28 maj firar KP 125 år med ett stort kalas på Nordiska museet. Alla barn har chansen uppträda på vår öppna scen. Anmäl dig på KPwebben.se senast 25 maj! #kp125
28 maj firar KP 125 år med ett stort kalas på Nordiska museet. Alla barn har chansen uppträda på vår öppna scen. Anmäl dig på KPwebben.se senast 25 maj! #kp125 Foto: Malin Bäcklund

Let´s dance för KP-läsarna

En konstnär, en komiker och en skidåkare – alla med sin egen dansstil. I kväll är det premiär för den tolfte säsongen av Let’s dance. Se deltagarna bjuda alla KP-läsare på en dans.

Film: Malin Bäcklund

Ellen Bergström, skådespelare:

Du är väldigt rolig på sociala medier. Är du lika rolig på dansgolvet?

– Ja, om jag inte blir för nervös. Då babblar jag för mycket. Men jag försöker lägga in komiska inslag i dansen! På träningarna har jag testat att dra mig själv på golvet med bara armarna. Tänk dig att man går på alla fyra men låter benen släpa. Min danspartner Jonatan säger att jag ser skadeskjuten ut. I finalen är den sista dansen valfri. Om vi tar oss dit tänker jag twerka i en och en halv minut!

Vilka är dina styrkor?

– Jag har väldigt mycket vilja. När jag vill något, då blir det så. Det kommer att hjälpa mig mycket. Jag har även lätt för att komma ihåg stegen. Och så är jag ju otroligt charmig, haha!

Och din största utmaning?

– Att komma över min scenskräck. Det kanske är svårt att tro, men jag är alltid jättenervös när jag ska stå på scen. Jag är inte heller så bra på att vara graciös. Och att röra vissa delar av kroppen samtidigt som andra ska vara stilla är jättesvårt. Så listan över utmaningar kan göras lång …

Samir Badran, artist:

Du och din danspartner Sigrid ser ut att ha väldigt roligt på träningarna?

– Ja, vi har kul hela tiden! Sigrid är den gladaste människa jag har träffat. På riktigt! Hon ler alltid. Det känns som om vi har känt varandra mycket längre än vad vi har. Sigrid är så som jag önskar att mina lärare hade varit i skolan. Glad, har energi, framåt och gör allting roligt. Då är det kul att lära sig!

Du har lagt upp en video på Instagram där Sigrid lyfter dig. Kommer vi att få se liknande lyft i tävlingen?

– Kanske, det vore väldigt roligt! Sigrid är sjukt stark och lyfter mig lättare än vad jag lyfter henne. Och tittarna skulle nog gilla det. Men juryn kanske skulle undra vad vi håller på med. Jag tror inte att någon kvinnlig dansare har lyft killen i programmet hittills. Vi kan bli de första ...

Vad kommer att bli din största utmaning?

– Att komma ihåg alla danssteg och koreografier. Och alla små pet-grejer, som att jag måste sträcka på mig, sänka axlarna, trycka in rumpan, hålla ut armarna … Nu när jag började dansträna insåg jag också att jag har väldigt dålig kondition. Jag har festat mycket, och det är väldigt dåligt för hälsan. Jag måste komma i bättre form och ta hand om mig själv ordentligt för att klara av det här.

Anja Pärson, skidåkare:

Kommer din vinnarskalle att vara till nytta för dig i dansen?
–  Ja, det tror jag. Jag är lugn av mig tills det verkligen gäller och slösar inte energi i onödan. Men när det väl är dags, då kör jag fullt ut. Det jag saknar är vanan av att stå på scen. Att hitta skådespelaren inom mig blir min största utmaning. Och att få upp snabbheten i fötterna – det känns som om jag fortfarande går runt med pjäxorna på mig.

Vilken av danserna påminner mest om skidåkning?
–  Haha, ingen! Slow fow kanske är pyttelite som storslalom, om jag måste välja någon. Men skidåkning är mycket mer aggressivt än dans. I backen går det bättre ju mer aggressiv man är. Så är det absolut inte här.

Hur var du på discon i mellanstadiet?

– Jag körde all in. Det var väldigt kul! Vi hade bra klimat i min skola. Många var idrottare och alla kände alla. Där vågade jag verkligen dansa loss.

Messiah Hallberg, komiker:

Kommer du att plocka in humorn även i dansen?

– Oj, det blir nog svårt. Mellan danserna kommer jag försöka att vara rolig. Men ute på dansgolvet har jag mindre makt. Går det ens att göra en rolig dans?! Det tror jag inte att jag kan. Och det skrämmer mig.

Vilka är dina styrkor?

– Jag har nog bara en: att jag ser ut som en dansare! Därför kan jag lura folk att jag kan dansa. I alla fall när jag står still. Egentligen är jag rädd för att dansa. Jag har flytt från dans i hela mitt liv. Men det känns bättre och bättre nu. Rädslor sitter ofta i ens eget huvud. Man inbillar sig att något är värre än vad det är. Jag blir glad och imponerad över mig själv varje gång jag lyckas ta några danssteg!

Hur var du på discon i mellanstadiet?

– Min rädsla för dans fanns redan då. Jag gick på disco en gång. De andra dansade tryckare, medan jag stod livrädd i ett hörn och tittade på. När en tjej kom fram till mig började jag göra rysk kosack-dans, eftersom jag var för blyg för tryckare. Jag frågade om hon ville dansa så med mig, men det ville hon inte. Och ingen annan heller. Efter den gången gick jag inte på skolans discon. Men jag bodde alldeles intill, så jag kunde se kompisarna dansa från mitt fönster ...

Stina Wollter, konstnär:

Du har skojdansat mycket på sociala medier. Hur känns det att dansa mer uppstyrt nu?

– Det är som att utforska en ny värld. Jag har ganska lätt för att känna i kroppen om jag gör rätt eller inte. Och jag tycker väldigt mycket om min danspartner Tobias. Han gör att jag blir trygg och nyfiken på att ge mig ut på den här upptäcktsfärden. Jag längtar efter att få skaka allt mitt glada fett och fylla upp hela tv-rutan med det!

Hur tänker du för att vara så trygg i dig själv och med din kropp?

– Jag tänker att inga normer är sanningar. De är bara påhittade av någon. Om man inser det kan man börja skapa sina egna normer. Då mår man mycket bättre. För lyssnar man bara på vad andra tycker är det risk att man alltid känner sig fel. Det finns alltid en norm som talar om för dig att du inte passar in. Reklam fungerar precis så – det är meningen att du ska känna dig osäker, för då kanske du köper en produkt. Men systemet är en bluff och det får aldrig vinna över mig!

Hur dansade du på discon i mellanstadiet?

– Min dans förändrades när jag var 11-12 år. Då upptäckte jag rockgruppen The Rolling Stones och började dansa som sångaren Mick Jagger. Han är helt wild! Jag kände direkt att: ”Jag är Mick Jagger!” Och det är jag nog fortfarande. Jag har aldrig varit en prinsess-flicka.

 Let’s dance visas fredagar klockan 20.00 på Tv4