Foto: Shutterstock

Lurvig och listig

Trots luriga jaktmetoder och ett perfekt kamouflage är livet i norr inte alltid så lätt. Fråga bara den fridlysta fjällräven!

Precis som det hörs på namnet trivs fjällräven i kylan bland bergen. Den tjocka pälsen gör att räven klarar temperaturer på ända ner till 50 minusgrader!

Det finns två sorters fjällrävar, viträv och blåräv. Viträven är vanligare. På vintern är pälsen just vit som snö, för att bli mer gråbrun på sommaren. Blårävens päls är brun på sommaren, men blir på vintern blågrå. Oavsett färg är pälsen ett bra kamouflage året om. Den gör räven svårare att upptäcka när den jagar.

Favoritmat? Fjäll-lämlar, men även sorkar och andra gnagare. Fjällräven är inte så kräsen, utan äter också resterna av döda djur som den hittar. De rävar som lever i Arktis har en ganska lurig metod för att ­­få mat. De följer efter isbjörnar, och äter sedan upp det som björnen lämnar bakom sig. Inget matsvinn alltså! Men de håller sig på tryggt avstånd – det är bäst om man bara är 70 ­centimeter lång och väger 5 kilo.

Fjällrävens päls klarar iskalla nätter. När den sveper svansen runt sig blir det ännu gosigare.
Fjällrävens päls klarar iskalla nätter. När den sveper svansen runt sig blir det ännu gosigare. Foto: Shutterstock

Fjällräven bor i och runt Arktis.
I Sverige lever den allra längst norrut. Här är den hotad sedan länge.

I början av 1900-talet jagades fjällrävarna, vilket gjorde att stammen minskade rejält. 1928 blev räven fridlyst. I dag har de blivit fler. Vid en räkning förra året hittade man ungefär 350 rävar.

Att de fortfarande är så få beror på flera saker. En är släktingen röd-räven. När klimatet ändras och blir varmare flyttar rödrävarna längre norrut. Och det går inte så bra för de två arterna att dela på fjällen. Det blir konkurrens om maten, som det redan är ont om. Rödrävarna är dessutom större och dödar fjällrävarna. I Finland verkar det som att rödräven har utrotat sin fjällkusin helt. Där har man inte hittat några nya ungar. För att få de svenska fjällrävarna att bli fler ser man till att mata dem. Dessutom jagas rödräven.

Önskebild i KP 2

Fjällräven som önskebild i KP 2, 2021.
Fjällräven som önskebild i KP 2, 2021.