Sigrid och Linnea samlar mod för att gå in och testa House of even worse nightmares.
Sigrid och Linnea samlar mod för att gå in och testa House of even worse nightmares. Foto: Malin Bäcklund

Nästan perfekt halloween på Gröna Lund

I dag öppnar "Halloween på Gröna Lund" i Stockholm. Sigrid Haglund, 11, och Linnea Nyberg, 11, testade de nya hemskheterna tillsammans med KP-chefen Lukas. Och det blev högsta betyg, nästan.

Sedan februari har Gröna Lund-personal arbetat med Halloween-utsmyckningen i en stor lokal i Bromma, utanför Stockholm. De senaste veckorna har allt fraktats till och byggts upp på Gröna Lund. Det har varit mycket jobb. Kanske för mycket. För när KP:s testpatrull kom för att prova allt i onsdags så var inte den stora nyheten, spökhuset Motell Hell, färdigbyggt.

– Synd, säger Linnea. Det hade jag sett fram emot.

Men allt annat går att prova och se. Och Gröna Lund går inte att känna igen. Tusentals pumpor, tonvis med hö och enorma mängder mystisk spökrök. Stämningen blir bara ruskigare av att det är skymning och att luften plågas av en regnstorm som vägrar lugna ned sig.

– De har verkligen gjort det coolt här, säger Sigrid.

– Ja, full pott för pyntningen, tycker Linnea.

Halloween-nyheterna. House of even worse nightmares, Zombie Zone och Olustiga huset bygger alla på att skådespelare utklädda till clowner, spöken och monster dyker upp och skrämmer besökarna längs en rundvandring.

– Alla var bra. House of even worse nightmares var värst, alltså bäst, säger Linnea. Zombie zone var lite för kort.

Sigrid håller med:

– Ja, och Olustiga huset var bra för att det var så mycket saker där inne och så annorlunda mot vanliga Lustiga huset. Men den som är väldigt rädd för clowner ska nog inte gå in ...

Det har hon nog rätt i. Hela huset fullkomligt kryllar av riktigt läskiga clowner. Gröna Lund rekommenderar att man ska vara 13 år för att gå själv eller 11 år, om man går med en vuxen.

Skräck-skådespelarna får inte röra besökarna, och besökarna får inte röra dem.

– Det känns tryggt att veta, tycker Sigrid.

Även den lilla åk-attraktionen Blå tåget är tillfixad med skådespelare och rök.

– Fast det var inte så superstor skillnad, säger Linnea.

– Men jag älskar spöktåg säger, Sigrid. Då kan jag välja att blunda ibland. Det funkar inte i spökhus när man måste se var man sätter fötterna.KP:s testare

Sigrid Haglund

Ålder: 11 år.

Bor: I Stockholm

Största intresse: Musik.

Lättskrämd? Ja, ganska.

Bästa högtid: Jul och halloween.

Linnea Nyberg

Ålder: 11 år.

Bor: I Stockholm

Största intresse: Sjöscouterna.

Lättskrämd? Nix, inte alls.

Bästa högtid: Jul och halloween.

Totalt tycker tjejerna att Halloween på Gröna Lund är toppen. Det finns några få saker som drar ner slutbetyget från fem av fem till en stabil fyra.

– Att Motell Hell, inte var färdigbyggt. Det känns dåligt planerat, säger Linnea.

– Och att det är lite dyrt om man inte har guldkort, säger Sigrid.

Det kostar 395 kronor för entré, åkband och biljett till Spökhus. KP:s testare tycker att det är lite för dyrt med tanke på att många familjer redan lagt tusentals kronor på Gröna Lund under sommaren. Med guldkort är totalpriset 250 kronor. Det tycker både Linnea och Sigrid vore mer lagom för alla.

– Men det är klart, alla skådespelare måste ju kosta en hel del att hyra in, säger Linnea. Det var väldigt många och de flesta var väldigt bra. Man blev skrämd!

– Ja, det var verkligen roligt. Om vi får chansen så lär vi ju gå igen under höstlovet, säger Sigrid. Det kommer att vara annorlunda, mer folk och så. Det vore kul att se hur det funkar med allt då.

Betyg på Halloween på Gröna Lund:

Även Kolmården i Norrköping  och Liseberg i Göteborg håller halloween-öppet.