Många utsätts för nakenbilder
80 procent av alla flickor mellan 10 och 13 år har råkat ut för oönskade nakenbilder i sociala medier. Och 40 procent har utsatts för press att skicka egna bilder.
Nyligen kom organisationen Ecpats rapport Allt som inte är ett ja är ett nej. Nästan 13 000 barn i Sverige har varit med i undersökningen. Den handlar om hur barn utsätts för sexualbrott på nätet och i sociala medier.
– I undersökningen har vi fått in 4 000 nedskrivna berättelser, berättar Sophie Josephson vid Ecpat. Nu vet vi väldigt mycket om vad barn är med om på nätet. Många blir äcklade och rädda när de första gången råkar ut för en nakenbild de inte vill ha.
Även om pojkar är mindre utsatta än flickor så är det höga siffror också för dem. 63 procent av pojkarna mellan 10 och 13 år har fått oönskade nakenbilder och 29 procent har erbjudits pengar för att skicka bilder på sig själv.
– Att få vara ute på sociala medier och umgås med kompisar är extremt viktigt, betonar Sophie Josephson. Och det är normalt att vara nyfiken på sex. Men det är också viktigt att unga vet vilka lagar som gäller.
Detta gäller
● Det är alltid olagligt för vuxna att skicka nakenbilder till barn eller att be om avklädda bilder.
● Unga i ungefär samma ålder får skicka nakenbilder till varandra om båda vill. Men det är viktigt att tänka igenom det noga först, eftersom det kan leda till problem om bilderna kommer i orätta händer.
● Att sprida avklädda eller lättklädda bilder på någon annan är olagligt, både för barn och vuxna.
Det är ofta andra unga som skickar oönskade nakenbilder (nudes), hotar till sig bilder eller sprider bilder. Ofta personer som barnen känner.
– Alla barn och unga som är på nätet måste få veta att de har rätt att slippa vissa saker. Men de ska också veta att det är ett brott att sprida nudes på andra.
Barn får ofta rådet att berätta vad som hänt för en vuxen. Men det är väldigt många som inte vågar göra det.
– De som hör av sig till oss på Ecpat för hjälp vill absolut inte berätta för sina föräldrar. De är så rädda att föräldrarna ska bli arga och besvikna. Eller att de ska förbjudas att använda Snapchat eller Tiktok, eller den plattform som detta hänt på.
Sophie Josephsons råd är ändå att så snabbt som möjligt berätta för en vuxen som man litar på. Särskilt om man har fått nakenbilder av sig själv spridda på nätet.
– Spridning av bilder går blixtsnabbt. Ju fortare man försöker ta bort dem desto lättare går det.
Här finns hjälp
Ecpat har en hjälptelefon och en chatt på dittecpat.se. Där kan man även få hjälp att ta bort nakenbilder som spridits på nätet. Man kan även få stöd på bris.se.