Foto: Thinkstock

Rekord i djurens värld

Att giraffen är högst och blåvalen är störst kanske du redan visste. Men vilket djur är latast och vem har egentligen störst ögon? Kolla in djurens rekordhållare!

I det stora KPW-arkivet hittade vi den här artikeln som handlar om roliga rekord i djurens värld!

Foto: Thinkstock

Störst ögon: Jättebläckfisk

Jättebläckfiskar är inte bara 17 meter långa, slemmiga och utrustade med läskiga tentakler. De har också djurvärldens största ögon! En död jättebläckfisk som spolades upp på en strand i Norge hade ögon som mätte 40 centimeter från sida till sida – nästan lika stort som ett cykelhjul! Inte undra på att jättebläckfisken ligger bakom många historier om havsmonster!

Snabbast: Gepard

Inte ens de snabbaste gasellerna på savannen har en chans att hinna undan när en hungrig gepard kommer springande. Den kommer utan problem upp i hastigheter över 100 kilometer i timmen – lika snabbt som en bil på motorvägen! Det gör den till jordens snabbaste landdjur. Fast den har ganska dålig kondition och skulle bytesdjuret få ett försprång så ger geparden upp efter ungefär 200 meter.

Foto: Thinkstock

Högst: Giraff

Tänk dig att ha en två meter lång hals! Och att sammanlagt vara över fem meter hög! Det är precis vad giraffen är. Perfekt om man vill ha de smaskigaste bladen och frukterna för sig själv. Bara giraffen når ju till de översta grenarna på trädet. Och skulle ett löv sitta för högt upp så sträcker giraffen ut sin 50 centimeter långa tunga och når ändå.

Foto: Thinkstock

Störst: Blåval

Det är svårt att riktigt förstå hur enorm en blåval är. Den kan bli över 30 meter lång och väga över 150 000 kilo, lika mycket som 25 elefanter!
Blåvalen är faktiskt det största djur som någonsin levt på jorden. Den är superstor och superhungrig! För att en blåval ska bli mätt går det åt en hel del mat – sisådär 2 000 kilo plankton stoppar den i sig på en dag!

Foto: Thinkstock

Äldst: Jättesköldpadda

När jättesköldpaddan Adwaitya dog år 2006 hade han hunnit vara med om hel del. Adwaitya föddes nämligen 1751 och blev hela 255 år! Det är vanligt att jättesköldpaddor blir långt över 100 år, men frågan är om någon någonsin kommer att slå Adwaityas ålders-rekord.

Latast: Sengångare

Ett bra sätt att inte bli upptäckt av fiender är att hålla sig stilla. Det är den tretåiga sengångaren en fena på. Inget går snabbt i sengångarens värld. Den klättrar långsamt runt i trädkronorna och käkar frukt. Ungefär en gång i veckan tar den sig ned till marken och bajsar. Sedan klättrar den upp igen. Men den absoluta favoritsysslan är att sova. Ungefär 18 timmar om dygnet sussar sengångaren sött.