Foto: Thinkstock

Magiska Madagaskar

På Madagaskar finns häftiga träd, ovanliga djur och gigantiska insekter. Då och då kliver forskare runt på ön och letar efter levande varelser vi inte visste fanns.

Har du sett filmen Madagaskar som handlar om lejonet Alex, zebran Marty, giraffen Melman och flodhästen Gloria? De kommer från New Yorks zoo och blir uppspolade på den fantastiska ön. Där träffar vännerna på så knäppa djur och konstig natur att man tror att det är påhittat. Men det är det inte. Den riktiga ön Madagaskar, som ligger vid Afrikas kust, är minst lika otrolig som den i filmen.

Men naturen på världens fjärde största ö är hotad. Öborna måste hugga ner skog för att kunna odla mat till sig själva. Och skogen hinner inte växa upp igen lika snabbt som den försvinner.

– I dag finns bara tio procent av all naturlig skog kvar, berättar Johannes Bergsten.

Han är forskare på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Där studerar han insekter. Speciellt vattenlevande skalbaggar från Madagaskar.

– Ön är jättespännande för att den har varit isolerad så länge att många av djuren och växterna inte finns någon annanstans, förklarar Johannes Bergsten. Skulle de dö ut, så försvinner arterna från jorden, för alltid.

Många arter har redan försvunnit, innan människan ens hunnit upptäcka dem. För att skydda dem som finns kvar, är forskarnas arbete jätteviktigt.

De har varit på Madagaskar fyra gånger. I flera veckor vandrar de omkring i den orörda skogen och letar efter skalbaggar. De håvar i sjöarna, sätter upp stora fångstält och med hjälp av ficklampa och vitt lakan fångar de in skalbaggarna som är vakna på natten. De antecknar vilka de hittar var och behåller några för att kunna studera deras DNA när de kommer hem. DNA finns hos alla djur och människor och innehåller all information om oss. DNA är unik för varje varelse.

– Genom att jämföra informationen kan vi se vilka skalbaggar som är släkt med varandra och om det finns släktingar utanför ön, förklarar Johannes Bergsten. Med den kunskapen har vi byggt upp ett jättestort släktträd över arterna.

Släktträdet och informationen om var arterna finns kan sedan användas för att se vilka områden på Madagaskar som är särskilt viktiga att skydda från skogsskövlingen.

Att vara forskare tycker Johannes är både viktigt och riktigt spännande. På sina resor har han sett fantastiska platser, ätit konstiga saker och mött människor som lever annorlunda än vi. Han har till exempel smakat både levande och döda insekter.

– Allt nytt är roligt och spännande. Men det häftigaste med att vara forskare är ändå att det finns så mycket nytt att upptäcka. Det tar aldrig slut. Man känner sig precis som äventyrarna på 1500- och 1600-talet som utforskade världen.