Foto: Shutterstock

Mitt i EUropa

Sverige är med i Europeiska unionen, det vet de flesta. Men vad innebär det, och hur funkar EU egentligen? KP-chefen Lukas åkte till Bryssel, där EU har sitt högkvarter, för att snoka.

Det är intressant att gå runt i Belgiens huvudstad Bryssel. Man hör ovanligt många språk. Svenska, finska, franska, italienska, tyska, engelska, spanska och danska. Allt på bara en kort lunchpromenad. Här ligger både EU-kommissionen och EU-parlamentet, så här jobbar politiker, olika experter, journalister, tolkar och kontorsarbetare från hela Europa.

I EU bor över 500 miljoner människor, om det vore ett enda land skulle det vara världens tredje största. Bara på EU-kommissionen arbetar cirka 30 000 personer från de 28 medlemsländerna. EU bevarar och garanterar fred mellan medlems­länderna, men det är inte ”bara” ett fredssamarbete som FN. För EU-länderna har även gemensamma lagar och regler på en rad områden. Främst inom handel och ekonomi. Men de flesta lagarna bestämmer ändå länderna själva, så EU är inte heller några förenta stater som USA.

EU-kommissionen består av 28 olika avdelningar, som kallas för kabinett, med olika ansvarsområden. Chefen för varje avdelning kallas för kommissionär. En kommissionär från varje medlemsland finns det. Sveriges heter Cecilia Malmström och hennes avdelning har hand om handelsfrågorna för hela EU. Hon är alltså en av Sveriges allra högsta politiker.

Hur mycket jobbar du, Cecilia?

– Jag jobbar alltid. Visst är jag ofta med min familj. Men jag har alltid jobb någonstans i tankarna. Det funkar för mig, det är roligt och viktigt.

Den viktigaste frågan nu enligt KP-läsarna är klimatet. Tycker du att EU gör tillräckligt där?

– Jag vet inte säkert vad som är tillräckligt. Men alla beslut vi tar ska på något sätt gynna miljö­vänliga lösningar. Det ska vara fördelaktigt för företag att vara klimatsmarta. Vi har kommit långt inom EU. Samtidigt finns det mycket vi inte rår över. USA:s president Trump, till exempel. Jag hoppas att osäker­heten han skapar svetsar samman alla oss andra länder.

Pierre Schellekens som jobbar på kabinettet för klimat-frågor tycker att den klimatvänliga trenden inom EU är tydlig.

– Trots att det finns många svårigheter, så är EU:s utsläpp av växthusgaser på väg att minska kraftigt, säger han.

Kabinetten lägger fram lagförslag som Europa-parlamentet ska rösta om. I parlamentet sitter de politiker som valts i medlemsländerna. Här har länder med fler invånare också fler platser. Totalt finns 751 platser. Sverige har 20. Tyskland har flest: 96. Val till parlamentet sker vart femte år. Nästa gång är 2019. En udda sak med Europa-parlamentet är att det även ligger i Strasbourg, i Frankrike. Så med jämna mellanrum måste alla de 751 parlamentarikerna åka dit och jobba.

– Det är okej. Man vänjer sig, säger Jytte Guteland, som är svensk EU-parlamentariker, med en min som säger att det vore skönt att slippa flytta runt.

Hon jobbar mycket med barnfrågor.

– Aga, alltså att föräldrar slår sina barn för att uppfostra dem, är fortfarande tillåtet i en del EU-länder. Det strider så klart mot Barnkonventionen. Men på en del håll ses aga ändå som en privatsak som politiker inte har att göra med. Det tycker jag är fel.


Två problem det pratas om i Bryssel

Ungern och Polen

Många i Bryssel säger att en rad viktiga samarbeten inom EU hotas av att Ungerns och Polens regeringar tycker så annorlunda mot resten av EU. Det handlar främst om frågor kring mänskliga rättigheter. Ungern och Polen följer helt enkelt inte alla de överenskommelser som gjorts inom EU. Till exempel vill de inte ta emot flyktingar alls. Om detta fortsätter kan de två länderna få jättehöga böter. Men frågan är om de kommer att betala i så fall.

Stor­britannien

Ett av EU:s största och viktigaste länder, Storbritannien, kommer att lämna unionen år 2019. Det bestämde det brittiska folket i en omröstning förra året. Det är första gången ett land går ur. Ingen vet exakt vad det kommer att innebära. Förhandlingarna om villkoren för utträdet har bara börjat. Enligt många i Bryssel kommer både EU och Storbritannien att förlora mycket pengar i framtiden på grund av det här.