Saga Wennö och Victor Beer.
Saga Wennö och Victor Beer. Foto: Mattias Ahlm/SR

Radio-kalendern – ett rymdäventyr

Saga Wennö, 12, och Youtube-stjärnan Victor Beer har huvudrollerna i Barnradions julkalender, ”Biggest bang”.

Vad handlar kalendern om?

– Om 10­-åriga Tyra. Hennes storebror Lukas, som spelas av Victor, älskar rymden. Han pratar om den med alla, så mycket att Tyra skäms. Men så händer det märkliga saker och de måste åka dit ut – för att rädda universum, säger Saga.

Hur var det att spela huvudrollerna i en stor radio-föjetong?

– Superkul, det roligaste jag gjort! säger Saga.

– Håller med! Att skådespela i radio var nytt för mig och därför extra skoj. I stället för att se knasig ut och låta roligt, som i våra Youtube­sketcher med I Just Want To Be Cool, hade jag nu bara rösten att använda mig av, berättar Victor.

Hur fick ni rollerna?

– Jag såg radions annons och skickade ett röst­ klipp där jag läste upp Timbuktus låt Inte stor nog. Efter det fick jag komma och provspela, både ensam och med Victor. Sedan fick jag rollen! säger Saga.

– Jag blev inkallad, men fick också provspela, säger Victor.

– Jag behövde bara gå på två auditions och Victor tre, haha!

Saga, du har varit med i Enskedespelen. Vad är det?

– Det är en teater som har föreställning varje sommar. Jag var med i En julsaga av Charles Dickens. Där spelade jag Tiny Tina, som i originalet heter Tiny Tim. Jag har varit med två gånger. Det var kul!

Victor, berätta mer om hur radioinspelning skiljer sig från Youtube?

– Det är stor skillnad! I radio skådespelar man bara runt en mick, det var väldigt bekvämt. Då kan man låtsas vara på vilken plats som helst eftersom lyssnaren själv ska fantisera fram miljön. Det var också skönt med en regissör som sa vad jag skulle göra. Till Youtube­kanalen måste vi komma på allt själva.

Vilken är er favorit bland alla tv:s julkalendrar?

Jakten på tidskristallen, säger Saga.

Mysteriet på Greveholm – originalet från 1996, säger Victor.


Förutom Victor och Saga har även komikerna Pia Johansson och Bianca Kronlöf var sin roll. Manuset är skrivet av Martin Olczak och regissör är Maria Blom, som tidigare bland annat gjort långfilmerna Masjävlar och Monkey. Kalendern sänds i P4. Varje dag fram till julafton läggs även ett nytt avsnitt upp på sr.se.