Foto: Henrik Garlöv, Kungahuset.se

Prinsessan Sofia <3 KP

KP drog till slottet och träffade prins Carl Philip och Prinsessan Sofia. Deras stiftelse driver ett projekt mot näthat. På slottet var även ett gäng elever från Kista grundskola och Vasa Real. Det kom fram under dagen vilken som var prinsessans favorittidning som ung …

Berätta om stiftelsen och projektet!

Prinsessan Sofia: – Vi startade den här stiftelsen för vill arbeta för att motverka mobbning. Vi har två områden vi inriktar oss på: Att motverka näthat och att motverka mobbning i samband med dyslexi. Vi har haft ett gäng barn och ungdomar här på slottet i dag, för att pratat om näthat. Det kan det här ämnet.

Prins Carl Philip: – Det är barnen och ungdomarna som lever i det. Det känns helt rätt att höra om vad de vill att vi vuxna hjälper till med.

Prinsessan Sofia: – Det kändes lite som att man själv satt i ett klassrum och att barnen var lärarna och inte tvärtom. Det var riktigt häftigt.

Hur ser ni på problemet med mobbning på nätet nu då?

Prinsessan Sofia: – Problemet är mycket bredare och större än vad vi först trodde. Det handlar inte bara om att någon skriver en taskig kommentar på nätet. Det är så mycket mer. Man kan börja tro på det som skrivs och känna skam.

Prins Carl Philip: – En sak som barnen tog upp var problemet att meddelanden och kommentarer lätt kan missförstås. Det är svårt att vara skämtsam eller ironisk. Det kanske inte är illa menat, men det landar illa. Det är bra att vara försiktig.

Vad är lösningen, tror ni?

Prinsessan Sofia: – Jag tror att mycket skulle kunna hända om man tog problemet på allvar. Det går inte att säga att man bara kan stänga ner sina sociala medier. Om man stänger ner någons Instagram på grund av dåliga kommentarer stänger man ute stora delar av barns sociala liv. Jag tror att det handlar om att vuxna ska ha förståelse och inte döma. Man måste prata om både för- och nackdelar med anonymiteten online. Man får inte snöa in på bara problematiken, utan det finns oerhört mycket givande.

När ni var barn fanns ju inte näthat. Men upplevde ni mobbning på något vis?

Prinsessan Sofia: – Jag har inte upplevt mobbning i den utsträckningen som jag tror att många gör. Men det är viktigt att understryka att man har känt sig utsatt och missförstådd i många situationer. Känslan som skapas när man känner sig missförstådd är väldigt hemsk. Hat och hot känns, oavsett vem du är. Det är något som vi också får erfara som offentliga personer. Man kan ibland känna att man inte har möjlighet att försvara sig. Och det är just den känslan som jag tror att många barn och ungdomar kan känna.

Läste ni KP när ni var barn?

Prinsessan Sofia: – Jag prenumererade faktiskt inte själv, men biblioteket där jag växte upp i Älvdalen gjorde det. Så där satt vårt tjejgäng och bläddrade igenom KP. Det var en viktig aktör i allt.

Prins Carl Philip: – Jag prenumererade inte heller på KP, men jag hade kompisar som gjorde det. Så jag bläddrade i den, men kanske inte lika ingående som Prinsessan.

Vad minns ni från KP från barndomen?

Prinsessan Sofia: – KP var en stöttepelare på många plan. Det var allt från hur man är en bra kompis till hur man ska göra om man är kär i en kille. Jag tror att just i den åldern när man läser KP är sådana frågor väldigt viktiga.

Vill ni hälsa något till KP-läsarna?

Prinsessan Sofia: – Vi vill hälsa att vi vill kämpa för alla barn och ungdomars rätt att vara sig själva. Det är grunden till allt arbete vi gör. Vi vill att alla ska kunna finna sin egen identitet och vara trygg i den man är. Så var er själva, var starka i det och döm ingen annan.

Prins Carl Philip: – Sprid nätkärlek istället för näthat!

Och så här säger barnen, som var med på slottet:

– Föräldrar ska inte säga att man inte får ha en app bara för att det finns hat, säger Dorna Montazer, 12. De ska vara lugna. Om föräldrarna blir arga blir barnen också frustrerade och svarar otrevligt.

– Det är bra om föräldrarna laddar ner appen själva och ser hur det fungerar, säger Adam Brandt, 13. Men för det måste de inte följa en. Det känns lite som att de inkräktar på vårt privatliv då, säger Adam.

I slutet av dagen fick eleverna äta lunch tillsammans med prinsparet. Det bjöds på fiskbullar, nudlar, soja och chilimajonnäs. Till efterrätt blev det kladdkaka och hallon.

– Det var jättegott, säger Darin Bahram, 11. Vi kände oss som småkungar allihop när vi satt och åt. Det är också kul att ha varit på en kunglig toalett. Fast jag trodde att det skulle vara guld överallt, men den såg ut som en vanlig toalett.