Agnes har huvudrollen som Shirin i radios julkalender.
Agnes har huvudrollen som Shirin i radios julkalender. Illustration: Mattias Olsson Foto: Anders Alm

Nya stjärnan i radio-kalendern: ”Jag behövde ljuga för klassen”

Shirin som måste flytta när hennes mamma får ett jobb. På den nya platsen mullrar berget och djuren beter sig konstigt. KP pratade med Agnes Ahlkvist, 11, som spelar huvudrollen i Sveriges radios julkalender Bergvaktarens hemlighet.

Den måste ha suttit där ett tag, men plötsligt såg hon den. På väggen i skolans korridor hängde en plansch. Radions julkalender efterlyste skådespelare. Och det var bara en dag kvar innan ansökningstiden gick ut.

– Jag sa till mamma att det här måste jag göra. Sedan höll jag på hela kvällen med att spela in en presentation.

Slitet lönade sig. Agnes gick vidare till andra uttagningen, sedan till tredje. Några dagar senare fick hennes mamma ett samtal. Agnes hade fått huvudrollen som Shirin.

– Jag skrek rakt ut. Jag var så glad, det jag drömt om så länge hade blivit sant.

Julkalendern, Bergvaktarens hemlighet.
Julkalendern, Bergvaktarens hemlighet. Illustration: Mattias Olsson

I Sveriges Radios julkalender, Bergvaktarens hemlighet, möter vi Shirin som flyttar från storstaden till lilla Rubånger. Där känner hon ingen. Det vilar något kusligt över platsen. Marken skakar, berget mullrar och djuren beter sig konstigt. Shirin bestämmer sig för att ta reda på vad som händer.

– Man hör på hennes röst att hon är rädd, hoppas jag. Men samtidigt är hon modig när det gäller. Så Shirin trotsar rädslan och bestämmer sig för att göra något. Det kan jag faktiskt känna igen mig i.

På vilket sätt?

– Jag är väldigt rädd för döden. Om jag till exempel åker skoter över sjön på vintern så är jag rädd för att isen ska spricka. Men jag kan också vara modig när det behövs. Ser jag någon som blir retad eller mobbad vill jag finnas där för den personen.

Foto: Anders Alm/SR

Agnes Ahlkvist

Bor: I Luleå.

Ålder: 11 år.

Familj: Mamma, pappa, lillasyster, 7, och storasyster, 19.

Intressen: Teater, musik och sång.

Favoritmat: Nästan all hemlagad mat, som älggryta med hemmagjord gelé.

Favoritämne: ”Gillar det mesta, men matte och bild om jag måste välja.”

På önskelistan: ”Harry Potter”-trollstav.

Agnes har gått på teater i fyra år. Med julkalendern gör hon debut i stora sammanhang. Att vara i en studio var helt nytt.

– När jag skådespelar brukar jag röra på mig och använda kroppen. Men här stod jag mest stilla, eller till och med satt ner.

Så ibland krävdes det lite tricksande. Till exempel när Shirin skulle låta andfådd.

– Jag sprang allt vad jag kunde fram och tillbaka i korridoren. Så fort jag fått upp flåset gick jag in i studion och spelade in.

Nästan all ledig tid gick ett tag åt till inspelningen. Ibland behövde hon hoppa över skolan. Det var lite klurigt. För Sveriges radio ville hålla vilka som spelade i julkalendern tills närmare premiären.

– Om klasskompisarna frågade skyllde jag på huvudvärk. Det kändes konstigt att behöva ljuga. Men samtidigt var det viktigt att det hölls hemligt, så det var mest vita lögner.

Nu behöver hon inte längre hitta på. När KP pratar med Agnes har Sveriges Radio nyligen presenterat skådespelarna. Någon större uppståndelse blev det inte.

– Det var faktiskt rätt lugnt i skolan, det var bara en i klassen som sa något. Men min lärare sa att vi ska lyssna tillsammans i klassen.

Mindre lugnt är det utanför skolan. Agnes har fullt upp med intervjuer.

– Men det är kul. Jag älskar att prata!

Fortsätter du som skådespelare efter det här?

– Det är min dröm! Jag vill ta mig an världen och fortsätta klättra tills jag står på toppen!

Kalendern sänds i P4 och finns på Sveriges Radio play.