På Island finns redan maskiner (de ser ut som igloor) som pumpar ner koldioxid-vätska i berggrunden.
På Island finns redan maskiner (de ser ut som igloor) som pumpar ner koldioxid-vätska i berggrunden. Foto: Paul Mayall/TT

Ny teknik kan hjälpa klimatet

Kan maskiner stoppa förändringarna i klimatet? Det hoppas forskarna. De vill använda en teknik som suger koldioxid ur luften.

Klimatförändringarna oroar väldigt många människor.

När vi bränner olja, kol och bensin så släpps det ut koldioxid i atmosfären. Det gör att jorden blir varmare. Sverige har som mål att koldioxid-utsläppen ska vara 85 procent lägre år 2045 än vad de var 1990. Det kommer bli svårt, men enligt forskare finns det flera sätt att nå målet.

Ett sätt är att suga koldioxid ur luften eller direkt från fabrikers skorstenar.

Fakta. Så funkar dammsugaren

Maskinen liknar en fläkt som ­suger in luft. Den drivs till största delen med förnybar ­energi som till exempel bio­energi. Inne i maskinen sitter ett filter som koldioxiden fastnar i. Kol­dioxiden blandas med vatten. Det som händer sedan är exakt som när man använder en kolsyremaskin hemma. Vattnet blir kolsyrat!

Det kol­syrade vattnet pressas ner flera kilometer under jord.

Där sker en kemisk process som ­förvandlar koldioxiden till sten.

KP har pratat med Filip Johnsson, professor i energi­teknik vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Hur tar man bort koldioxid ur luften med en maskin?

– Man kan göra det med hjälp av två olika teknik­er. Den ena är som en stor dammsugare som man placerar på en skorsten, exempelvis på en ­fabrik som släpper ut mycket kol­dioxid. Dammsugaren fångar upp koldioxiden och förvandlar den till vätska. Sedan flyttas vätskan till en plats där den kan förvaras i marken. Den andra tekniken fungerar ungefär på samma sätt. Men då suger man i stället in koldioxiden direkt från luften.

Är de här metoderna bra för miljön?

– Om man förvarar kol­dioxiden på rätt sätt, djupt ner i marken, ska det inte skada naturen. Men eftersom tekniken är ganska ny så vet man inte helt säkert.

Finns sådana här maskiner i Sverige?

– Nej, men flera företag är intresserade av att använda tekniken. Om de svenska industrier som släpper ut mest koldioxid började använda den skulle vi vara på god väg att klara klimat­målen till år 2045. Runt om i världen finns det ungefär 20 maskiner, bland annat i USA och Norge. ­Problemet är att de kräver mycket energi, därför kostar det mycket pengar.

I bästa fall skulle en maskin kunna finnas på plats i Sverige inom fem år.

Att fånga in koldioxid – är det lösningen på klimatkrisen?

– Det är en jätteviktig del, men absolut inte hela ­lösningen. Det är bråttom att minska utsläppen och därför kan vi inte välja en teknik framför en annan. Vi borde satsa på allt som kan hjälpa oss lösa klimatfrågan.