Prat fyller 50!

Sedan 1968 har hundratusentals läsare skickat in sina åsikter och funderingar till KP:s insändarsida. Hurra för Prat – som fyller 50 år!

1968 var ett speciellt år. Mycket hände i världen och många unga engagerade sig politiskt. De vågade uttrycka sina åsikter mer än tidigare. Många protesterade på olika sätt, bland annat mot USA:s inblandning i ett grymt krig i Vietnam i Asien Frågor om jämlikhet, demokrati och kvinnors rättigheter blev viktiga. Åsikterna märktes även i KP, där den första riktiga insändarsidan kom.

Insändare fanns i tidningen redan tidigare. Faktiskt redan i slutet av 1800-talet! Men då brydde man sig inte så mycket om vad barn tyckte. Nej, insändarna som publicerades var oftast ganska åsiktslösa. Främst var det små dikter, sagor och korta berättelser om skolresor och drömyrken.

Med insändarsidan år 1968 öppnades nya möjligheter att komma till tals. Och åsikterna lät inte vänta på sig! Sidan fick namnet ”Du-68”. Ordet ”du” var trendigt på den tiden. Det hade precis börjat användas som tilltalsord, i stället för att kalla varandra ”fröken” och ”herr” och sådant. Sidan bytte namn varje år, till Du-69, Du-70 och så vidare. I mitten av 1980-talet blev det möjligt att svara på varandras insändare.

År 2000 döptes sidan om till Prat. Och oj, vad KP:s läsare har pratat genom åren! Om stort och smått. Allt från skolmat till sömnlöshet. Miljöproblem till matteprov.
Politik till pluggpanik. Tack vare alla aktiva kåpeare kan vi säga grattis till en 50-åring full av åsikter och fyndiga funderingar – som självklart tål kritik!