Så blir det då, 2152!
Hur kommer vi leva om 130 år? Har vi robotar som fixar allt och åker vi på semesterresor till Mars? Eller blir det ungefär som nu? Tre experter hjälper KP att spana in i framtiden.
På den här sidan kan du läsa om hur det var i Sverige år 1892, när första numret av Folkskolans barntidning kom. Väldigt annorlunda jämfört med nu. Men hur kommer livet vara om 130 år? Kan man ha en aning om det?
I alla tider har människor funderat över hur framtiden kommer att bli. Men väldigt, väldigt ofta har man gissat fel. Människans hjärna verkar helt enkelt ha svårt att förutsäga framtiden. Antingen har man svårt att föreställa sig stora förändringar. Eller så tror man tvärtom att mycket mer kommer att förändras än vad som sker.
Det verkar också vara så att det som är modernt just i nutiden överdrivs. När luftballonger var nya i slutet av 1800-talet föreställde man sig till exempel att människor år 2000 skulle gå på vattnet – med hjälp av luftballonger!
Så visst kan det bli fel! Men självklart ska man också våga fantisera och drömma om framtiden!
”Barnen får det bättre”
Anna Rosling Rönnlund, vice ordförande i stiftelsen Gapminder.
Vad har hänt om 130 år?
– Jag tror att livet för barnen kommer fortsätta att bli långsamt bättre. Det kommer små, små förbättringar som är svåra att märka om man inte tittar på en lång tidsperiod. Vi får bättre lagar, mer rättigheter och större möjligheter. För så har det varit hittills de senaste 130 åren! Självklart dyker det upp stora kriser ibland, som nu kriget i Ukraina. Men sedan fortsätter förbättringarna av världen igen. Jag tror att man ska vara hoppfull om framtiden. Och tacksam för att man lever nu och inte förr i tiden.
Men hur blir det med klimatet?
– Vi har en jättestor utmaning framför oss att stoppa klimatförändringarna. Men jag tror att människan har kapacitet att lösa många svårigheter som vi stöter på. Jordens befolkning har aldrig varit så välutbildad som nu. Vi kan prata med varandra på samma språk och är bra på att dela information.
Se bara vad snabbt det gick att få fram vaccin mot covid-19!
Kommer det nya uppfinningar?
– Ja, man måste drömma! Annars kommer man aldrig komma på de nya uppfinningarna. Men jag tror inte att det blir konstiga fordon som i science fiction-filmer. Människans behov har varit ungefär likadant i alla tider: Vi behöver mat, vänner, kläder och tak över huvudet.
”Robotarna måste utvecklas”
Karim Jebari, forskare vid Institutet för framtidsstudier.
Vad har hänt om 130 år?
– Man vet att det kommer att vara fler gamla och färre barn på jorden. Befolkningen kommer att ha åldrats. Och vi kommer att vara många, mellan 11 och 12 miljarder (nu är vi runt 8 miljarder).
Att människor blir så gamla beror på den medicinska utvecklingen. Kanske lever till och med några av dem som läser KP nu om 130 år! Hela åldrandet skjuts framåt och människor kommer att arbeta mycket högre upp i åldrarna. Det i sin tur gör antagligen att samhället förändras långsammare. För förändring sker genom att det kommer nya människor med nya idéer.
Och klimatet då?
– I värsta fall har det blivit 3–4 grader varmare på jorden. Det vore extremt dåligt. Men det kan också vara så att vi lyckas stoppa klimatförändringen vid 2 grader.
Exakt hur det kommer att bli i Sverige är svårt att säga. Det finns vissa som tror att Golfströmmen, som forslar upp värme till Norden, kan stanna upp i framtiden. I så fall kan det ändå bli kallare här.
Kommer nya uppfinningar?
– Eftersom det kommer att finnas många gamla människor så krävs det att robotar hjälper till mer att ta hand om dem. Men de robotar som vi har nu är inte så bra på att läsa av människor. De har till exempel svårt att ta lagom hårt i dem.
Robotarna skulle behöva utvecklas mycket, och det kanske kan hända på 130 år. Men om man ser det allmänt har den tekniska utvecklingen stannat av sedan 1970-talet. Bussar, bilar och hus är sig ganska lika. Det stora undantaget är datorer.
Går framtiden att styra?
– Ja, verkligen. Det är mycket politik, det vill säga vi människor tillsammans, som bestämmer hur framtiden ska bli. Ibland finns teknik som människor inte vill ha. Ett exempel är kärnkraften. Om människor inte hade tyckt att kärnkraft var farligt hade vi kunnat ha fullt med kärnkraftverk i Europa. Då hade vi knappt behövt använda olja och andra fossila bränslen.
Ge exempel på någon konstig förutsägelse om framtiden!
– Man har ju ofta pratat om flygande bilar. Men det kommer aldrig att bli. De är inte så användbara i en stad, helt enkelt. Man började prata om flygande bilar redan på 1950-talet, när bilen var modern och stod för framtidstro.
”Teknisk utveckling går att stoppa”
Henrik Brissman, forskare som skrivit boken Framtidens historia.
Vad har hänt om 130 år?
– Jag hoppas att vi har lyckats stoppa klimatförändringarna och utrotningen av djur- och växtarter. Jag tror att vi kanske kommer att leva mer tätt, eftersom det kommer att finnas betydligt fler människor. Kanske kommer en människoliknande robot som kan ta hand om gamla människor och utstråla känslor och empati. Men frågan är vad vi är beredda att tillåta. Teknisk utveckling går att kontrollera om man vill.
Vad trodde man på 1900-talet om framtiden?
– Man trodde ofta att den skulle bli mycket sämre än vad den har blivit. Man var rädd för något som kallades befolkningsexplosionen, att det skulle bli svält på grund av att det fanns för många människor på jorden. Vi har blivit bättre på att bekämpa svält och sjukdomar än vad man trodde.
Säg någon konstig förutsägelse!
– På 1960-talet tänkte man att vi inte skulle äta mat, utan piller, i framtiden. Tack och lov har det inte blivit så. Mat är ett stort glädjeämne och vi behöver mer variation än så.
Den här artikeln publicerades i KP:s jubileumsnummer.