Prideparad i Stockholm för tre år sedan.
Prideparad i Stockholm för tre år sedan. Foto: Johan Jeppsson/TT

Lång kamp för kärleken

Nu ordnas festivalen Stockholm Pride för 23:e gången. Stolta och glada människor firar tillsammans. Men hur startade alltihop? Häng med på hbtqi-rörelsens historia.

Vad är hbtqi?

Homosexuell En person som blir kär i någon av samma kön: en tjej som blir kär i tjejer, eller en kille som blir kär i killar.

Bisexuell  En person som blir kär i både tjejer och killar.

Trans En person som känner sig som tjej fast hon har en killkropp eller som kille fast han har en tjejkropp. En transperson kan också vara någon som känner sig som både kille och tjej, eller varken eller. Allt fler använder ordet ickebinär.

Queer En som bryter mot samhällets normer för kön och kärlek.

Inter Att ha oklar köns-tillhörighet från födseln. Det kan handla om att hormonerna, generna eller själva könsorganen.

Alla dessa ord väljer man själv om man vill använda om sig själv.

En sak kan man vara säker på: I alla tider har de funnits människor som känt sig som homo, bi, trans eller queer. Men hur resten av samhället har sett på dem som inte har följt normerna har varit olika. I ­antikens Grekland (år  700 till 300 före Kristus) ansågs till exempel kärlek mellan män som fint och självklart. Kvinnors kärlek till andra kvinnor levde mer undanskymt. Men poeten Sapfo som bodde på ön Lesbos skrev kärleksdikter till andra kvinnor. Det är därifrån ordet lesbisk (homosexuell kvinna) kommer.

För att göra ett stort hopp framåt i tiden var det svårt att vara homosexuell på 1800-talet och första ­delen av 1900-talet. I Sverige var ­homosexuella handlingar, alltså sex mellan personer av samma kön, olagliga fram till 1944. Det kunde ge straffarbete i upp till två år. Det var nästan bara män som ställdes inför domstol. Kärlek mellan kvinnor var mer accepterad eller kanske bara mer osynlig. Det berodde troligen på att man inte ville låtsas om att kvinnor hade så mycket sexuella känslor.

I Sverige har det hänt mycket ­sedan 1944 (se här nedanför), men fortfarande finns det orätt­visor och diskriminering. Och många hbtqi-personer i resten av världen lever fortfarande hemliga liv, rädda att bli avslöjade. I ungefär 70 länder är samkönat sex fortfarande förbjudet.

Foto: Shutterstock

Tidslinje

1944 Sex mellan två personer av samma kön blir ­lagligt i Sverige.

1979 Socialstyrelsen bestämmer att homosexualitet inte längre ska betraktas som en psykisk sjukdom.

1982 Sjukdomen hiv (aids) börjar spridas i Sverige. Många av dem som smittas och dör är homosexuella män. I dag finns bra mediciner mot hiv.

1995 Personer av samma kön får rätt att registrera ­partnerskap, men man ­saknar fortfarande några av de rättigheter som gifta har.

2005 Hbtqi-personer som riskerar att förföljas i andra länder får rätt att söka asyl (skydd) i Sverige.

2006 Diskrimineringslagen börjar gälla i skolan. Det blir förbjudet att behandla elever sämre på grund av sexuell läggning och kön. Senare kommer ett tillägg om icke-binära och könsöverskridare.

2009 Äktenskapslagen börjar gälla för alla. Det blir även möjligt att vigas i kyrkan.

2013 Transsexuella får möjlighet att skaffa barn.­ ­Tidigare var personer som ville ändra kön tvungna att sterilisera sig, det vill säga opereras så att man inte kan få barn.


Uppror i USA

I juni 1969 skedde Stonewall-upproret i New York. Stonewall var en klubb och restaurang där homosexuella och transpersoner brukade träffas. De trakasserades ofta av polisen. Bland annat var det vid denna tid i USA förbjudet för kvinnor att ha ”manliga” kläder. Men denna gång gjorde besökarna uppror mot polisen. Våldsamma demonstrationer ­pågick i flera dagar. Händelserna uppmärksammades över hela världen. De första Pride-festivalerna hölls till minne av Stonewall. I Sverige ordnades den första demonstrationen i Örebro 1971 av gruppen Gay Power Club 1. På plakaten stod det bland annat ”Kunskap raserar fördomar”.

Förbjudet i Ungern

Den här artikeln hade varit förbjuden i Ungern. I juni beslutade landets riksdag om en lag som gör det brottsligt att berätta för barn om trans eller homosexualitet. Tv-serier där en av karaktärerna är homosexuell får bara visas sent på kvällarna.

Ungern är medlem i EU (Europeiska unionen). Flera andra medlems­länder har fördömt den nya lagen.

Sjuk av kärlek?

Ända fram till 1979 betraktades homosexualitet som en psykisk sjukdom i Sverige. Många var arga på det. Aktivister från RFSL (nuvarande Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter) samlades i trapphuset till myndigheten Socialstyrelsen och vägrade gå därifrån. Flera hade ringt sina jobb och sjukskrivit sig för homosexualitet. ”Jag kan inte jobba i dag för jag känner mig lite homosexuell.” Det sägs att en person fick sjuklön på grund av ”lesbiskhet”. Några veckor efter protesten tog myndigheten bort homosexualitet från sin lista över sjukdomar.

Källor: levandehistoria.se, ”Queera tider” av Edward Summanen och ”Undantagsmänniskor” av Svante Norrhem


Stockholm pride firas den 2–8 augusti. För unga från 13 år och uppåt finns Pride Ung. Tyvärr blir det ingen parad genom staden denna gång, på grund av pandemin.


Artikeln publicerades i KP 12