Foto: Stefan Bohlin

Pyssla snyggt med snäckor

Brukar du samla snäckskal på stranden? Använd dina fynd till pyssel så får du sommarkänslan att räcka längre.

Foto: Stefan Bohlin

Luffarschnäck

Du behöver:

Tyg

Sidenband

Symaskin

Textilfärg

Linjal

Snäckor

Gör så här:

 1. Mät och klipp ut en tygbit som är 30 x 25 centimeter. Klipp bort de två hörnen på den övre långsidan, 3 centimeter in från kanterna. Sicksacka alla kanter på tyget.
 2. Vik ner långsidan med de avklippta hörnen cirka 2,5 centimeter, räta mot aviga. Sy fast den vikta kanten med raksömn.
  Nu har du gjort en ”kanal” för sidenbandet.
 3. Vik tyget på mitten så att kortsidorna möts (rätsida mot rätsida). Nu ska det se ut som en påse. Sy med raksöm längs underkanten och den öppna sidan. Övre sidan, med kanalen, ska vara öppen.
 4. Trä sidenbandet genom kanalen. Fäst en säkerhetsnål i bandet så går det lättare. Vänd påsen så att rätsidan kommer utåt.
 5. Markera spelplanens linjer med en linjal. Använd textilfärg om du vill att påsen ska gå att tvätta.
 6. Förvara snäckorna i påsen. Nu är ditt somriga strandspel klart!
Foto: Stefan Bohlin

Snäckstra fin kruka

Du behöver:

Kruka

Snäckor

Lim

Gör så här: Rengör och torka krukan.
Sortera snäckorna i den ordning du tänkt fästa dem. Börja limma fast dem runt den övre kanten och fyll sedan på neråt. Har du bara några få snäckor eller ett tålamod som inte räcker för en hel kruka? Dekorera då delar av krukan, det blir också snyggt.

Tips! Vi använde limpistol till alla pysslen. Du kan även ta ett kraftigt lim från tub, men prova först att det fäster på snäckorna.

Foto: Stefan Bohlin

Havsljus

Du behöver:

Snäckor

Värmeljus (ett per snäcka)

En glasburk

En stor kastrull

Sked

Gör så här:

 1. Lyft ur stearinet ur värmeljusen.
  Peta försiktigt ut veken och hållaren (den lilla metallplattan på undersidan).
 2. Små stearinbitar smälter fortare. Så lägg stearinet i en handduk och banka med något tungt, till exempel en kavel. Lägg bitarna i glasburken och ställ burken i kastrullen. Fyll kastrullen med vatten, men inte så att det rinner ner i burken. Värm på spisen tills stearinet har smält.
 3. Vänd snäckorna med öppningen uppåt. Ställ dem gärna i sand, jord eller något annat som gör att de inte välter. Använd en sked för att försiktigt hälla i det varma stearinet. Börja med ett par droppar och fäst sedan veken. När den är på plats fyller du snäckan med stearin. Låt det stelna.
  Nu är ditt havsljus klart!

Tips! Smält stearin blir supervarmt. Ta gärna hjälp av en vuxen. Om du får stearin över kan du låta det stelna i glasburken och använda det nästa gång du ska göra ljus.

Foto: Stefan Bohlin

Kompisar med koll

Du behöver:

Snäckor

Pysselögon eller pärlor

Lim

Gör så här: Limma fast ögonen på insidan av snäckskalet. Limma fast en annan snäcka som botten. Nu är din nya kompis klar!

Foto: Stefan Bohlin

Spännande spännen

Du behöver:

Hårspännen

Snäckor

Lim

Papper

Gör så här: Trä fast hårspännena på ett papper, annars är det lätt man att råka limma ihop dem. Limma på baksidan av snäckan och tryck sedan fast på hårspännet. När limmet har torkat, pilla försiktigt bort pappret som fastnat.

Foto: Stefan Bohlin

Multismycke

Du behöver:

Läderrem

Två snäckor

Lim

Gör så här:

 1. Mät ut en lagom lång läderrem. Om du viker den dubbel ska den nå runt din hals och lite till.
 2. Peta in ena änden i ena snäckans öppning och limma fast. Gör likadant med andra änden.
 3. Lägg remmen dubbel så att det bildas en ögla i ena änden. Trä snäckorna genom öglan och vips är halsbandet klart! Eller, vira det två varv runt fotleden så blir det ett ankelsmycke.

Du vet väl att det alltid finns mer att läsa i tidningen KP!