Mmm...marshmallows!
De är fluffiga, sockersöta och supermumsiga. Här är fem recept för dig som inte kan få nog av marshmallows.
Chokladbollar med gömma
Du behöver:
100 gram rumsvarmt smör
0,75 deciliter strösocker
3 deciliter havregryn
1 tesked vaniljsocker
2,5 matskedar kakao
2 matskedar kallt kaffe (eller apelsinjuice)
En nypa salt
Marshmallows
Riven kokos
Gör så här:
1. Rör ihop alla ingredienser utom marshmallowsen och kokosen i en bunke.
2. Forma lite smet till en rund platta och lägg en marshmallow (dela den om den är stor) i mitten. Täck med smet och rulla till en boll. Upprepa tills smeten är slut.
3. Häll kokos i en kopp, lägg i en boll i taget och snurra på koppen så att bollen täcks med kokos. Lägg bollarna på ett fat och förvara i kylskåp.

Cheesecake deluxe
Du behöver:
200 gram digestive-kex
100 gram smör
300 gram marshmallows
1,75 deciliter mjölk
500 gram cream cheese
1 tesked vaniljsocker
En nypa salt
1,5 deciliter vispgrädde 6–8 deciliter hallon
Mini-marshmallows eller hallon till dekoration
Gör så här:
1. Ta fram en bakform som är cirka 22 centimeter i diameter (helst en där kanten kan tas loss). Krossa kexen. Smält smöret i en kastrull och blanda i kexsmulorna. Häll i formen och tryck ut.
2. Smält marshmallows ihop med mjölk i en kastrull på låg värme.
Rör om under tiden så att de inte bränns. Låt svalna. Rör några gånger under tiden.
3. Mixa cream cheese, vanilj, salt och marshmallow-mos med stavmixer. Vispa grädden i en annan skål och blanda sedan försiktigt ner den i blandningen.
4. Strö ut hallonen på kex-bottnen. Bre ut grädd-blandningen över och jämna till. Låt stelna i kylen över natten eller minst fyra timmar.
Toppa med marshmallows eller hallon när du serverar.

S’mores-glass
Lägg en grillad marshmallow och en ruta choklad mellan två digestive-kex så får du en s’more. Namnet kommer från engelska ”some more”, som betyder ”lite till”. Ett passande namn, för det är svårt att få nog!
Du behöver:
2 deciliter mini-marshmallows (plus några till dekoration)
5 digestive-kex
100 gram choklad (eller chokladknappar)
5 deciliter vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk (cirka 400 gram)
En nypa salt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader. Sprid ut marshmallows på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen och låt dem få lite färg, det tar ungefär 5 minuter. Håll koll, för de blir lätt brända!
Ta ut ur ugnen och låt marshmallowsen svalna.
2. Krossa kexen och hacka chokladen. Vispa grädden och blanda sedan i kondenserad mjölk, kex-smulor, choklad, salt och marshmallows.
Häll smeten i en avlång brödform eller glassbytta. Låt stelna i frysen över natten eller minst fem timmar.

KP-Lukas rocky road special
Rocky road brukar bestå av choklad, marshmallows och jordnötter. Men du kan blanda i vilket favoritgodis som helst. Lukas valde lakrits och hallongodis.
Du behöver:
1 deciliter hårda lakrits-karameller
300–400 gram choklad
3 deciliter mini-marshmallows
1 deciliter hallongodis eller frystorkade hallon
Gör så här:
Krossa lakrits-karamellerna. Klä en mindre ugnsform med bakplåtspapper. Smält chokladen i mikrovågsugn eller på låg värme i vattenbad (i en skål över en kastrull med sjudande vatten). Blanda ner allt godiset och häll blandningen i formen. Ställ i kylskåp tills chokladen har stelnat.
Skär upp i rutor och förvara i en lufttät burk i kylskåpet (om du inte äter upp allt direkt).
Fluffiga klubbor
Du behöver:
Vit choklad
Marshmallows (en per klubba)
Valfri topping – till exempel strössel, färska eller torkade rosenblad (inte från blombutiken, de är vanligtvis besprutade), kokosflakes, krossade frystorkade hallon eller jordgubbar
Gör så här:
Smält chokladen. Sätt en marshmallow på en grillpinne och doppa i chokladen.
Dekorera med valfri topping.
Artikeln publicerades i KP 12