Foto: Henrik Lange

Läxhjälp – KP:s kluriga pluggknep

Glosor, årtal och formler – läxorna tornar upp sig som en skyskrapa på skrivbordet. Hur ska du kunna lära dig allt? Genom att använda KP:s knas-kluriga tips!

Sjövilda studier

Geografilärare i hela landet ääälskar Sveriges sjöar. Men hur ska du kunna hålla koll på deras namn, storleksordning och var de ligger på kartan. Det finns ett busenkelt sätt. Använd ditt hem.

Välj några platser hemma med start direkt innanför ytterdörren. På plats nummer ett sätter du upp en bild som symboliserar Vänern. Varför denna sjö? För att den är störst så klart – nummer ett! Kanske väljer du en bild på din bästa kompis med en Färjestad-flagga i vänster hand som symbol. Varför? Jo för att hen är din vän(ern) och Vänern, precis som Färjestads hemstad Karlstad, ligger i västra Sverige. Fortsätt sedan att på samma sätt placera ut bilder efter sjöarnas storlek.

När du går genom hemmet de kommande dagarna stannar du till vid varje bild och säger högt vad de föreställer. När frågan om sjöarna sedan kommer på provet, sluter du bara ögonen och går på en mental sjöturné genom ditt hem.

Orka lära dig årtal

Det finns få saker som är så tråkigt och svårt att komma ihåg som årtal. Som tur är finns det ett superbra sätt att minnas när till exempel Gustav Vasa blev kung.

Skriv siffrorna 0–9 på ett papper. Efter varje siffra ritar du en bild på något du kommer att tänka på när du ser eller hör siffran. Något som rimmar eller något som liknar dess form. 1 kan bli en kotlett. Lär dig listan. Snart tänker du på kotlett varje gång du ser eller hör siffran 1.

Gör en historia som hjälper dig att minnas årtalet för en viss händelse. Gustav Vasa blev kung år 1523. Här är ett exempel för att komma ihåg detta: Gustav Vasa gick på restaurang och beställde en kotlett (rimmar på 1), men den var full av slem (5). Dessutom hittade han en tå (2) i såsen. Men då kom en fe (3) och fixade biffen.

Nu har du benkoll på Gustav Vasa (och fnissar varje gång du tänker på honom).

Hjälpt av pippins prat

Glosor kan vara väldigt svåra att lära sig. Det finns alltid några ord som bara inte vill fastna. Tur att det finns ett sätt att förvandla det sega till något roligt.

Öva glosorna med familjens papegoja. Är det spanska du läser? Lär då gojan de ord som du kämpar med. Efter ett tag kommer den spotta ur sig spanska fraser som om den kom från Madrid. Och tänk dig mormors förvåning när hon blir välkomnad med ett ”Hola señorita” i stället för det vanliga ”Polly vill ha kex.”

Har du ingen papegoja? Använd då samma metod, fast på ett småsyskon.
De älskar ju också att härma allt du säger.

Formeln till ett A

Formler finns i många ämnen. Inte minst i matematiken, formlernas kungahus. Det snurrar i skallen bara man tänker på det. Men är det något man inte vill, så är det att dyka upp till provet och ha glömt bort den där förbonkade formeln.

Så hur ser du till att den fastnar i hjärnan? Svaret är att leva tillsammans med formeln tills den bestämmer sig för att stanna för gott. Sätt upp den överallt hemma. En stor plansch med Pythagoras sats innanför ytterdörren. Skriv formeln med läppstift på badrumsspegeln. Klistra fast den på baksidan av mjölkpaketet. Möjligheterna är många.

Skulle formeln ändå inte vilja fastna finns det en sista åtgärd att ta till. Skriv den i pannan. Varje gång du går förbi en spegel stirrar den tillbaka på dig. Du hjälper dessutom dina klasskamrater på samma gång. Varför inte dela upp formlerna mellan er? Om alla går runt med en formel i pannan slipper man känna sig fånig.

Poppigt pluggande

Skolan vill alltid att du ska förklara saker, som till exempel hur Sveriges regering fungerar. Men det är svårt att förklara något man inte minns. Och hur kommer det sig att man kan Beyoncés nya låt utantill, men det blir tomt i bollen när man tänker på Sveriges regering? Var inte orolig, problemet går att lösa.

Använd din Beyoncé-kunskap i pluggandet. Ta din favoritlåt och skriv en ny text som handlar om just regeringen. Sjung sedan låten vid varje tillfälle som ges – i duschen, på rummet eller vid matbordet. Lägg till rörelser och starta en plugg-popgrupp med några klasskompisar. Och varför inte spela in regerings-hiten på mobilen och lägga till den i spellistan? Eller så använder du den som alarmsignal så att det första du hör när du vaknar är lite schysta demokrati-beats.

Artikeln publicerades i KP 14, 2017