Fram med fjädrar och blommor! På de dödas dag gäller det att synas.
Fram med fjädrar och blommor! På de dödas dag gäller det att synas. Foto: Frederik Trovatten

På picknick med de döda

Följ med och fira Día de Muertos i Mexiko! Med färgglada parader, musik och mat välkomnas de döda tillbaka.

Sång och dans på kyrkogården

Den 1–2 november är det de dödas dag i Mexiko, eller Día de Muertos som högtiden heter på spanska. Enligt traditionen återvänder de döda då till de levandes värld – och detta måste så klart firas! Hur festen ser ut beror på var i det stora landet man befinner sig.

Men man kan räkna med att folk klär ut sig. Ansiktsmålning är populärt bland vuxna och barn. Ljusa och mörka färger blandas friskt. Vissa bär traditionella kläder medan andra kanske tar inspiration från en ny skräckfilm.

För att välkomna de döda dukar man upp till picknick på kyrkogårdarna. Korgar fylls med de dödas favoritmat och favoritdryck. Vänner och familj samlas, sjunger sånger och pyntar sina släktingars gravar.

Glittrigt söta skallar

Dödskallar, eller calaveras, som de heter på spanska, är en vanlig syn under firandet. Det finns till och med små skallar gjorda av socker, som är ett populärt snack. Dödskallarna kan vara rosa, glittriga eller täckta av blommor. Så om du är sugen på att göra din egen calavera: Ta fram dina favoritfärger och börja pynta! Varför inte ge skallen en rolig hatt?

I Mexiko är det tradition att använda färggranna masker.
I Mexiko är det tradition att använda färggranna masker. Foto: Beatrice Törnros/Världskulturmuseerna

Mäktiga masker

I Mexiko är det tradition att klä ut sig. Man har tillverkat masker i tusentals år. När spanjorerna erövrade landet under 1500-talet förstod de hur viktig traditionen var. Därför använde de sig av masker för att sprida sin religion, kristendomen. Men spanjorerna var också rädda för maskernas makt. Tänk om maskerna skulle uppmuntra folket att göra uppror? I ett desperat försök förbjöd spanjorerna ansiktsmasker och även vissa danser. Men traditionen var för stark, och snart fick man tillåta dansen och maskerna igen.

En blodig historia

I Mexiko säger man att liv och död aldrig är långt ifrån varandra. Kanske har det att göra med landets våldsamma historia. Spanjorernas erövring under 1500-talet var blodig. Även under 1800- och 1900-talen drabbades landet av många konflikter. Kanske blev döden ett så vanligt inslag att mexikanerna tvingades hitta ett lättsamt sätt att hantera den.

Offrar till gudarna

Día de Muertos är kanske Mexikos viktigaste högtid. Den är egentligen en blandning av flera traditioner. Bland annat har firandet rötter i katolicismen, den äldsta grenen inom kristendomen. Det finns också spår som leder tillbaka till det aztekiska riket. Det fanns i Mexiko innan spanjorerna erövrade landet. Aztekerna var fascinerade av döden. De trodde att det inte kunde finnas något liv utan död och offer. Därför behövde man ge offergåvor till gudarna, som gett liv till människan. Gåvorna kunde vara mat och blommor, men också människor. Traditionen med offergåvor lever kvar i Día de Muertos. Fast nu för tiden offras som tur är bara mat och föremål.

Under de stora döds-paraderna dansar skelett och djävlar fram längs gatorna.
Under de stora döds-paraderna dansar skelett och djävlar fram längs gatorna. Foto: Shutterstock

James Bond uppfann paraden

I de större städerna firar man med parader. Det dansas på gatorna och färgsprakande karneval-vagnar rullar fram. Vagnarna kan vara utsmyckade på alla möjliga sätt, till exempel med stora skelett-dockor eller röda djävlar. ­Vissa har politiska budskap. Kanske med protester mot miljöförstöringen, som är en stor politisk fråga i Mexiko.

Paraderna har inte alltid varit en del av Día de Muertos. De började man med först efter år 2015, då James Bond-filmen Spectre kom. I filmen jagar agenten en skurk genom en stor parad i Mexiko. På deltagarnas kläder och smink ser man att det föreställer ett Día de Muertos-firande. Filmen måste ha gjort ett stort intryck, för i dag är paraderna tradition.

Källor: Världskulturmuseet i Göteborg och museipedagog Mattias Kästel


Fram till den 30 april visas utställningen ¡Viva Mèxico! på Världskulturmuseet i Göteborg. Där kan du lära dig mer om Mexikos historia och de dödas dag.

Den 31 oktober–6 november är det Día deMuertos-firande på Etnografiska museet i Stockholm, med bland annat pyssel.