”Mensen ska inte begränsa ens liv”

Har alla ont när de har mens? Anna-Sofia Melin, gynekolog och expert på mensvärk, ger svar.

Detta är mens

Mens (eller menstruation) betyder att det sipprar blod från slidan. Det är ett tecken på att man kan bli med barn (gravid) om sperma kommer in i slidan. Mensen får man för att man har börjat få ägglossning, eller snart kommer att få det. Slemhinnan i livmodern blir tjockare för att kunna ta emot ägget om det har blivit befruktat av en spermie. Om ägget inte blir befruktat stöts det ut med livmoderslemhinnan som en blödning, som pågår 3–7 dagar. Detta händer ungefär en gång i månaden. Det är det som är mensen.

Varför har många ont när de har mens?

– Livmodern är ju en muskel. När slemhinnor och blod ska stötas ut ur livmodern under mensen så blir det som kramp i den muskeln.
Ungefär 20–30 procent av alla tjejer har smärta som är svår att klara med vanliga receptfria värktabletter.

Är det många som inte har ont alls?

– De flesta har mensvärk, mer eller mindre. Men det första året har inte systemet mognat. Det är vanligt att man blöder utan ägglossning då. Under den perioden är det mer ovanligt med mensvärk.

Vad kan man göra åt smärtan?

– Har man lättare smärta kan det funka jättebra med värme. Man värmer en vetekudde och lägger på magen eller ryggen. Om inte det hjälper kan man pröva med värktabletter man köper utan recept. Ta hela dosen direkt när du känner att smärtan börjar. Man kan ta värktabletter under 2–3 dagar. Har man värk längre än så ska man söka hjälp på en ungdomsmottagning.

Ska man se upp med något?

– Mensen ska inte begränsa ens liv. Man ska inte acceptera att ha så ont att man måste gå hem från skolan eller inte kan gå på fritidsaktiviteter. Om man mår illa och kräks, blir yr eller känner sig svimfärdig är det också något som inte är okej. Eller om värken strålar ner i benen. Det ska inte heller börja göra ont flera dagar innan mensen kommer igång. Så svår mensvärk kan vara tecken på en sjukdom som heter endometrios.

Vad ska man göra om man har så ont?

– Då ska man vända sig till en ungdomsmottagning tillsammans med en förälder. Där finns barnmorskor och läkare som är vana att prata om mens. Det behövs ingen gynekologisk undersökning när man har mensvärk.
Ungefär hälften väljer starkare värktabletter som man får på recept, och hälften väljer p-piller. Om det behövs går det att äta p-piller så att man hoppar över mensen helt. Då försvinner även mensvärken.

Artikeln publicerades i KP 2