Galaxhjältarna Penny (Maja Rung) och Kenny (Johan Rheborg) får hjälp av 11-åriga Ester (Kiwi Kasslind).
Galaxhjältarna Penny (Maja Rung) och Kenny (Johan Rheborg) får hjälp av 11-åriga Ester (Kiwi Kasslind). Foto: Jarowskij/Film i Väst /SVT

Rymdhjältens återkomst

Den galna komedi-serien Kenny Starfighter blev en stor succé på 1990-talet. 25 år senare är hjälten tillbaka.

Bli inte förvånade om föräldrar plötsligt vill se på SVT Barn den 16 september. Då är det premiär för Kenny Starfighter – Dr Deo slår tillbaka.

”Kenny vem?” tänker nog de flesta som är under 30. KP förklarar: För 25 år sedan gick det en rymdkomedi-serie på SVT. Den hette Kenny Starfighter. Huvudrollen, den lite förvirrade galaxhjälten Kenny med det blonda hårsvallet och hårtorks-pistolen, spelades av Johan Rheborg.

Serien om Kenny Starfighter blev mycket populär och hjältens uttryck blev virala, om nu saker kunde bli virala 1997. ”Sa’ru”, ”wollie-bollie” och ”ischlo-pischlo” hördes överallt från både vuxna och barn. Det första betyder ”Vad sa du?” Exakt vad de andra betyder är mer oklart. Men wollie-bollie är oftast något bra och ischlo-pischlo något dåligt.

Handlingen i den första säsongen var att Kenny med hjälp av ett gäng barn lyckades rädda universum från superskurken Dr Deos stinkande planer.

2009 kom långfilmen Kenny begins som utspelar sig före tv-serien.

Dr Deo spelas av Simon J Berger.
Dr Deo spelas av Simon J Berger. Foto: Jarowskij/Film i Väst /SVT

När den nya serien börjar tror alla att Deo sitter i säkert förvar i ett rymd-fängelse. Men vissa saker tyder på att skurken är tillbaka – och vill kidnappa barn som är bra på att lägga pärlplattor. En dag när 11-åriga Ester kommer hem från skolan har hennes familj försvunnit. Hon och vännerna Errol och Vincent börjar söka. Då hamnar de i ett äventyr med galaxhjältarna Kenny och Penny Starfighter, plus en massa andra knasiga karaktärer.

Barn-huvudrollerna spelas av Kiwi Kasslind, Oliver Andersen och Anas Mounir. Johan Rheborg är fortfarande Kenny Starfighter. Kennys kollega Penny spelas av Maja Rung, som var Rakels mamma i julkalendern Mirakel 2020. Kända komikern Johan Glans (som var med i samma julkalender) har också en stor roll, som Kapten Kaos.

Artikeln publicerades i KP 14