Elis Lindsten, 12, spelar Hugo i julkalendern Marvinter.
Elis Lindsten, 12, spelar Hugo i julkalendern Marvinter. Foto: Illustratör: Arslan Tursic. Foto: Stina Ericsson/Sveriges Radio

Nu börjar årets julkalender i radio

En försiktig kille, mystiska väsen och en ondskefull plan om att släcka ned solen. Årets radiokalender, Marvinter, är en resa från verkligheten in i sagornas värld.

Marvinter handlar om 9-åriga Hugo och hans kompis Lumina som drabbar samman med den elaka Maran. Elis Lindsten, 12, gör rösten till huvudrollen Hugo, en riktig drömroll för honom.

– Julkalendern har ju varit något som man verkligen drömt om att få vara med i ända sedan man var riktigt liten, säger Elis.

I Marvinter möter Hugo och lyktflickan Lumina en massa otäcka väsen med en hemsk plan. Nu är det upp till Hugo och Lumina att att stoppa planen.

– Hugo är med om en ganska obehaglig incident i skolan så han och hans farmor åker upp till norra Sverige för att få en lugn jul. Där träffar han Lumina, men där dyker det också upp en massa mystiska väsen som planerar att släcka solen. Hugo och Lumina vill såklart stoppa det och därför ger de sig i väg för att tända fyra stycken eviga ljus, säger Elis.

Hugo är inte riktigt som typiska hjälte-huvudroller brukar vara. Elis beskriver honom till och med som lite rädd av sig.

– Ja, han är ganska försiktig och kanske tar han inte på människor när han träffar dem för första gången. Han är lite rädd sådär. Men ju längre in i kalendern man kommer desto mer hittar han sig själv. Han vågar mer och mer.

Elis själv är inte särskilt lik Hugo, fast några saker har de gemensamt.

–Hugo är ju ganska blyg och försiktig med personer som han inte har träffat förut och det kan jag känna igen mig i. Om det till exempel är en bullrig miljö med många olika personer och man inte riktigt känner att man passar in jättebra. Men om man bara lär känna personer så börjar man öppna upp sig. Men annars har vi nog ganska olika personligheter.

Marvinter är inte det första som Elis är med och spelar rösten i. Han har sedan tidigare gjort rösten till ett bi i Disney-serien Bikupan och varit en pirat i Jake och piraterna.

– Det var faktiskt min lärare som tyckte att jag läste väldigt bra på högläsningen och sedan fick jag kontakt med hennes man som jobbade med dubbning och sådant. Det var så jag började med röstskådespelandet.

Skådespelandet är något som Elis stortrivs med och förhoppningsvis är det kanske ett framtida yrke också.

– Ja absolut! Det hade varit jätteroligt. Jag drömmer ju om att få jobba med skådespelande, i radio och kanske till och med i tv. Det är verkligen något jag vill fortsätta med i framtiden.

Samtidigt som Hugo och Lumina kämpar mot Maran i kalendern på radio så kan man som lyssnare också spela med i sin mobil. Där får man följa samma berättelse fast ur ett annat perspektiv. En av skaparna, Henrik Engström förklarar att spelet också funkar på samma sätt som julkalendern med nya äventyr för varje dag.

– Ja som jag ser det så tog vi julkalenderupplevelsen med en lucka per dag och gjorde den digital. Vi har jobbat mycket för att det ska vara en sammanflätad historia som hänger ihop med den i radion. Det är samma författare som skrivit manus till spelet och det är som ett annat perspektiv på samma värld som i julkalendern, säger Henrik.

Spelet är dessutom uppbyggt för att kunna spelas av så många som möjligt. Både personer med synnedsättningar och hörselskador ska kunna spela utan att det påverkar upplevelsen.

– Vi har jobbat hårt för att det ska gå att spela det här med bara bild, med bara ljud eller med både och utan att det blir någon specialanpassning. Så det är samma spel oavsett hur man spelar det. Det finns ju spel som är gjorda specifikt för personer med till exempel en synnedsättning, men de spelen är sällan spridda bland andra. Med det här spelet kan man dela samma upplevelse som de andra och vara mer inkluderad i spelkulturen.

Henrik förklarar att det är en massa arbete med att få ihop ett spel och att man sällan jobbar.

– Det finns ju en massa kompetenser man behöver för att bli en spelutvecklare. Det är ju grafik, ljud och musik, skrivandet av själva berättelsen, designen av spelets regler och själva programmeringen som ska paketeras i ett enda spel. Det är ofta massor av personer inblandade när man gör ett spel. Men det finns ju undantag som till exempel Tetris eller Minecraft som båda började som enmansprojekt.

sr.se/julkalendern kan man lyssna på avsnitten med mera. Mobilspelet finns att ladda ned där appar finns.