Foto: Shutterstock

Läkarnas svar till KP-läsarna

Alla corona-svar. Här svarar tre experter på elva luriga läsarfrågor om corona-pandemin.

Är det verkligen inte farligt med covid-19 för barn? Jag har hört om en flicka som dog!

Ooooorolig

Svar: Corona är i de allra allra flesta fall hos barn en mild sjukdom. En hel del barn har en infektion utan några symtom alls. Många får det som en vanlig förkylning: lite feber, lite hosta, lite halsont, kanske lite diarré. Det är samma slags symtom som man får av en vanlig virusinfektion. Sedan kommer några få barn att bli svårt sjuka. Men det är väldigt få som behövt sjukhusvård. Om du ändå känner dig orolig, prata med dina föräldrar eller lärare eller någon annan vuxen du litar på.

Hur vet man egentligen om man har corona?

ganska glada bananen

Svar: Det kan vara svårt att veta säkert att man har just corona, eftersom andra sjukdomar ger liknande besvär. De vanligaste tecknen är feber, hosta, ont i halsen, snuva, ont i kroppen och trötthet. Man kan även tappa lukt- och smaksinnet. De flesta unga får mycket lindriga symtom, som en förkylning ungefär. Det finns corona-tester, men det viktigaste är inte att veta exakt vilket virus man har, utan att man alltid stannar hemma när man är sjuk.

Hur kan olika länder ha så olika corona-taktik? Vill inte alla ha så få sjuka som möjligt?

Mingus

Svar: Jo, alla länder vill ha så få sjuka och döda som möjligt. När man tar sådana stora och svåra beslut som påverkar hela samhället, måste man tänka på många saker. Om skolorna har varit öppna eller stängda har varit olika i olika länder. I Sverige och några länder till var grundskolorna öppna under våren, men de flesta andra länder valde att stänga i alla fall delvis. Det kan vara så att smittspridningen i sam­hället minskar något om skolorna är stängda. Å andra sidan finns det barn som har det svårt hemma och som mår mycket bättre av att få gå i skolan. Så man måste hela tiden väga för­delar mot nackdelar. Man kan därför ta olika beslut beroende på vad man tror är bäst för just det samhället vid just den tid­punkten.

Vad är egentligen ett virus? Jag fattar inte. Jag läste att det inte är något levande djur, som bakterier. Men hur kan det då smitta?

Fattar ej!!!!

Svar: Det stämmer att virus inte är levande, till skillnad från bakterier. Både virus och bakterier är så små att vi behöver mikroskop för att se dem. Men virus kan inte föröka sig på egen hand utan behöver andra levande organ­ismer, som till exempel män­niskor. Det är det som gör att många säger att virus inte är levande varelser. Både bakterier och virus kan smitta människor på många olika sätt. Till exempel via vatten, mat, myggor, hosta och nysningar.

Vad exakt betyder pandemi och hur vet man att just vissa sjukdomar är det och andra inte?

Får pandor det?

Svar: Ordet pandemi kommer från grekiskan. ”Pan” betyder hela och ”demos” betyder folket. Så ”pan-demi” är någonting som drabbar ”hela folket”. I dag betyder ordet pandemi en infektionssjukdom som har spridit sig över hela världen. Det är bara infektionssjukdomar som kan orsaka pandemier. Det krävs också att de flesta människor inte haft infektionen tidigare. Det är alltså bara infektionssjukdomar, som dessutom är nya för de flesta människor, som kan orsaka en pandemi.

Pandor bor inte över hela världen, utan bara i en del av Kina. Så det kan inte bli en panda-pandemi. Men visst finns det infektioner som är farliga för pandor också!

Hjälper munskydd eller inte?

alla säger olika

Svar: Svår och mycket viktig fråga. I många länder använder man det, men inte så mycket i Sverige. Om man ska använda munskydd behöver man vara noggrann. Man ska inte pilla för mycket på det utan låta munskyddet sitta. Det bästa sättet att skydda oss mot att bli smittade är att hålla avstånd till andra män­niskor. Ibland kan det vara svårt eller omöjligt, som till exempel på en trång buss. Där kan det finnas en poäng med att använda munskydd. Det skickar också en signal till andra människor som då blir påminda om för­söka hålla avstånd för att att vi lever i en pandemi.

När kommer det ett vaccin?

NÄR???

Svar: Det satsas enormt mycket tid och pengar på att försöka få fram ett corona-vaccin. Just nu finns det fler än 120 vacciner i olika stadier av utveckling, varav minst 20 har hunnit testas på människor. Det har gått otroligt snabbt att komma så här långt. I vanliga fall brukar det ta flera år att ta fram ett effektivt och säkert vaccin. Det är viktigt att det inte ger allvarliga biverkningar, det vill säga att man blir sjuk av själva vaccinet. Som det ser ut nu verkar det kunna finnas ett vaccin i slutet av året eller under våren 2021. Men vi vet inte i dag vilka som kommer att bli de första som vaccineras.

Jag får träffa min farmor och farfar igen, fast bara utomhus. Finns det någon riskgrupp man inte ens ska träffa ute?

Kiara

Svar: Att träffas utomhus på avstånd och avstå ifrån kramar och liknande gör att risken för att smitta varandra är mycket liten. Träffa gärna din farmor och farfar utomhus och håll avståndet. Detta funkar för de allra flesta riskgrupper.

Är det risk att alla skolor stänger i höst?

snälla inte!?!

Svar: Nej, utvecklingen av smittan i Sverige ser just nu inte farlig ut. Folkhälsomyndig­heten har sagt att skolorna kan vara öppna. Regeringen har bestämt att följa det. Sverige var ett av få länder som höll grundskolan öppen även när pandemin var som värst. Det var bra, för skolan är väldigt viktig för barn. I många andra länder som har stängt skolan har barn mått dåligt och halkat efter i sitt lärande. Så det ska nog väldigt mycket till för att grundskolorna ska stängas i Sverige. När det gäller gymnasiet så följer man utvecklingen noga så att det inte blir någon stor smittspridning. De allra flesta hoppas och tror att både grundskolan och gymnasiet ska kunna hålla öppet som vanligt hela terminen.

Kan man äta något som minskar risken att bli smittad, typ c-vitamin?

Älskar apelsiner

Svar: Det finns inga studier som visar att det finns något särskild mat eller dricka som minskar risken att bli smittad av corona-viruset. Sedan är det alltid bra för kroppen att äta vari­erad kost. Många, både vuxna och barn, har varit inomhus mer än vanligt under pandemin. Så ta med dina föräldrar ut på en promenad! Att röra på sig och komma ut är bra för hälsan, både för vuxna och unga.

Jag är jätteorolig för min farmor. Hon är över 70 år = riskgrupp, men hon gör inte rätt. Hon går till och med och handlar när det är som mest folk! Hur får jag henne att skärpa sig?

Farmor in my <3

Svar: Vilken busig farmor du har! Hon kanske inte tycker om när andra säger åt henne vad hon ska göra? Eller så är hon bara trött på att sitta hemma? Hon har kanske läst att det inte är så farligt med covid-19 om man inte har några andra  sjukdomar? Det stämmer tyvärr inte, äldre människor har större risk att bli riktigt sjuka av covid-19.

Enda sättet att ta reda på varför människor gör som de gör är att prata med dem. Berätta för farmor att du är orolig och be henne förklara hur hon tänker. Kanske blir hon lite mer försiktig när du påminner om hur viktig hon är för dig.

Tobias Alfvén, Anna Sarkadi och Aylin Yilmaz från Svenska Läkare­sällskapet har svarat på frågorna.