Foto: Thinkstock

Lär dig googla supersmart

Det finns så himla mycket information att hitta på internet. Ibland kanske lite för mycket, till och med…

Det går mycket snabbare och lättare att hitta det man söker om man kan vissa smarta sökknep. Därför listar KPW några sätt att googla på för att enklare hitta det man vill ha!

För att slippa gå igenom tusen miljarders internetsidor när du googlar så kan du utesluta vissa ord i din sökning. Det kan du göra genom att sätta ett minustecken ord som inte ska finnas på sidan. Till exempel: röd stuga småland -utedass. Då kommer alla sidor som innehåller de tre första orden med men inte de sidor där det fjärde ordet finns.

När man skriver in två sökord efter varandra kommer alla sidor som innehåller de två orden upp. Orden kan finnas var som helst på sidan, de behöver inte ha med varandra att göra. Ibland vill man att orden ska stå bredvid varandra och i en viss ordning. Det kan till exempel vara vara så att man söker efter en person eller det vetenskapliga namnet på ett djur. Då används citattecken! Så här: ”Håkan Hellström” eller ”Aquila chrysaetos”. Bara sidor där orden står i exakt den ordningen kommer upp då. Finurligt va?

Om du inte riktigt vet vad ett ord betyder ska du skriva ordet define, ett mellanslag, och det ord du vill ha förklarat. Till exempel: define tsunami. Då får du veta vad ordet tsunami betyder.

Den här symbolen * kan du använda om du inte minns det exakta ordet. Till exempel om du letar efter en speciell låttext men inte minns alla ord i titeln. Då skriver du till exempel: Sol * och vatten, så fyller google i resten.

Behöver du räkna ut någonting? Skriv in din uträkning i sökfönstret så får du upp svaret! Då skriver du till exempel 2 + 2 = och googlar på det. Testa!

Vill du hitta någonting på en speciell hemsida? Vi säger att du vill hitta en artikel om hundar på KP-webben. Skriv då site: kpwebben.se hund i google så får du upp allt som innehåller ordet hund på kpwebben. Smart va?

Vad är det du söker? En blogg, en hemsida eller någonting annat? Skriv det du är ute efter i sökrutan så slipper du alla andra slags sidor! Exempel: Blogg KP Harry Potter.

Letar du efter en cd-skiva eller en film? Skriv Film och sedan titeln på filmen för att hitta den snabbare. Detsamma går att göra med Musik eller lyriks.

Vill du veta hur mycket fem meter är i amerikanska yards, eller hur många centimeter en decimeter är? Googla 1 decimeter i centimeter så svarar google! Det går att göra samma sak med alla slags mått.

Om du vill söka på en viss slags dokumenttyp, till exempel PDF-filer eller worddukument så kan du skriva filetype: PDF i din sökning. Så här kan en sådan sökning se ut: Filetype:PDF hundar.

Källa: googletutorial.com