Extra goda chokladbollar med fluff i mitten!
Extra goda chokladbollar med fluff i mitten! Foto: Annika Goldhammer

Mmm...marshmallows!

De är fluffiga, sockersöta och supermumsiga. Här är fem recept för dig som inte kan få nog av marshmallows.

Chokladbollar med gömma

Du behöver:

100 gram rumsvarmt smör

0,75 deciliter strösocker

3 deciliter havregryn

1 tesked vaniljsocker

2,5 matskedar kakao

2 matskedar kallt kaffe (eller ­apelsinjuice)

En nypa salt

Marshmallows

Riven kokos

Gör så här:

1. Rör ihop alla ingredienser utom marshmallowsen och kokosen i en bunke.

2. Forma lite smet till en rund platta och lägg en marshmallow (dela den om den är stor) i mitten. Täck med smet och rulla till en boll. Upprepa tills smeten är slut.

3. Häll kokos i en kopp, lägg i en boll i taget och snurra på koppen så att bollen täcks med kokos. Lägg bollarna på ett fat och förvara i kylskåp.

Lyxigt och snyggt med cheesecake!
Lyxigt och snyggt med cheesecake! Foto: Annika Goldhammer

Cheesecake deluxe

Du behöver:

200 gram digestive-kex

100 gram smör

300 gram marshmallows

1,75 deciliter mjölk

500 gram cream cheese

1 tesked vaniljsocker

En nypa salt

1,5 deciliter vispgrädde 6–8 deciliter hallon

Mini-marshmallows eller hallon till dekoration

Gör så här:

1. Ta fram en bakform som är cirka 22 centimeter i diameter (helst en där kanten kan tas loss). Krossa kexen. Smält smöret i en kastrull och blanda i kexsmulorna. Häll i formen och tryck ut.

2. Smält marshmallows ihop med mjölk i en kastrull på låg värme.

Rör om under tiden så att de inte bränns. Låt svalna. Rör några gånger under tiden.

3. Mixa cream cheese, vanilj, salt och marshmallow-mos med stavmixer. Vispa grädden i en annan skål och blanda sedan försiktigt ner den i blandningen.

4. Strö ut hallonen på kex-bottnen. Bre ut grädd-blandningen över och jämna till. Låt stelna i kylen över natten eller minst fyra timmar.

Toppa med marshmallows eller hallon när du serverar.

S’mores är somrigt – och som glass blir det ännu somrigare!
S’mores är somrigt – och som glass blir det ännu somrigare! Foto: Annika Goldhammer

S’mores-glass

Lägg en grillad marshmallow och en ruta choklad mellan två digestive-kex så får du en s’more. Namnet kommer från engelska ”some more”, som betyder ”lite till”. Ett passande namn, för det är svårt att få nog!

Du behöver:

2 deciliter mini-marshmallows (plus några till dekoration)

5 digestive-kex

100 gram choklad (eller chokladknappar)

5 deciliter vispgrädde

1 burk kondenserad mjölk (cirka 400 gram)

En nypa salt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180 grader. Sprid ut marshmallows på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen och låt dem få lite färg, det tar ungefär 5 minuter. Håll koll, för de blir lätt brända!

Ta ut ur ugnen och låt marshmallowsen svalna.

2. Krossa kexen och hacka chokladen. Vispa grädden och blanda sedan i kondenserad mjölk, kex-smulor, choklad, salt och marshmallows.

Häll smeten i en avlång brödform eller glassbytta. Låt stelna i frysen över natten eller minst fem timmar.

Choklad och lakrits är bästa kombinationen – i alla fall om du frågar KP-Lukas!
Choklad och lakrits är bästa kombinationen – i alla fall om du frågar KP-Lukas! Foto: Annika Goldhammer

KP-Lukas rocky road special

Rocky road brukar bestå av choklad, marshmallows och jordnötter. Men du kan blanda i vilket favoritgodis som helst. Lukas valde lakrits och hallongodis.

Du behöver:

1 deciliter hårda lakrits-karameller

300–400 gram choklad

3 deciliter mini-marshmallows

1 deciliter hallongodis eller frystorkade hallon

Gör så här:

Krossa lakrits-karamellerna. Klä en mindre ugnsform med bakplåtspapper. Smält chokladen i ­mikrovågsugn eller på låg värme i ­vattenbad (i en skål över en kastrull med sjudande vatten). Blanda ner allt ­godiset och häll blandningen i formen. Ställ i kylskåp tills chokladen har stelnat.

Skär upp i rutor och förvara i en lufttät burk i kylskåpet (om du inte äter upp allt direkt).

Foto: Annika Goldhammer

Fluffiga klubbor

Du behöver:

Vit choklad

Marshmallows (en per klubba)

Valfri topping – till exempel strössel, färska eller torkade rosenblad (inte från blombutiken, de är vanligtvis besprutade), kokosflakes, krossade frystorkade hallon eller jordgubbar

Gör så här:

Smält chokladen. Sätt en marshmallow på en grillpinne och doppa i chokladen.

Dekorera med valfri topping.


Artikeln publicerades i KP 12