Foto: Anders Végh Blidlöv

Läbbiga läckerbitar

Det är lördag. Du sticker ner handen i påsen. Men det du får tag i är torkade löss och gamla grisben ... KP kollar in snusket som gömmer sig i snasket.

Lös(s)godis

En vanlig ingrediens i godis är faktiskt torkade honlöss! De används för att ge godisbitar röd och rosa färg. Sådana löss finns även i läsk, tuggummi, senap och olika sminksorter.
Bland annat skumsvampar och fizzypop innehåller den färgglada lilla insekten.

Mmm ... mögelsvampar!

Hur gör man för att godiset inte ska bli dåligt och smaklöst för fort? Jo, man använder mögelsvampar! Dessa hjälper kolhydraterna att framställa citronsyra från ananas, majs eller citron. Det är citronsyran i sin tur som gör att godiset håller sig färskt och ätbart länge.

Grishud och malda ben

Inte kan väl delar av grisar och kor finnas i godis? Jo, det gör faktiskt det! Ben, hud och skinn används till att göra gelatin som används i olika gelé-godisar. Det är ofta gelatin som gör att ätbara saker – inte bara godis – blir sega och geléiga. Gelatin finns i minidynamiter, s-märken, surskallar och många andra av våra mest populära godissorter.

Bevarande bivax

För att skydda godisbitarna och ge dem en blank yta använder man särskilda tillsatser, så kallade ytbehandlingsmedel. Ett vanligt sådant kommer faktiskt från binas vax. Det finns bland annat på ytan av hallonbåtar, sega råttor och chokladlinser.

Problematisk palmolja

I många godissorter finns palmolja. Den gör att det blir bra konsistens på godisbitarna så att till exempel chokladsorter inte smälter ihop.
Det finns stora problem med att använda sig av palmolja. Produktionen kräver nämligen ofta skövling av regnskog. Att man hugger ner skog bidrar till ökade utsläpp av växthusgaser. Palmolja finns bland annat i många chokladsorter och en del lösgodis.

Ej så naturliga e-ämnen

Ett e-ämne är en tillsats i livsmedel, till exempel godis. De används bland annat för att göra godis mer sköntuggat, fint, kompakt eller hållbart. Alla de här tillsatserna har namn som består av bokstaven e följt av tre eller fyra siffror. Den första siffran avslöjar vad för slags tillsats ämnet är, till exempel färgämne (som ger godiset dess färg), konserverings-medel (som hindrar godiset från att bli dåligt) och sötningsmedel (i stället för vanligt socker). E:et står för att EU har godkänt att tillsatsen får användas i mat. Trots det kan en del e-ämnen vara allergiframkallande, så det gäller att ha koll på vad man inte tål.


Du vet väl att det alltid finns mer att läsa i tidningen KP!