Rosa – en färg som väcker känslor
Först killfärg, sedan tjejgrej. Färgen rosa har haft många betydelser – och piffar upp allt från fotbollströjor till uråldriga organismer.
Älskar du rosa? Eller ryser du av fasa? Rosa är en färg som de flesta har en åsikt om. Många förknippar den med prinsessor och småflickor.
I butiker finns mängder av rosa kläder för tjejer, medan färgen är mer ovanlig på kill-avdelningarna.
Men fram till 1950-talet var det precis tvärtom. Då ansågs rosa passa killar och vara olämplig för flickor. Veckotidningar i början av 1900-talet förklarade att rosa är en stark och bestämd färg. På den tiden tyckte man att det var egenskaper för pojkar. Flickor tyckte man skulle bära blått, som kopplades till Jungfru Maria (Jesus mamma) och symboliserade det sköra och milda.
Först under andra världskriget ändrades uppfattningen. Delvis berodde det på att soldaterna ofta bar blå uniformer. Blå blev en ”manlig” färg, och de ”svaga” tjejerna fick ta över rosa.
Senare har grupper som kämpar för jämställdhet försökt att ge färgen upprättelse. Rosa har fått stå för kvinnlig styrka. Även inom hbtqi-rörelsen är färgen populär – för alla kön.
Barbie-rosa tog slut
Under inspelningarna av den nya Barbie-filmen gick det åt mycket rosa färg – så mycket att all färg tog slut!
En stor måleri-firma hade anlitats för att skapa dekoren. Men Barbies behov kunde inte uppfyllas. Dockans älskade chockrosa nyans behövdes i så enorma mängder att firmans lager tömdes över hela världen.
I och med inspelningarna av filmen blev ”Barbie-rosa” trendigt i mode-världen. Även andra knalliga färger har blivit vanliga på kläder det senaste året. De sägs uttrycka glädje och positiv energi efter de mörka åren med pandemi.
Färgade fåglar
Visste du att flamingons fjädrar egentligen är vita? Fåglarna färgas rosa av maten de äter. En flamingo sätter varje dag i sig enorma mängder kräftdjur. Dessa små djur har i sin tur ätit en sorts röda alger. Och blandar man vitt och rött blir det, som du säkert vet, rosa. Skulle andra vita fåglar börja ha flamingons diet, skulle de också bli rosa så småningom.
I naturen är rosa djur ganska sällsynta. Men det går att hitta allt från rosa ormar och ödlor till fjärilar och fiskar. Grisen är inte heller det enda rosa däggdjuret.
I Amazonas finns det rosa delfiner!
Världens äldsta färg?
För fem år sedan gjordes ett spännande fynd i västra Afrika. Forskare hittade då 1,2 miljarder år gammal färg i naturen.
Färgen kom från små organismer, som levde för lika länge sedan. Aldrig tidigare har man hittat så gammal färg från något levande. Fyndet är världens äldsta biologiska färg. Och nyansen? Riktigt starkt rosa.

Fotboll och flaggor
I några sammanhang är rosa ovanligare än andra färger, bland annat när det gäller flaggor. Men tack vare hbtqi-rörelsen finns det några. Flaggorna som symboliserar lesbiska, bisexuella och trans-personer har rosa ränder. Däremot finns det ännu inget land med rosa flagga.
Inom lagsporter är det ovanligt med rosa tävlingskläder. Men det italienska fotbollslaget Palermo har spelat sina hemma-matcher i rosa tröjor i mer än hundra år. Även Juventus hade tidigare rosa tröjor, innan de gick över till svartvit-randigt.
Ljusröd på dansk
På en del språk finns det inget eget ord för rosa. Danskar kallar till exempel färgen för ”ljusröd”. Så var det även i Sverige fram till 1700-talet. Därefter kom orden rosa och skär. Rosa har sitt ursprung i blomman ros. Skär kommer från det franska ordet för kött, alltså ”köttfärgad”. Men ordet skär betyder även ren och klar. Påskveckans skärtorsdag har därför inget med färgen att göra.
Den heter så för att Jesus enligt Bibeln tvättade lärjungarnas fötter

Rik som en lax
Har du hört någon säga ”lax” när den pratar pengar? Det är ett slangord som betyder 1 000 kronor. En ny mobil-telefon kanske kostar ”fem lax”.
Uttrycket kommer faktiskt från laxfiskens rosafärgade kött. Från slutet av 1800-talet fram till mitten av 1900-talet hade de svenska tusenlapparna just laxrosa färg. De såg ut som laxfiléer! Därför kunde personer prata om hur många ”laxar” de hade i plånboken.
Källor: Rosa: den farliga färgen av Fanny Ambjörnsson och Institutet för språk och folkminnen