Ukrainas flagga.
Ukrainas flagga. Foto: Shutterstock

Rysslands krig mot Ukraina

Ryssland har startat krig mot grannlandet Ukraina. Nästan alla världens länder är emot det. Men Rysslands president Vladimir Putin verkar inte bry sig.

Den 24 februari gick rysk militär in i östra Ukraina. Det rapporterades att Rysslands president Vladimir Putin ville göra området i östra Ukraina, där det bor många ryssar, till en del av Ryssland. Men ganska snart blev det tydligt att målet var större än så. Ryssland vill ta kontroll över hela landet, inklusive huvudstaden Kiev, och tillsätta en ukrainsk regering som lyder Ryssland. Nu ser det ut som om den planen misslyckades. Ukrainarna har fortfarande full kontroll över Kiev, och de ryska trupperna har backat. Men kriget är inte slut för det. Varje dag är det strider, främst i östra och södra Ukraina. Där kontrollerar också Ryssland stora områden av Ukraina.

Nästan alla världens länder fördömer det Ryssland nu gör. Vladimir Putin har svarat med att hota alla som lägger sig i invasionen av Ukraina med ”historiens värsta konsekvenser”. Det har gjort många människor världen över oroliga för vad som kommer att hända den närmaste tiden. Det har också gjort att inget land vågar gå in i kriget på Ukrainas sida.

Det som hänt hittills är mycket hemskt, tusentals människor har dött och miljontals människor har tvingats på flykt. Mycket tyder på att rysk militär har dödat försvarslösa civila (alltså människor som inte är militärer) i flera städer. Det kallas för krigsbrott och är väldigt allvarligt, men det är tyvärr vanligt i krig. Inget tyder på att kriget kan sprida sig till Sverige, så det behöver man i alla fall inte oroa sig för.

Sociala medier översvämmas av bilder, videoklipp och information från Ukraina. Ofta är det svårt att kontrollera vem som ligger bakom och om det är äkta. Rysslands militär och regering sprider till exempel mycket falsk information. Nu är det extra viktigt att vara källkritisk och inte sprida vidare bilder och information som är tveksam.

För den som vill veta mer och hålla sig uppdaterad rekommenderar vi Lilla Aktuellt på SVT Barn. De direktrapporterar om läget i Ukraina i Duo-appen. Och programmets vanliga sändningar sammanfattar senaste nytt från Ukraina.

Inget land har gått in i kriget på Ukrainas sida. Men många länder och organisationer visar tydligt att de står på Ukrainas sida. Till exempel Sverige har skickat vapen och skyddsutrustning till Ukraina. Internationella idrottsförbund har stängt av ryska lag från att tävla. Det gäller till exempel ishockey och fotboll. Och internationella judoförbundet har sparkat Vladimir Putin från hans uppdrag där – och tagit ifrån honom hans svarta bälte.

Det är inte bara omvärlden som protesterar mot kriget. I många ryska städer har det varit demonstrationer och protester. Det finns inte åsiktsfrihet i Ryssland på samma sätt som i Sverige. Till exempel är det inte lagligt att visa att man är emot kriget. Tusentals protesterande ryssar har gripits hittills. Många människor i Ryssland står samtidigt bakom president Putin.

Artikeln uppdaterades 2022-04-07