Filmbild från Star Wars: The Force Awakens
Filmbild från Star Wars: The Force Awakens Foto: 2014 Lucasfilm Ltd. & TM

Star wars – Rymdens hjältar

Den 16 december har Star wars: The force awakens premiär. Det är del sju i rymdsagan som inleddes redan 1977.

Läs mer om Star wars i senaste numret av KP. Eller fortsätt att läsa här om huvudpersonerna i del 1–6!

Anakin Skywalker/Darth Vader

På ett sätt huvudpersonen i alla de sex första delarna. Publiken får följa Anakins liv från ung slavpojke till jedi-riddare – och över till kraftens mörka sida, där han blir den fruktade Darth Vader.

Jar Jar Binks

En klantig gungan (folkslag som bor i undervattensstäder på planeten Naboo) som slår följe med Obi-Wan Kenobi och på omvägar blir planetens senator, när drottning Amidala reser hem.

Yoda

Jedimästarnas mästare. Han är liten, grön och 800 år gammal. Det var Yoda som tränade upp Luke Skywalker.

Palpatine/Darth Sidious/Kejsar Palpatine

Född i en adlig släkt på planeten Naboo. Levde länge ett dubbelliv som politiker och ond jedimästare. Tar så småningom över hela galaxen som kejsare. Ännu mäktigare än Darth Vader.

Padmé Amidala

Prinsessa/drottning av Naboo och senator för planeten. Gifter sig med Anakin Skywalker. Får tvillingarna Luke och Leia, men förlorar sin man till den mörka sidan.

Obi-Wan Kenobi

Legendarisk jedi-mästare. Anakin Skywalkers lärare. Hjälpte även Luke Skywalker. Efter sin död dyker Kenobi upp som hjälpsamt spöke. En sann jedi dör aldrig riktigt ...

Luke Skywalker

Den stora hjälten i del fyra, fem och sex. Han växte upp på den ogästvänliga planeten Tatooine, ovetande om sin kungliga bakgrund och sin tvillingsyster. Tränas av Obi-Wan och Yoda, till att bli en mäktig Jedi. Luke har den avgörande rollen när Darth Vaders rymdimperium besegras.

Han Solo

En ruffig rymdsmugglare som vunnit sitt kära skepp Årtusendefalken genom vadslagning. Blir inblandad i galaxens öde av en slump. Utvecklas till en stor hjälte  och vinner prinsessan Leias hjärta.

Prinsessan Leia

Växte upp på planeten Alderaan hos den kungliga senatorsfamiljen Organa. Hon visste inget om sin tvillingbror Luke. Leia var den som lyckades stjäla ritningarna till Darth Vaders megavapen, Dödsstjärnan.

Chewbacca

Andrepilot på Han Solos berömda skepp. Chewbacca är en stor wookie (en sorts björnmänniska) från planeten Kashyyyk. Wookie-språket består av grymtningar och vrål. Men Han verkar förstå det mesta. Och C3PO kan alltid översätta.

C-3PO

Guldroboten C-3PO var skrotad, men byggdes ihop av den unga Anakin Skywalker. C-3PO är en tolk-robot, som behärskar miljontals av galaxens språk och dialekter.

R2D2

Mini-roboten R2D2 talar ett pip-språk, som nästan bara C-3PO förstår. Det var med hjälp av R2D2 som prinsessan Leia lyckades smuggla ritningarna