På våren är fälten vissna och torra. Majs-kolvarna skördades i januari.
På våren är fälten vissna och torra. Majs-kolvarna skördades i januari. Foto: Jesper Klemedsson

Najs med majs

Melvin, 9, Milson, 8, och Montserrat, 6, bor i Guatemala i Centralamerika. De tillhör mayafolket som har odlat majs i tusentals år.

Melvin och Milson rotar runt i en korg med majskolvar i olika färger. Milson plockar upp en vit.

– Jag gillar den vita majsen mest ­eftersom den smakar sötast, säger han. Melvin håller inte med.

– Den gula är ännu sötare. Därför tycker jag att den är godast, säger han.

De sitter utanför Melvins hus i byn Caserio Chuisajcap. Byn ligger på cirka 2 000 meters höjd. Kring varje hus finns majsodlingar.

– Alla i byn odlar majs. Mina föräldrar odlar vit, gul och svart majs. Det finns även röd majs och på en del platser odlas randiga och prickiga sorter, berättar Melvin.

Det finns majs i många olika färger. Röd, blå, prickig, randig ... Melvins familj odlar vit, gul och svart majs.
Det finns majs i många olika färger. Röd, blå, prickig, randig ... Melvins familj odlar vit, gul och svart majs. Foto: Jesper Klemedsson

Majs

Majs är en gräsväxt som kan bli upp till 6 meter hög. Blommorna i växtens bladveck blir majskolvar. I Centralamerika har man odlat majs i cirka 10 000 år. Det finns över tusen olika majssorter.

Knappt hälften av alla som bor i ­Guatemala tillhör mayafolket, som en gång hade ett stort rike. Det var som störst från år 250 till år 950. Då byggde mayafolket mäktiga tempel och pyramider som tillägnades deras gudar. ­Enligt deras religion skapade gudarna människan av just majs. Sedan spanjorerna erövrat Mayariket på 1500-talet blev de flesta kristna, men majsen spelar fortfarande en stor roll.

– Jag älskar majs och äter det till frukost, lunch och middag, säger Melvin. Man kan göra många olika ­rätter av majs.

– Vi häller salt och citronsaft på kokta majskolvar, men jag gillar grillade majskolvar bäst, säger Milson. Vi lägger majonnäs, citronsaft, ketchup och riven ost på dem. Det är supergott.

Man lagar såser och dipp-­röror av mosade majskorn som blandas med till exempel tomatsås och smaksätts med kryddor. Nästan allt bröd görs av majs. Det vanligaste brödet kallas tortilla.

– Man lägger majskornen i blöt så att de blir mjuka. Sedan pressar man ut vätskan och gör en smet som man gör tortillas av. Det är små, platta bröd som gräddas på en spisplatta över eld, förklarar Milson.

Melvins favoritmat är ­tortilla med kött.
Melvins favoritmat är ­tortilla med kött. Foto: Jesper Klemedsson

Tortilla äts till nästan alla måltider. Tacoskal, som fylls med köttfärs och annat, är en hård, friterad variant av tortilla. I Guatemala är tortillan oftast mjuk och finns i olika storlekar.

– Vi lägger på bönor, grönsaker eller bitar av kött. Sedan viker vi ihop brödet och äter det. Den svarta majsen smakar inte särskilt mycket, men det blir jättegott om man gör tortilla av den, säger Melvin.

De räknar upp den ena majsrätten ­efter den andra. Tamales är en av favoriterna. Den görs på en deg av majs som fylls med kött och grönsaker eller frukt och bär. De rullas ihop till knyten som lindas in i majsblad och ångkokas.

– Och så poppar vi popcorn på torkade majskorn. Det är vårt favoritsnacks, säger Milson.

Det är vår och majsväxterna är vissna och torra. Majskolvarna skördades för flera månader sedan.

– Vi sår majsen i maj. I januari, då växterna är flera meter höga och fulla av majskolvar, skördar vi dem, säger Melvin.

Avokado-trädet på tomten är kul att leka i!
Avokado-trädet på tomten är kul att leka i! Foto: Jesper Klemedsson

I Guatemala är det officiella språket spanska, men mayafolket pratar även cirka 30 egna språk.

– Vårt språk heter kaqchikel, berättar Milson. Vi pratar kaqchikel med våra föräldrar och äldre släktingar, men spanska med våra vänner. Och i skolan är allt på spanska.

Skolan ligger nära killarnas hem. På grund av corona-pandemin går de bara i skolan varannan dag.

– Men vi får jättemycket läxor, säger Melvin.

I horisonten sträcker sig höga bergstoppar mot himlen. Byn omringas av tropiska skogar med många olika träd och växter. Melvin och Milson är inte i skogen särskilt ofta. Det finns ­farliga ormar där.

– Jag hatar ormar. Det finns även prärievargar. Jag tycker att de är otäcka och brukar springa om jag ser dem, ­säger Milson.

I byn odlas också rädisor, bönor, chili och kryddväxter. Killarna hjälper ofta sina föräldrar på fälten.

– Och så brukar jag hugga av torra grenar, som vi använder som ved, med min machete. Men jag gör det bara ihop med pappa. Macheten är jättestor och vass och man måste vara försiktig med den, säger Milson.

Milsons favoritmat är tortilla med kryddväxter.
Milsons favoritmat är tortilla med kryddväxter. Foto: Jesper Klemedsson

Milson och Melvin trivs i sin by.

– Jag gillar att det är lugnt och tyst. Jag vill aldrig flytta härifrån, säger Milson.

– Jag tycker om klimatet, framför allt i april och maj när det är över 30 grader varmt. Men jag gillar inte juni när det är kallt och regnar mycket, säger Melvin.

Båda drömmer om att bli fotbollsproffs när de blir vuxna.

– Lyckas jag inte med det så vill jag bli bonde och lärare, säger Melvin.

– Om jag inte blir fotbollsproffs ska jag bli advokat, säger Milson. De tjänar mycket pengar och då kan jag hjälpa mina föräldrar när de inte orkar jobba längre.

Guatemala

Antal invånare: 17 miljoner.

Huvudstad: Guatemala city.

Yta: 109 000 kvadratkilometer (en fjärdedel av Sveriges).