Foto: Viaplay

Letar luriga lösningar

Nu är experiment-kungen Beppe Singer, den onda professorn och barnhjältarna tillbaka med en tredje säsong. Förra året vann Viaplays julkalender Det stora experimentet pris som årets barn- och ungdomsprogram.

Beppe, vad är egentligen Det stora experimentet?

– Programmet är baserat på en lek som jag och min dotter brukade leka när hon var liten. Leken går ut på att en galen professor låser in oss i ett rum och vi måste lösa olika gåtor för att ta oss ut. Till skillnad mot SVT:s julkalendrar ville jag att Det stora experimentet skulle ha ett återkommande tema med samma karaktärer, men i olika miljöer. För varje säsong har professorn en ny plan för hur hon ska stoppa julen. Förra året försökte hon skicka tomten rakt in i solen, i år har hon andra tankar. Det är viktigt för mig att barn som kollar på mina program ska lära sig något och bli inspirerade.

Vad är sig likt och vad är nytt för i år?

– Likheten är att det är samma professor och samma mål. Och alla skådespelare från andra säsongen är med, säger Teresa Eliasson.

– Det nya är framförallt miljön. I säsong 2 var vi i rymden, nu befinner vi oss i ett laboratorium under vatten, berättar Lucas Jernberg­Bjurén.

Hur har inspelningen varit?

– Jätterolig! säger Lucas. Det har varit så kul att träffa alla och intressant att rummen hela tiden hade olika problem för oss att lösa.

– Mitt favoritavsnitt är det när vi bjuds in till professorn. Utmaningen var att vi spelade in flera scener un­der väldigt kort tid. Det var tufft att hålla reda på allt, berättar Teresa.

Är det inte svårt att alltid kommapå nya klurigheter som ska lösas, Beppe?

– Inte jätte. Jag har arbetat som kemilärare i flera år och vet vad som fungerar, i alla fall i ett klassrum. Vissa experiment kan man ta rakt av, andra funkar inte för film. Jag har också skrivit fem experiment­ böcker, det finns en del att hämta därifrån.


Tredje säsongen av Viaplays julkalender har så klart premiär i morgon. Den ligger på viaplay.se. Avsnitten är cirka 12 minuter långa. Huvudrollerna spelas av Beppe Singer, Lucas Jernberg- Bjurén, 13, Teresa Eliasson, 14, och Ia Langhammer, som är professorn.