Lita på luktsinnet

Vårt luktsinne är en fantastisk uppfinning. Det varnar oss för dålig mat och hjälper oss att minnas. Men visste du att alla människor är luktblinda?

Visste du att?

- Alla människor luktar olika. Det beror på att det är våra bakterier som luktar och de är olika från person till person.

- Hade vi inte haft luktsinnet hade maten inte smakat speciellt mycket. (Går att jämföra med om man äter mat och är riktigt förkyld.)
Tungan kan egentligen bara känna fem smaker: salt, surt, sött, beskt och umami. Luktsinnet däremot kan känna hundratals små doftmolekyler som finns på maten och därför upplever vi att mat smakar olika. Och tur är väl det, tänk att inte kunna känna smaken av choklad eller jordgubbar!

- Luktsinnet hos djur är oftast mycket mer utvecklat än hos människor.

Nattfjärilen är naturens luktspecialist.

Nattfjärilar har ett otroligt bra luktsinne. Hanen kan med sina antenner känna doften av en hona på flera kilometers avstånd.

Hade vi inte känt lukten av rök hade det varit mycket svårare att upptäcka en brand. Utan vårt eget varningssystem hade vi haft svårare att klara oss.
- Vi skulle leva i en farligare värld om inte luktsinnet fanns. Vi kan direkt säga när någonting luktar illa trots att det är första gången man känner just den doften. Ett exempel är lukten av ruttet kött. De som har känt det, mår oftast illa. Det är luktsinnet som säger till oss att vi inte ska äta köttet. Hade vi inte haft luktsinnet hade vi inte känt om köttet var bra eller dåligt, säger Ulf Ellervik som är professor i kemi.

Vårt luktsinne gör mer än varnar oss. Det hjälper oss att minnas. Dofter kan få oss att komma ihåg saker som hände för flera år sedan.
- Doftsinnet och det centrum där våra känslor finns, sitter nära varandra i hjärnan och därför reagerar vi väldigt kraftigt på lukter. En doft kan alltså få oss att minnas en speciell händelse eller en känsla. Det är jättehäftigt att minnet och luktsinnet hänger ihop på det sättet.
- Jag har ett starkt luktminne och det är doften av vinteräpplen. När jag känner den lukten får jag direkt en bild från farmors källare i huvudet. Hon hade alltid vinteräpplen där, säger Ulf Ellervik.

De flesta minnen hänger ihop med lukter som man tycker om. Men man kan ha minnen från lukter som många anser är äckliga.
- De flesta tycker att svett luktar illa. Men om svettlukten påminner om något bra, tycker man oftast att det luktar gott, säger Ulf.

Trots att det finns miljontals dofter omkring oss kan vi bara känna en liten del av dem.
- Det är ovanligt att ha ett riktigt bra luktsinne, men det går att öva sig i lukter. En person som har tränat sitt luktsinne ordentligt, kan känna upp till 10 000 olika dofter, säger Ulf.

Det är faktiskt så att alla människor är luktblinda för minst en doft. Att vara luktblind betyder att man inte kan känna en viss lukt. Men det är väldigt svårt att lista ut vilken doft man är luktblind för – man kan ju inte känna lukten av den!
- De flesta vet inte vad de är luktblinda för. Men pratar andra om hur starkt exempelvis en ost luktar och du inte känner lika mycket doft, då kan luktsinnet vara sämre för just den osten. Det är vanligt att många är luktblinda för sparris. Har man ätit sparris så luktar urinet ganska starkt efteråt, när man kissar. Det tyder på att sparris har en stark doft trots att många inte känner det, säger han.

Ulf Ennervik säger att luktsinnet troligen är vårt äldsta sinne.
- Med det menar jag att de andra sinnena utvecklades senare. Synen är till exempel ett sinne som faktiskt utvecklades ganska sent. Men lukten har varit ett starkt sinne hos människan under väldigt lång tid, säger han.

Med andra ord ett sinne att lita på!