Illustration: Mati Lepp

Så är det att ha ont om pengar

Sverige är ett rikt land. Men ganska många barn lever ändå i familjer som knappt har råd med kläder och mat. Hur är det att leva så? Klicka på intervjuerna och läs!

Yusufs familj har ont om pengar:
”Det är jobbigt när andra skryter”

Yusuf, 11, försöker dölja för sina kompisar att hans familj har väldigt dålig ekonomi.

– De kanske inte vill hänga med en fattig person.

Här kan du läsa om Yusuf!

Sam får aldrig nya kläder:
”Jag tänker inte skämmas”

– Man kan inte förstå hur det är att vara utan pengar förrän man själv har upplevt det. Det säger Sam, 13. Sedan hennes mamma blev sjuk har de ibland inte ens råd med mat.

Här kan du läsa om Sam!

Yusuf och Sam har egentligen andra namn.

Gör inte pengar viktigare än vad de är

Hej halloj alla kåpeare! Jag hade en riktigt nice barndom. God mat nästan jämt. Så mycket lättmjölk jag orkade dricka (ibland flera liter om dagen). Eget rum och helt okej månadspeng. Roliga semestrar varje sommar. Ändå kände jag då och då att vi var fattiga. För vi reste aldrig till Florida eller Kanarieöarna, som många andra gjorde. Och jag fick aldrig märkeskläder. Mina slalomskidor var begagnade (de blev till träflisor när jag kraschade på skolutflykten till Bjursås, men det är en annan historia).

Så klart var vi inte fattiga. I dag skäms jag över att jag tänkte så. Inte inför mina föräldrar. De förstår, tror jag. Det jag skäms för är att jag inte fattade att det fanns andra i skolan som faktiskt hade ont om pengar på riktigt. Några av dem som inte åkte med till Bjursås, till exempel. De hade inga skidor alls. Troligen hade de inte råd att hyra heller. Eller killen som bara hade knäckebröd i matsäcken. Det var så klart för att hans familj inte hade pengar att lägga på lyxig matsäck. Men jag insåg inte det då. Jag var upptagen med att tycka att Skara sommarland var fattigt jämfört med Disney world i Florida.

Hur kunde jag vara så seg i huvudet? Jag hade enkelt kunnat visa lite hänsyn, i stället för att vara missnöjd. Till exempel genom att ibland välja bort att göra saker som kostar pengar. De som skröt om sina Florida-resor borde också ha hållit igen. Det går faktiskt att berätta om semestern på olika sätt. Man behöver inte skryta.
Jag säger inte att pengar är något helt oviktigt. Jag säger bara att man inte ska göra dem viktigare än vad de är. Snälla föräldrar och schysta kompisar är mycket viktigare än dyra grejer. Det vet jag helt säkert.

Här på KPwebben och i KP 4 berättar Yusuf och Sam hur det är att ha dåligt med pengar. Läs och tänk efter! Så slipper ni kanske vara lika sega som jag var ...

Lukas Björkman
Chefredaktör på KP

Bris finns som stöd

Är du orolig för att din familj har ont om pengar? Då kan du ringa och prata med Bris hjälptelefon på 116 111. Där svarar utbildade kuratorer som är vana vid alla typer av problem. Man kan vara anonym (behöver inte säga sitt namn) om man vill.

Minst 25 000 barn i Sverige lever i familjer som har så dålig ekonomi att de inte kan köpa det nödvändigaste, som mat och kläder.

Källa: Bris och Unicef