Så här kan det se ut när ministrarna i EU har möten. Detta är i Bryssel i Belgien.
Så här kan det se ut när ministrarna i EU har möten. Detta är i Bryssel i Belgien. Foto: TT

Nu samlas de i Sverige

Just nu möts ledare från hela Europa i Kiruna i norra Sverige. Det beror på att Sverige är ordförande i EU (Europeiska unionen) i ett halvår framåt.

Detta är EU

EU består av 27 länder i Europa som samarbetar på många sätt. Sverige gick med år 1995. Storbritannien valde att lämna EU år 2020 (Brexit).

Det är uppståndelse i gruvstaden Kiruna i Lappland just nu. Politiker i EU-kommissionen (EU:s ”regering”) är på besök och hela staden står stilla. Det är starten på att Sverige är ordförande i EU:s ministerråd fram till den 1 juli i år. KP har ­talat med Göran von Sydow, chef för myndigheten Svenska institutet för europapolitiska studier.

Vad är den viktigaste uppgiften som ordförande i EU?

– Att under ett halvår leda alla möten där de 27 länderna som är medlemmar förhandlar om nya lagar. Ibland är det en minister från Sveriges regering som leder mötena. Totalt handlar det om cirka 2 000 möten. Som ordförande ska man ta hänsyn till vad alla länder tycker, och se till att man kommer överens om man tycker olika. Man måste tänka på vad som är bra för EU som helhet.

Har Sverige mer makt än andra länder under den här perioden?

– Ja, vi kan påverka inriktningen lite grann. Men samtidigt är det många frågor som vi ”ärver” från Frankrike och Tjeckien, som varit ordföranden det senaste året. Det finns 300 förslag om nya lagar som just nu håller på att förhandlas, och som vi övertagit från dem.

Vad är tanken med att olika länder är ordförande ett halvår i taget?

– Det gör att alla EU-länder på ett sätt blir jämlika. Det spelar ingen roll hur stora de är eller hur många invånare de har. Och det blir tydligt för alla som bor i det landet att det är med i EU. Nackdelen är att det kan bli lite rörigt.

Är det ett svårt uppdrag?

– Det är ett väldigt svårt arbete att hålla ihop alla dessa länder. Dessutom måste man förhandla med Europa-parlamentet, som också är med och bestämmer om lagar i EU. Det är också viktigt att kunna lösa de ­kriser som uppstår. Mycket kommer att handla om Rysslands krig mot Ukraina och hur EU ska reagera på det. En annan viktig fråga är migrations-frågan, alltså hur EU ska ta emot flyktingar från länder utanför Europa.


Möten vid Arlanda

Det kommer att hållas 150 EU-möten i Sverige det närmaste halvåret. De flesta kommer att vara i Arlandastad, nära flygplatsen Arlanda utanför Stockholm. Tanken är att deltagarna inte ska behöva köras in till Stockholm och orsaka stopp i trafiken. Sverige har varit ordförande två gånger tidigare, 2001 och 2009. Under hösten 2022 var Tjeckien ordförande och hösten 2023 tar Spanien över.