Alla elever som ville fick vara med i musikprojektet. Lärare var Tuzze Chiza och Linnea Henriksson.
Alla elever som ville fick vara med i musikprojektet. Lärare var Tuzze Chiza och Linnea Henriksson. Foto: SVT

”Musiken väckte liv i skolan”

Nytt på tv. I serien Den blomstertid får artisterna Linnea Henriksson och Tusse komma tillbaka till skolan. Under några månader försöker de få livet i högstadiet att kännas lite enklare.

Kan musik få unga att må bättre? Det tar Tusse Chiza och Linnea Henriksson reda på i SVT:s nya program Den blomstertid. Det var många av högstadieeleverna vid Hammarbyskolan södra i Stockholm som ville vara med. I projektet arrangerar de en konsert till sommaravslutningen. Vissa av dem hade aldrig spelat ett instrument tidigare eller vågat sjunga inför publik. I första avsnittet får vi lära känna två av eleverna, Sigrid och Ramzi. De mådde båda dåligt över den höga pressen i skolan. När programmet spelades in gick Sigrid i 7:an och kämpade med sin scenskräck.

– Jag var rädd för vad folk skulle tycka. Det fanns alltid några som sa taskiga kommentarer, berättar hon.

Artisten Linnea Henriksson känner igen sig i att drömma om att få sjunga, men samtidigt vara rädd för vad folk tänker om en. Under programmet får vi följa hur Linnea hjälper Sigrid att jobba bort scenskräcken.

Ramzi går i 9:an. Han rappar sin egenskrivna låt för en imponerad Tusse. Tidigare visste varken Ramzis kompisar eller familj om att han höll på med musik. Nu har han börjat på teaterlinjen på gymnasiet. Ramzi tror inte att han hade gjort samma val om inte Tusse och Linnea kommit till hans skola.

– Man blev liksom sig själv genom musiken. Projektet väckte liv i skolan och det blev en ny atmosfär, säger Ramzi.

Ramzi

Ålder: 16 år.

Bor: I Stockholm.

Gör: Går i 1:an på gymnasiet.

Favoritämne i skolan: Idrott.

Favoritmat: Lax.

Aktuell: Som medverkande elev i Den blomstertid.

I första avsnittet får vi lära känna två av eleverna, Ramzi och Sigrid.
I första avsnittet får vi lära känna två av eleverna, Ramzi och Sigrid. Foto: SVT

Sigrid

Ålder: 14 år.

Bor: I Stockholm.

Gör: Går i 8:an.

Favoritämne i skolan: Bild.

Favoritmat: Tacos.

Aktuell: Som medverkande elev i Den blomstertid.

Även Sigrid tycker att projektet gjorde det roligare att gå till skolan:

– Att få sjunga och repa med ett band blev som en belöning. Jag visste ju att om jag går till skolan och gör det tråkiga först, så får jag ju göra det roliga sedan.

När Linnea och Tusse klev in genom skolans dörrar kastades de båda tillbaka till sin egen högstadietid.

– I högstadiet ställde jag väldigt höga krav på mig själv, säger Linnea. När jag gick i 8:an gick jag in i väggen. En dag blev jag hemskickad när jag bröt ihop över ett litet slarvfel. Jag minns fortfarande vad det var.

Tusse berättar att han kände sig ganska annorlunda i högstadiet. En dag gick han till skolan i peruk och han hade alltid målade naglar. Något han ofta fick elaka kommentarer om.

– Ett tag försökte jag vara som alla andra, men det var inte lika kul. Musiken var ju min grej, där hade jag kontrollen. Då behövde jag inte passa in i något gäng.

Han säger att medverkan i Den blomstertid gett honom mer frid.

– Jag läkte på något sätt. Det är inte alla som får chansen att gå tillbaka till ett ställe där man hade ont, för att sedan komma dit och läka.

Tusse (Toussaint Chiza)

Ålder: 21 år.

Bor: I Stockholm.

Gör: Artist.

Favoritämne i skolan: SO.

Favoritmat: Korv stroganoff.

Aktuell: Som programledare för Den blomstertid.

Foto: SVT

Linnea Henriksson

Ålder: 36 år.

Bor: I Stockholm.

Gör: Artist och låtskrivare.

Favoritämne i skolan: Musik.

Favoritmat: Potatismos.

Aktuell: Som programledare för Den blomstertid.

Tusse och Linnea säger att högstadiet blev enklare när de blev en ”musikperson”. Musiken gjorde att Linnea kunde bli den hon trivs med att vara.

– Det finns inga regler när man uttrycker sig kreativt. Där finns inga rätt och fel och det är väldigt befriande.

Tusse önskar att det hade funnits en vuxen person som hade kunnat samla alla som ville hålla på med musik när han gick i högstadiet. Då hade han inte känt sig så ensam.

Att musik för människor samman är Den blomstertid ett bevis på. I första avsnittet sätter Tusse och Linnea ihop en musikhörna där man kan spela instrument på rasterna. Den blev snabbt populär och elever som tidigare känt sig ensamma kunde nu sitta tillsammans vid pianot.

Eleverna som är med i projektet fick önska vad de ville göra och utifrån det delades de in i band. Det blev också en kör och en dansgrupp. Sigrid tyckte till en början att det var lite läskigt att hamna i en grupp där hon inte kände någon. Men nu har hon satt ihop ett eget band och fortsatt att sjunga även efter projektet. Efter att hon klarat av att sjunga på slutkonserten har hennes scenskräck avtagit.

– Att ha ett gäng kompisar i ryggen som backar en när man ska sjunga är jätteviktigt, säger Linnea.


Den blomstertid sänds i sex delar och varje avsnitt är en timme. Premiär på SVT1 och SVTplay -tisdagen den 14 februari kl. 20.00.