Foto: Thinkstock

Musikens historia del 1: Rock´n´roll

Nu börjar en ny artikelserie på KPwebben! Här kan du läsa om några av våra allra mest populära musikstilar. Hur uppstod de och hur påverkar de dagens musik? Vi börjar med en berättelse om skräckslagna föräldrar, ungdomarnas uppror och rasism. Vi börjar med berättelsen om rock’n’roll.

Vad betyder rock’n’roll?

Rock’n’roll är en förkortning för rock and roll. ”Rock” är ett gammalt amerikanskt slangutryck för att uppröra eller skaka människor. ”Roll” betyder rulla och kan handla om hur man rullade med höfterna till musiken. Rock’n’roll kan betyda både ”att dansa” eller "att ha sex”, beroende på när man säger det.

Chuck Berry, en av de största inom rock'n'roll.

Vilken musik är egentligen rock’n’roll?

Att bestämma vad som är vad i musikvärlden är inte alltid så lätt. Musikstilarna utvecklas åt olika håll och ofta är det svårt att veta var gränsen mellan två musikstilar egentligen går. Enligt många så är rock’n’roll och ”vanlig” rock ungefär samma sak, medan andra menar att det är en jätteskillnad.

Lite förenklat kan man säga att ”klassisk” rock’n’roll består av en svängig ”boogie woogie-rytm” spelad på elgitarr, elbas och trummor. Här under har vi samlat några youtube klipp på vad som kan kallas för rock’n’roll. En dansvänlig musik med mycket energi!

Alan Freed, programledare i amerikansk radio på 1950-talet.

Little Gerhard, en av få svenska rockmusiker på 1950-talet.

När andra världskriget var slut år 1945 var det lite som att vända blad i en tjock bok. Stora delar av världen låg i spillror efter kriget, men nu startade ett nytt kapitel i människans historia. En mer hoppfull tid där många fler ungdomar fick vara just ungdomar och kunde ägna sig åt sina intressen utan att behöva oroa sig för krig och andra hemskheter.

Början är svart

Under 1940-talet hade en ny typ av musik blivit allt bli populärare i Amerika: ”Rhythm and blues” eller ”R&B” som det brukade förkortas. Musiken skapades av svarta människor som var uppväxta med "blues" och "jazz", två musikstilar som hade vuxit fram under den första halvan av 1900-talet. R&B var som en blandning av de båda men innehöll även en massa annat, bland annat inslag från kyrkans gospelmusik. Musikstilen spred sig snabbt över landet tack vare tekniska uppfinningar som radion och skivspelaren.

Rasismen hotade musiken

Länge var det dock nästan bara svarta människor som lyssnade. Rasismen var fortfarande stark i USA och många vita vägrade lyssna på ”svart musik”.

Men i början av 1950-talet hände något. Alan Freed, en programledare på radio, upptäckte att även vita tonåringar hade börjat få upp ögonen för den svarta R&B-musiken. 1951 startade han därför ett radioprogram som hette Moondog’s Rock’n’roll Party. Alans program blev superpopulärt och snart sändes det över hela Amerika. Vita musiker upptäckte musiken och spelade in egna versioner av svarta musikers låtar. Rock’n’rollen var född.

Elvis Presleys vickande höfter

Föräldrarna var förfärade. Vad var det här för hemsk (och dessutom svart!) musik? Artister som Elvis Presley, Little Richard och Buddy Holly sjöng om kärlek och dansade sig svettiga på scenen framför skrikande fans. När Elvis började uppträda i tv vågade man bara filma honom från midjan och uppåt. Föräldrarna tyckte nämligen att han vickade alldeles för mycket med höfterna…

Ungdomar mot vuxna

Självklart blev rock’n’roll-musiken en succé och snart började också de vita artisterna göra egna låtar. De inspirerades av den svarta musiken men även av den vita countrymusiken. Och andra musiker och musikstilar inspirerades av rock’n’roll. Flera olika stilar, som ”rockabilly” och ”doo-woop”, dök upp och vann nya fans. Plötsligt var rock’n’roll så mycket mer än bara musik. Det var ett sätt att klä sig och bete sig. Det var slickade frisyrer, coola danser, motorcyklar och snygga killar. Rock’n’roll var som en revolution mot poliser, lärare och föräldrar. Det var ungdomarnas egna värld i ett samhälle som kontrollerades av tråkiga vuxna.

Rocken föds

Snart spred sig musiken även till Europa, där den framförallt blev stor i England. Brittiska band och artister som The Rolling Stones, Cliff Richards och The Beatles älskade rock’n’roll, R&B, blues och annan amerikansk musik och hängde på i utvecklingen.

Efter ett tag pratade man inte längre så mycket om rock’n’roll, utan om rockmusik. En musikstil som skulle fortsätta att utvecklas till bland annat hårdrock, emotionell hardcore och punk, men som även kom att påverka nästan all annan musik fram till idag.

På sätt och vis kan man dela in musikhistorien i två delar: före och efter rock’n’rollen – musiken som älskades av både svarta och vita.

Källa: Encyclopedia of music in the 20th century av Lee Stacy & Lol Henderson.