Foto: Malin Bäcklund

Lyssna på KP

För den som har läs- eller skrivsvårigheter finns KP som taltidning. Då kan man läsa i papperstidningen och lyssna på texten samtidigt. Vi har träffat Kristina Leon som jobbar med att läsa in KP.

Lyssna på artikeln

Taltidning

KP blir inläst i ett ljudformat som kallas DAISY. Det gör att den som lyssnar kan pausa mitt i texter och enkelt hoppa framåt och bakåt mellan olika sidor, precis som i tidningen. Man kan även anpassa hastigheten på uppläsningen.

Ljudfilerna är i mp3-format. Man lyssnar på taltidningen med en speciell DAISY-spelare eller genom att ladda hem ett program eller app till sin dator eller smartphone.

Det är tyst och lugnt på avdelningen för inläsning. Här finns 13 små ljudisolerade rum som stängs med dubbla dörrar. I varje rum får det plats en person.
Vi går in i ett av rummen och stänger dörrarna. Det blir helt tyst. I rummet finns ett skrivbord med dator och ett tidningsställ. Ovanför bordet hänger en mikrofon.
När man läser måste det vara helt knäpp tyst. Mikrofonen fångar in minsta lilla ljud.
– Det gäller att man tar pauser och äter ordentligt. Om magen kurrar är det kört, säger Kristina och skrattar.

Hon är skådespelare, men det behöver man inte vara för att läsa in tidningar. Man ska läsa tydligt och lugnt – då kan man läsa länge utan att rösten blir ansträngd.
– Det är viktigt att hitta rätt ton, säger Kristina. Att leva sig in i texten man läser utan att dramatisera för mycket. När man läser Flams till exempel ska man inte försöka låta extra rolig eller lägga till skratt. Men det får inte heller låta släpigt och tråkigt när man läser en allvarlig text. Det hörs på rösten om man ler när man läser.

Innan Kristina börjar läsa värmer hon upp rösten. Hon hummar och läser texten ett par gånger. Om hon inte redan har värm upp rösten på vägen till jobbet, lägger hon sig på golvet en stund, slappnar av och hummar.

Det tar ungefär fyra timmar att läsa in ett nummer av KP. Hur lång tid det tar att läsa ett nummer beror på hur mycket bilder det ät i tidningen. Kristina läser bara in texten, bilder och illustrationer beskrivs inte i taltidningen.
Hon läser tidningen en gång, oftast från början till slut. Det gör inget om något skulle komma i fel ordning eftersom ljudmaterialet kan flyttas runt i efterhand.
Vissa sidor är svårare än andra att läsa, till exempel Klur och Klotter. De är plottriga med mycket bilder och illustrationer, där är det inte är självklart i vilken ordning texten ska läsas. På Klur läser man bara instruktionerna. Omkastade bokstäver bokstaveras. Rebusar läser man inte alls. I serier som Bleckmossen läser man bara pratbubblorna.

När Kristina läste KP som 10-åring var Kropp & Knopp hennes favoritavdelning. Det är det fortfarande. Hon tycker inte att det är pinsamt att läsa de sidorna högt.

– Det hade kanske varit lite pinsamt om vi satt flera i samma rum. Lite fnissigt. Men det kan vara svårt att läsa Flams. För att de är så roliga. Då händer det att jag börjar skratta och måste ta en paus för att varva ner.

Så funkar det när KP blir taltidning:

  • Papperstidningen kommer till Inläsningstjänst
  • I ett dataprogram skapas en ljudfil med textrubriker och sidnumrering. Allt för att den som lyssnar sen lätt ska kunna hitta rätt i taltidningen.
  • Inläsaren läser sedan in texterna från tidningen.
  • Texten korrekturlyssnas. Man lyssnar för att upptäcka fel. Det kan till exempel hända att artistnamn uttalas fel.
  • Misstag rättas till. De felaktiga texterna blir inlästa på nytt.
  • Alla ljudfiler slutredigeras, samlas ihop till en färdig mp3–fil i DAISY-format.
  • Ljudfilen bränns på en skiva, packas och skickas till prenumeranten.

Klicka här för att läsa hur man gör för att prenumerera på taltidningen.