Nils har skapat en ny sport
Boardriding – kom ihåg var du hörde det först! Nils, 11, är killen bakom den nya sporten.
Det är en solig dag i Stockholm när KP ska träffa Nils Angelin. Han kommer springande i rasande fart från kvarterets snickarbod. Nils tar emot beställningar på brädor, och just nu har han mycket snickrande att göra. KP-Lukas har nämligen beställt en bräda.
– Jag ska bara gå och hämta brädorna och skydden, säger Nils och rusar upp till lägenheten.
Han är snabbt tillbaka, och med sig har han lillebror Olle.
Nu ska alla skydden på. De är viktiga när man åker boardriding.
– Det är också viktigt att ha slitna skor, eftersom man bromsar med fötterna. Det fick vi lära oss den hårda vägen. Det var en överraskning att skorna blev slitna så fort, säger Nils.
Sporten går till så att två personer sitter på en bräda med hjul och åker nerför en backe. Man svänger genom att luta sig åt sidan eller sätta ner handledsskydden i marken.
Nils bär vant brädan under armen medan han och Olle går upp för backen. Mitt emot deras hus finns en lång backe med en skarp kurva. Brorsorna gör sig startklara precis efter kurvan. Nils sitter långt fram på brädan och Olle sitter bakom. Och så rullar de i väg. Olle håller armarna utsträckta och Nils håller upp brorsans gummistövlar några centimeter ovanför marken. Det är för att farten inte ska bromsas. De kommer snabbt upp i hög fart och gruset bildar ett rökmoln runt dem.
– Det luktar bränt, ropar Olle och Nils skrattar.
Även fast det går fort i backen och de korsar en gångväg har det inte skett några olyckor. Enligt Nils är grannarna positiva. Föräldrarna också:
– Farligt men svinkul, tycker mamma och pappa, säger Nils.
Boardriding kom Nils på ihop med en kompis en dag när de var ute och åkte skejtboard.
– Vi ville åka två på samma bräda och testade först att stå upp, men det var svårt. Då kom vi på att man kan sitta ner. Men en skejtboard var för liten för två, så därför ville vi bygga vår egen bräda, berättar Nils.

Nils och hans kompis började bygga brädor i januari. Olle är mest med och åker medan Nils och kompisen sköter byggandet.
Materialet till den första brädan hittade han i snickarboden. Där fanns en planka han kunde såga till. Sedan satte han fast hjulen från sin gamla skejtboard.
– Vid första åket flög typ åtta skruvar och muttrar av. Vi hade inte tänkt på att plankan är tjockare än en skejtboard. Så vi fick köpa till rätt skruvar.
Det tar ungefär en vecka för Nils att bygga en bräda. Plankan ska sågas till och slipas så man inte får stickor. Sedan ska han försöka skaffa hjul som han fäster med hjälp av en skruvdragare.
– Jag vill helst använda hela plankan. Så om jag sågar av bitar för att göra den spetsig fram, då använder jag de avsågade bitarna till dekoration där bak.

KP-brädan är inget undantag. Nils sågar för fullt och brädan börjar få formen av en raket.
– Designen tänkte jag ut i huvudet. Jag ville att det skulle vara mer än bara en planka, säger han.
På undersidan har han målat massor av KP-motiv. Där finns bland annat K & P, loggan till Klotter och Kropp & Knopp. Inspirationen kommer från KP:s jubileums-nummer.

Nu är det dags för några fler åk. Den här gången med start ännu högre upp i backen. När de närmar sig kurvan i full fart ropar Nils:
– Sväng, Olle!
Båda två lutar sig åt samma håll och de klarar kurvan. Att de åker två på samma bräda gör att det går lättare att svänga. Det går också fortare ju mer tyngd det är på hjulen.
Nils gissar att det kommer bli mycket åkande i sommar. Han hoppas att boardriding kommer bli en populär sport.
– Boardriding-brädan kanske blir årets julklapp! utbrister Olle.
– Ja, eller årets sommarklapp, säger Nils.
Sedan fortsätter bröderna fantisera om att de kan göra en vinterbräda som funkar på snö. Med små skidor i stället för hjul.