansade lite, stod och pratade lite och gick till kiosken ibland. På dansgolvet var vi ofta ett gäng kompisar och då blir det lättare. Man blir lite mer avslappnad. Är man lite nervös för att dansa gäller det att ta små steg i taget.

Vilket är ditt pinsammaste dansminne?

– Jag har bara roliga minnen. Det är lite roligt nu när jag tänker tillbaka på när jag var yngre och var nervös inför att dansa. Så är det inte nu, den osäkerheten har släppt.

Nassim Al Fakir, tv-programledare, skådespelare, musiker

Hur mycket har du dansat tidigare?

– Jag har inte dansat alls! Jag var med i ett tv-program där vi i två avsnitt skulle lära oss en dans, men inget mer. Men jag har sett mycket dans på tv och min tjej dansar mycket.

Vad är du mest nervös inför?

– Slow-foxen ger mig ångest! Det är en dans som typ är flytande, i konstant rörelse. Alla danser är nog svåra, men jag blir taggad av det! Jag tycker det är kul att träna och det är kul att lära sig något nytt. På fredag kommer jag vara en dansare!

Hur bjuder man upp?

– Testa och säg hej och bjud upp. Försök att inte se dig själv i underläge. Tänk att du bjuder upp någon för att se om den är rätt för dig.

Hur var du på discon?

– Jag stod hellre bakom trummorna eller var dj istället för att dansa.

Vilket är ditt pinsammaste dansminne?

– En gång blev jag bjuden av ett par tjejkompisar till ett disco på en annan skola. När vi stod på dansgolvet så börjar låten ”För fet för ett fuck” med Svullo spelas. Alla tyckte den var jättebra och sjöng med men jag tyckte det var pinsamt. Det var många fula ord.

Rickard Söderberg, operasångare

Hur mycket har du dansat tidigare i livet?

– Inte många gånger! I och för sig så släpade jag mig igenom en vals på mitt bröllop. Men jag är inte så nervös. Jag ska göra mitt bästa. Man måste våga göra bort sig.

Vad är du mest nervös inför?

– Alla danser har sina tekniker. I tangon måste man vara snabb och i vals är det viktigt med hållningen. Jag ska göra så gott jag kan och försöka lära mig så mycket som möjligt. I Slow-fox har jag en fördel. Jag har älskat det sedan jag var liten. Jag har sett alla klipp som finns på Youtube.

Hur bjuder man upp?

­– Aj, jag får ont i magen av att tänka på det. Jag dansade inte så mycket. Jag blev aldrig uppbjuden och jag vågade inte bjuda upp. Om någon frågar om man vill dansa ska man säga ja. Jag hade blivit överlycklig om någon frågat mig.

Hur var du på discon?

– Jag var dj eller så stod jag och käkade popcorn.

Vilket är ditt pinsammaste dansminne?

– Jag har inte så många minnen och det här är egentligen inget pinsamt. När jag gick på operaskolan hade vi danslektioner en timme varje fredag. Vår lärare var balettmästare och väldigt sträng. Jag minns att jag verkligen inte ville gå på de lektionerna.

Pia Johansson, skådespelerska och tv-personlighet

Hur mycket har du dansat tidigare?

– Jag är uppvuxen i Norrland och då gick man och dansade. På onsdagar, fredagar och lördagar fick pappa skjutsa mig 20 mil. Men man åkte mest för att träffa kompisar och umgås. Jag gick även på barnbalett när jag var liten och på scenskolan övade vi dans.

Vilken dans är du mest nervös inför?

– Allt är svårt. Jag trodde att de snabbare danserna skulle vara lättare men det verkar vara tvärtom.

Hur bjuder man upp?

– Det gäller att bara fråga på. Får man ett nej går man vidare och frågar någon annan. Om man blir uppbjuden tycker jag att man alltid ska svara ja.

Hur var du på discon?

– Jag har varit alla typer. När jag var 10 var jag oerhört blyg. Några år senare blev jag lite tuffare och dansade på fritidsgården. I vuxen ålder har jag inte dansat mycket, jag har sagt ”Jag kan ändå inte”.

Vilket är ditt pinsammaste dansminne?

– Jag var på ett disco en gång och blev uppbjuden av en kille. När låten gick igång så ställde sig han och spelade luftgitarr hela låten och jag fick stå själv och dansa. Efteråt frågade han om vi skulle dansa en gång till men då sa jag faktiskt nej.

Har du något favoritminne från KP?

– Ja, jag lärde mig kyssas genom KP. När jag var 10 år pussades man mest, man använde inte tungan. I KP hade någon skrivit in och förklarat ”Så här kysser man”. Då stod det att man kunde öva på sin egen arm. Jag övade kyssar hemma med mig själv. Sedan en dag stod jag tillsammans med en kille och förstod att vi skulle vi kyssas. Jag försökte komma ihåg vad jag läst. Han kom emot mig och sen skedde det bara helt naturligt. Allt tack vare KP!