Det vinnande jul-omslaget är tecknat av Villem Olovsson, 12.
Det vinnande jul-omslaget är tecknat av Villem Olovsson, 12.

Ljuvliga jul-omslag!

Mer än 500 fantastiska jul-omslag skickades in till KP:s tävling. Stort tack, alla duktiga kåpeare!

1:a pris

Illustration: Villem Olovsson

Villem Olovsson, 12, Umeå

Grattis, Villem! Din bild är omslag på KP:s ­julnummer. Hur fick du idén?

– Jag gillar att rita djur i kläder. Och så ville jag göra en utomhusbild som inte var helt vit, för att sticka ut lite. Därför fick det bli några djur och en snögubbe med vackra moln i ­bakgrunden.

Vad har du använt för teknik?

– Först skissade jag allt för hand och sedan har jag färglagt i Photoshop på datorn. Jag fick följa med till pappas jobb på söndagar och arbeta vid hans dator. Det tog mycket tid.

Molnen var kluriga. Och skuggningen nere vid benen. Sammanlagt tog det kanske 8–10 timmar. Men det var kul. Jag kommer att fortsätta med detta.

Vad är speciellt med att rita djur i kläder?

– Det kan vara svårt att få till kroppen så att den passar till djuret. Jag började med det här i somras. Jag satt och ritade i vår husvagn när vi var på semester. Men jag har alltid ritat.

Tidigare ritade jag mycket dinosaurier och varelser som drakar.

Övriga vinnare

Illustration: Alma Holmgren

Alma Holmgren, 13, Lund

’’Draken skyddar sina ägg från faror. Äggen är som drakens julklappar och den längtar till att de kläcks.”Illustration: Lemoni Rosenblad

Lemoni Rosenblad, 10, Onslunda

”Jag tänkte på klimatet och att det har blivit mycket varmare. Att det ofta inte är någon snö till jul.  Jag saknar snön mycket och ville rita något som påminner om att vi måste göra något åt klimat­förändringarna. I december förra året hade vi max 2 centimeter snö där jag bor i Skåne.”Illustration: Sonja Imander

Sonja Imander, 10, Wira bruk

”Jag tänkte på en fin vinterdag med något djur. Jag valde kanin för jag har egna kaniner. Jag gjorde teckningen på min pappas jobb-Ipad.”Illustration: Dorrotya Fejérváry

Dorrotya Fejérváry, 13, Malmö

”Jag fick inte inspiration av något speciellt. Jag bara ritade på. Jag ritar ­oftast med blyerts, och därför var det roligt att använda färgpennor för omväxlings skull.”Illustration: Mide Linghoff

Mide Linghoff, 8, Smedstorp

”Min idé var att en del av djuren hade förvandlats och blivit till något juligt. Till exempel renen, vars ben blivit till polkagrisar. Sedan tyckte jag det var mysigt om de satt och fikade. De andra detaljerna kom jag på efterhand.”Illustration: Akira Evans

Akira Evans, 13, Stockholm

”Jag tycker att vi behöver mer representation av HBTQIA+. Därför ritade jag två tjejer som äntligen kommit ut som lesbiska.”Illustration: Elina Sundström

Elina Sundström, 9, Luleå

Jag ville göra ett snöigt vinterlandskap. För att få in lite färg tyckte jag att världsarvet Gammelstad kyrkstad var ett bra motiv. Extra bra tyckte jag det passade eftersom delar av årets julkalender på SVT spelats in där.”Illustration: Frans Beijer

Frans Beijer, 10, Höör

” Jag tänkte att det var ganska självklart med en ”klassisk”  julbild. Jag ville sticka ut lite, så jag gjorde en svamp med lite nissar.”Illustration: Edith Wigströn

Edith Wigströn, 12, Göteborg

”Jag kom på idén genom att prova mig fram. Egentligen skulle katten på min bild haft en tomteluva i stället för en mössa. Jag tycker om att rita katter och vargar. Men jag skulle ju teckna en julbild, så det blev en katt-julbild helt enkelt.”Illustration: Nora Reutersvärd, Milly Kim och Malva Sjödahl

Nora Reutersvärd, Milly Kim och Malva Sjödahl alla 12, Stockholm

”Vi ville avspegla världen som den ser ut, men också visa att det finns en säkerhet någonstans. I det här fallet är det julen. Det roliga med att rita teckningen var att få testa alla olika pennor. Det fanns så många!”Illustration: Bonnie Lund Thermaenius

Bonnie Lund Thermaenius, 11, Stockholm

”Jag ville att det skulle vara en riktig mysig känsla i bilden och verkligen juligt. Det jag tycker är mysigt är att det mörkt ute och tända ljus inne.”Illustration: Vera Wiklund

Vera Wiklund, 11, Karlstrad

”Gnomer är så gulliga, därför kändes det som en bra idé. Jag valde juliga färger för att ge teckningen rätt känsla. Det var lite svårt att välja bakgrund, men till sist blev det ett träplank.”Illustration: Thea Hillerström

Thea Hillerström, 12, Örebro

”När jag ritade bilden så tänkte jag på allt julstök som är inför julen. Julpynt som man ska ta fram, pepparkakor som ska bakas och paket som ska slås in. Min bild är som ett dockskåp där man kan se ”KP-familjen” fira jul.”Illustration: Oliver Micanovic

Oliver Micanovic, 12, Stockholm

”När jag ritar inspireras jag av Liz Pichon och hennes Tom Gates-böcker. Jag brukar rita sådana teckningar fast i svartvitt. Denna teckning behövde jag färglägga och så använde jag min fantasi maximalt.”Illustration: Ebba Wallerman

Ebba Wallerman, 12, Uppsala

”Jag ville göra något ovanligt och då tänkte jag att man inte brukar kombinera julen och rymden. Där kanske man får använda en raket i stället för julgran.”Illustration: Hjalmar Strålin

Hjalmar Strålin, 12, Tullinge

”Jag kom på att jag kunde rita julgodis och julfika som figurer i kawaii-inspirerad stil på en mysig plats. Jag ritade bakgrunden som att det var inomhus, fast samtidigt utomhus med granar och snö som kommer in på golvet. För på julen är det mysigt både inomhus och utomhus!”Illustration: Rufus Keller

Rufus Keller, 9, Stockholm

”Jag tänkte att det kunde vara kul att ha KP-bossen Lukas i jul-alvkostym. Jag tyckte att han kunde bidra med lite panik i tomteverkstaden.”Illustration: Ester Hellerstren

Ester Hellerstren, 12, Vallentuna

”Ett barn som vaknat lite för tidigt kikar förundrat in i pepparkakshuset. Pepparkakorna har vaknat till liv och dansar kring granen!”Illustration: Lilly Broberg

Lilly Broberg, 11, Delsbo

”Jag ritade med tuschpennor och vattenfärg. Jag inspirerades av ett vinter-foto på Google. Jag gillar att bilden ser så mjuk och rund ut.”


Fler fantastiska bidrag

Vi fick så många fina tävlingsbidrag att vi inte kan hålla oss från att visa några extra.

Bild 1 av 14 Illustration: Ester, 10 år

Omslagstävlingen utlystes i KP 15