BTS har sju medlemmar att hålla koll på: J-Hope, V, Suga, Jimin, Jin, Jungkook och RM.
BTS har sju medlemmar att hålla koll på: J-Hope, V, Suga, Jimin, Jin, Jungkook och RM. Foto: Kevin Winter/Getty Images

Kungarna av k-pop

De sprutar ur sig hitar och fyller arenor med skrikande fans.  Supergruppen BTS har släppt ett nytt album.

BTS är Sydkoreas mest framgångsrika grupp någonsin. Med catchy refränger och rappa danssteg har de sju medlemmarna hjälpt till att sprida k-popen utanför hemlandet. Gruppen bildades 2010 och släppte första låten 2013. Sedan dess har de toppat listor och vunnit massor med priser.

2020 kom låten Dynamite, deras första helt på engelska. Den slog flera rekord och har i dag spelats över 1 miljard gånger på Spotify. I andra låtar sjunger de på både engelska, koreanska och japanska.

BTS mest spelade låtar

Dynamite (2020)

Butter (2021)

Boy with luv – med Halsey (2019)

My universe –  med Coldplay, (2021)

Fake love (2018)

Det verkar finnas många k-popfans bland artist-kollegorna. BTS har samarbetat med bland andra Halsey, Nicki Minaj och Zara Larsson. En av vårens stora hitar, My universe, gjorde de ihop med bandet Coldplay. BTS musikstil varierar och kan beskrivas som en blandning av hiphop, pop och r’n’b. Men grupp-medlemmarna vill helst inte sätta namn på den. ”Vår genre är BTS”, har de sagt i en intervju.

BTS är en förkortning för Bangtan Sonyeondan. Det är koreanska och betyder ungefär ”skottsäkra pojkscouter”. För några år sedan förklarade gruppen att det även kan stå för ”Beyond the scene” (bortom scenen). De sju medlemmarna Jungkook (24 år), V (26), Suga (29), RM (27), Jimin (26), Jin (29) och J-Hope (28) har olika roller, både när det kommer till stil och vad de gör på scen. RM är gruppens ledare och den som rappar mest. Fansen kallas ”army” (armé) och finns i dag över hela världen. BTS har mycket kontakt med ­fansen, främst genom sociala medier.

Det senaste året har det hänt mycket för gruppen. I november uppträdde BTS för publik för första gången sedan corona-pandemins start. Mååånga ville kolla. Den stora arenan i amerikanska Los Angeles var fullsatt fyra kvällar i rad – med 70 000 i publiken varje gång! I april i år upprepade de succén i Las Vegas. De gjorde också ett framträdande på den amerikanska Grammy-galan, där de allra största artisterna uppträder.

I juni släppte BTS sitt tionde album. Räkna med rekord – det brukar det nämligen bli när gruppen släpper något nytt: ”Mest spelade”, ”mest visade på Youtube”, ”på topplistan i flest länder” ... Inte konstigt att gruppen kallas kungarna av k-pop!


K-pop på 1950-talet?

K-pop står för koreansk pop. Musiken har inslag av hiphop och r’n’b och framförs av allt från soloartister till jättegrupper (NCT har 23 medlemmar!) Artisterna brukar vara lika ­tränade i dans som i sång. Låtarna är ofta både på koreanska och engelska, så artisterna måste kunna sjunga på flera språk.

Under 2000-talet har k-popen spridit sig över världen. Men en del menar att ­fenomenet föddes mycket tidigare. På 1950-­talet blev trion The Kim Sisters första ­koreanska grupp att bli stor i USA. De lät dock inte alls likt dagens k-pop. Det gjorde däremot Seo Taiji and Boys, en grupp som på 1990-talet la engelska texter till sina koreanska poplåtar. De körde dessutom med hiphop-liknande danssteg och är enligt många de ­första riktiga k-popparna.


Artikeln publicerades i KP 9-10