* Vad man uppfattar som konstigt beror på vad man är van vid. På landsbygden i Laos tycker ingen att rostad jättespindel är märkligt. Och i Finland är limpa full med fisk vardagsmat.
* Vad man uppfattar som konstigt beror på vad man är van vid. På landsbygden i Laos tycker ingen att rostad jättespindel är märkligt. Och i Finland är limpa full med fisk vardagsmat. Foto: Helena Lindholm

Märkligaste maten

Rå snopp-fisk, hamburgare inuti pizza och en massa annat "gott". Här är KP:s lista över världens konstigaste rätter.

Nergrävd haj

Hákarl är en isländsk specialitet som görs på antingen håkäring eller brugd (två jättestora hajfiskar). Tillagningen tar lång tid. Fisken läggs i en grop och täcks med sand och grus. Efter 6-12 veckor grävs den upp och skärs i remsor. Remsorna hängs på tork i minst två månader. Sedan är det klart!

Lukten beskrivs som "mycket starka rengöringsprodukter med ammoniak, plus fisk". Smaken är svag i jämförelse, och de som håller för näsan brukar inte tycka att hákarl är så märkligt. Färsk håkäring och brugd är giftigt, troligen är det därför den udda tillagningsmetoden utvecklades.

Kokas i kiss

Den som vill laga den här annorlunda ägg-rätten gör så här:

  1. Samla in kiss från lågstadiepojkar.
  2. Lägg äggen i kisset.
  3. Värm, utan att riktigt koka kisset, och låt äggen tillagas i cirka 10 timmar.
  4. Skala, ät och njuuut!

Ett kiss-ägg kostar ungefär dubbelt så mycket som ett vanligt kokt ägg. Äggen säljs ofta i gatustånd i staden Dongyang i östra Kina.

Foto: Helena Lindholm

Larvigt äcklig ost

Casu marzu (betyder rutten ost) görs på ön Sardinien i Italien. Den innehåller inga sardiner, men väl larver. Massor av larver. De läggs i osten och gör att den blir mjuk som gegga. Larverna är knappt en centimeter långa och lite genomskinliga. En del försöker pilla bort dem. Men det är meningen att man ska äta osten på sardinskt tunnbröd - med levande larver och allt.

Dansande bläckfisk

Odori-don är en japansk maträtt som innehåller en hel bläckfisk, stor som en tallrik ungefär. När man häller soja-sås på den börjar den att röra häftigt på armarna. Bläckfisken är död. Men musklerna reagerar på saltet i såsen, så att middagen inleds med att maten gör en märklig spratteldans.

Djur i djur i djur i djur ...

Det finns en gammal rätt från norra Sahara i Afrika som brukar klassas som världens största maträtt. Det är helstekt kamel stoppad med ett lamm stoppad med en kyckling. Kycklingen då? Jo då, den är sin tur stoppad med ägg eller fisk. Även i Europa har det funnits varianter med fågel. Typ vaktel i kyckling i anka i kalkon. De tillagas sällan numera.

Tusenåriga ägg ...

... är en traditionell kinesisk rätt, som fortfarande lagas på många håll i landet. Ankägg bakas in i en gegga av lera, kalk, aska och salt. Där får de ligga i ett par månader. När äggen är färdiga har de en mörkgrön, krämig gula. Vitan blir till en tjock, brungrön gelé som luktar lite som surströmming. Smaken sägs vara salt och mild.

Foto: Helena Lindholm

Svensk lukt-sensation

Surströmmingen är en rätt som delar svenska folket. En del kan inte hålla sig till nästa surströmmingsskiva. Andra tycker att stanken av fisken är outhärdlig och flyr bara de hör ordet. Utomlands är folk förbluffade. "Människor i andra länder provar surströmming" har blivit en stor internationell genre på Youtube. Så speciellt anses rätten lukta. Surströmming är saltad strömming som fått stå och jäsa länge i stora, öppna kar. Lukten blir då ... stark. Rätten är svensk och har funnits i minst 500 år.

Rostade megaspindlar

I Kambodja och Laos finns det gott om tarantellor. Så varför inte rosta dem, sätta på en pinne och äta? Lite som en stor spindelklubba? Näringsrikt - och sägs smaka som en blandning mellan torsk och kyckling.

Varför välja?

"Pizza = gott. Hamburgare = gott. Tillsammans blir det dubbelgott. " Så tänkte nog personalen på Pizzeria tre kronor i Skellefteå när de skapade calskroven för tio år sedan. Rätten består av ett hamburgermål inbakat i en calzone. "Skrov" är ett vanligt ord för hamburgare med pommes frites i norra Sverige. Och calskroven har nu spridit sig till flera städer. Egentligen är den kanske inte konstigare än kebabpizzan, som ju också kombinerar två sorters snabbmat.

Rå snopp-fisk

Gaebul är en koreansk maträtt som kallas "penis fish", på engelska. Djuren man äter ser helt enkelt väldigt mycket ut som snoppar. Fast egentligen är det inte fiskar, utan havsmaskar. Man rensar bort inälvorna, skär i bitar och äter masken rå. Ibland rör sig bitarna lite fortfarande.

Ölgröt

På 1600-talet var det öl som gällde i Sverige. Varm öl till frukost. Öl med örter som medicin. Öl till barn. Öl till alla som hade råd. Man gjorde även gröt och välling på öl. Ölgröten har faktiskt kommit tillbaka nu på 2010-talet, bland trendiga frukostkockar. När gröten kokas försvinner alkoholen, så man blir inte berusad av att äta ölgröt.

Kalakukko ...

... är en lurig, finsk specialitet. Ser ut som en vanlig limpa. Men när man skär en skiva ser man att brödet är fyllt med fisk. Ofta flera olika sorters fisk. Och alltid mycket fisk. Den som bara tänkt ta en ostmacka blir rejält överraskad.

Artikeln publicerades i KP 15, 2016

mat