1 januari blir det olagligt att kasta cigarettfimpar och annat småskräp på marken.
1 januari blir det olagligt att kasta cigarettfimpar och annat småskräp på marken. Foto: Robert Ekegren/TT

Ny lag ska stoppa skräpet

Den 1 januari blir det olagligt att kasta cigarettfimpar, tuggummin, godispapper och annat småskräp på marken. Den som gör det kan få böta 800 kronor.

Sedan tio år tillbaka finns en lag i Sverige som förbjuder nedskräpning. Men lagen har haft ett undantag: Smått skräp som fimpar, snus och kolapapper ingick inte. Det har bland annat organisationen Håll Sverige Rent tyckt varit konstigt, eftersom just småskräpet är det vanligaste.

– Ungefär 80 procent av allt skräp som slängs på marken är småskräp, berättar Pontus Tengby, kommunikationschef vid Håll Sverige Rent. Det har varit märkligt att det inte varit straffbart att kasta det.

När organisationen räknade en vecka i juni förra året hittade den 22 miljoner fimpar på marken. Det är där de flesta hamnar till slut.

Det är få som har fått böter med den gamla skräp-lagen, tror du att den nya kommer att ha effekt?

– Ja, det tror jag. De flesta människor vill följa lagen. Jag tror att den nya lagen kommer att ha så kallad normerande effekt, det vill säga ändra vår syn på vad som är rätt och riktigt. Vi tror att de allra flesta kommer att sluta slänga småskräp nu. Det finns flera lagar som är svåra att kontrollera att de följs, men som ändå har haft stor effekt.

Vad är det värsta med skräpet?

– Tobak innehåller gifter som är dåliga när de kommer ut i naturen. Och plasten i cigarettfiltret blir till mikroplast som är jättesvår att få bort. Till slut hamnar mycket i vattnet där de skadar djur och växter. Småskräp uppfattas ofta som mat av fåglar, som därför inte får i sig riktig mat. I värsta fall svälter de ihjäl.

Kostar skräpet samhället mycket pengar?

– Ja, att försöka städa upp det kostar flera miljarder per år. Smått skräp är faktiskt svårare att få upp än stort. Det är pengar som medborgarna betalat i skatt och som kunde användas mycket bättre.

Kan man göra det lättare för människor att göra rätt?

– Det är egentligen ganska enkelt att göra sig av med skräp i Sverige. När det gäller fimpar tror jag mest att det är en dålig vana att kasta dem på marken. Man kan till exempel släcka dem och stoppa tillbaka dem i paketet. Vad som behövs är en ändrad inställning. Nästan alla man frågar tycker att det är dåligt med nedskräpning, men många har skräpat ner ändå.

Så funkar nya lagen

Den som kastar skräp på marken kan få böta (betala pengar). Bötesbeloppet är 800 kronor. Som det är nu är det bara poliser som kan utfärda böter. Barn som är yngre än 15 år gamla kan inte få böter. Då är man ännu inte straffmyndig.


Artikeln publicerades i KP 19-20