Foto: Mia Ajvide

Så blev serien en läskig novell

Bamse-serien Nina i Knipa har gjorts om till novell. KP ringde upp novellens författare, John Ajvide Lindqvist, för att snacka skräck, serier och skrivande.

Vad handlar novellen om?

En dag när Lille Skutt, Nina Kanin och Mini Hopp har picknick märker de att alla fiskar i sjön intill har dött. Nina Kanin bestämmer sig för att luska fram vad som har hänt, och upptäcker att Krösus Sork dumpar gift i naturen.

Varför just Bamse?

När jag blev tillfrågad om jag ville göra om en serie till en novell så fick jag välja mellan Bamse och Kalle Anka. För mig var Bamse det självklara valet. Han är med i flera av mina böcker, och min son lärde sig läsa med hjälp av Bamse.


John Ajvide Lindqvist är författare och har skrivit flera böcker och noveller med skräcktema för vuxna. Inför höstlovet, som ibland kallas läslovet, har han nu skrivit sin första novell för barn, Nina i Knipa. Novellen är baserad på Bamse-serien med samma namn, och säljs på Pressbyrån. Lärare kan utan kostnad beställa novellen för att använda den i undervisningen.

Vad var roligast?

Att få skriva vad Bamse och hans vänner gör och tänker! Det var väldigt kul att fördjupa deras tankar och känslor, och utveckla samtalen mellan dem. Lille Skutt, till exempel, får alltid så mycket skit för att han är rädd. I novellen är han orolig för Nina Kanin, och hon tycker han är lite töntig för det. Men egentligen är han ju bara rädd om henne. Han älskar Nina och kan inte tänka sig ett liv utan henne, och då är det inte konstigt att man är rädd. Det säger han aldrig i serien, utan det har jag lagt till. Egentligen är Lille Skutt modigast av alla. Trots sina rädslor hänger han alltid med på Bamses äventyr!

Vad var svårast?

Det var svårt att hitta rätt ton. Jag fick prova flera gånger innan det blev rätt. Något jag lärde mig var att det inte förekommer några andra språk än svenska i Bamses universum. Jag försökte ge Skalman några repliker på engelska, men de var jag tvungen att ta bort!

Vad ska man tänka på om man vill skriva en skräcknovell?

Innan man börjar så måste man ha en bra idé om hur berättelsen ska sluta. När man skriver är det viktigt att inte låta monstret, om det nu finns ett sådant, skutta fram direkt. Det är ett mysterium som man ska avslöjas bit för bit. Allting handlar om att bygga upp en förväntan på vad som komma skall. Sedan är det alltid bra om slutet inte är exakt som läsaren förväntar sig att det ska vara.

Förutom Nina i Knipa, har du något bra boktips?

Jag har ett barn i familjen som läste en bok som heter Mördarens apa. Den var hon väldigt förtjust i. Jag har själv läst delar av den, och den verkar väldigt bra!


Du vet väl att det alltid finns mer att läsa i tidningen KP!