Ingen snopp är precis likadan som en annan.
Ingen snopp är precis likadan som en annan. Illustration: Nino Keller

Kropp & Knopp: Snopp-special

Vi får massor av frågor om snoppar, testiklar, spermier och målbrott till Kropp & Knopp. Här kommer svar på många av dem.

Snoppen pekar uppåt

Jag har ett problem. När jag får stånd pekar min snopp uppåt. Är det normalt?

Undrandeananas

Svar: Det är absolut normalt. En snopp pekar sällan helt rakt framåt när den blir hård. Det här är inga konstigheter.

Blir de sura?

Jag är 12 år och jag gillar att onanera. Men jag är rädd för att göra det, för att jag tror att mina föräldrar kan bli sura. Har de anledning till det?

Bananer

Svar: Väldigt många gillar att onanera, alltså att smeka sitt eget könsorgan. Det är inget som man behöver ha tillstånd av sina föräldrar för att göra. De har ingen anledning att bli sura. Men att onanera är något privat, som man gör när man vet att man är ensam. Annars kan det uppstå lite pinsamma situationer.

Orolig för förhuden

Jag kan inte dra tillbaka förhuden.

Jag är orolig över detta och är rädd att jag inte kan få barn i framtiden.

Anonym

PS. Jag vill inte att mina föräldrar ska veta detta.

Svar: Det är vanligt att inte kunna dra tillbaka förhuden från ollonet när man är i början av puberteten. Snoppen fortsätter att utvecklas tills man är 20–21 år gammal. Därför löser sig detta oftast av sig själv. Kan man fortfarande inte dra tillbaka förhuden när man är 15–16 år är det bra att boka ett besök på en ungdomsmottagning. Där finns det hjälp att få. Oftast börjar man med en speciell salva. Om inte den hjälper kan det behövas en operation. Du ska inte vara rädd att inte kunna få barn. Förhuden har inget samband med det.

Får jag sperma?

Jag runkar aldrig. Därför är jag rädd att jag inte kommer få sperma någon gång. Kan det här påverka min framtid?

Snälla svara älskar kp

Svar: Du behöver inte vara rädd. Spermier tillverkas oavsett om man onanerar (runkar) eller inte. När produktionen väl har kommit i gång under puberteten så tillverkas det nya spermier hela tiden.

Är det utlösning?

Jag är en kille som är 12 år. Jag är hela tiden hungrig och vill sova mycket mer än förut. Jag har också runkat ett par gånger. Då har jag fått som en genomskinlig, kladdig vätska ur min penis. Är det utlösning? Kan sperma vara genomskinlig?

Anonymus627727

Svar: Det låter som du kommit in i puberteten. När man är 12 år är sperman (sädesvätskan) inte riktigt ”färdig” ännu.

Den innehåller inte så många spermier som den gör senare. Det är därför den är genomskinlig. Det ändrar sig senare under puberteten då den blir mer vit, grå eller gulaktig.

Spermier + puberteten

I puberteten kommer den första utlösningen, alltså spermier från snoppen. Det beror på att kroppen har börjat tillverka sädesvätska. Utlösningen brukar komma när man onanerar (runkar), det vill säga smeker sig själv. Den kan också komma på natten när man drömmer.

Spermier kan befrukta ett ägg om de kommer in i en kvinnas slida.

När man är i puberteten (könsmognaden) utvecklas kroppen från barn till vuxen.

Jag kollar på porr

Jag är en kille på 13 år som har en fråga. Det har hänt att jag har sökt på porr och liknande på min dator för att jag har varit nyfiken. Min mamma säger att det är viktigt att veta att porr inte är sex och att man inte har sex så. Men är det okej att kolla på porr om man vet att man inte har sex så?

Om mina vänner visste …

Svar: Det är okej att du är nyfiken, men din mamma har rätt: Porr ger en felaktig bild av hur sex går till i verkligheten. På umo.se finns det mycket bättre läsning och bilder om sex.

Jag tänker på sex

Jag är en kille på 12 underbara år som undrar några saker:

1. Jag tänker mycket på sex nu för tiden och vill ha det. Är det normalt?

2. Finns det något att göra åt det?

3. Jag får alltid stånd när jag tänker på sex, men tycker det är obekvämt.

Går det att göra något åt det?

Och sedan vill jag rekommendera en bok till alla kåpeare som är intresserade av sex! Den heter Göra barn: Så går det till och är skriven av Anna Fiske!

Jag måste vara med!

Svar: 1. Ja, det är normalt.

2. Nej, det bara är så. Det är hormoner som släpps lösa när man kommer in i puberteten.

3. Nej, det är som det är. Men ett förslag är att ha lite pösigare kläder, om man tycker att det är obekvämt. Även om man tror att andra ser att man har stånd så är det inte så. Det är ingen som hela tiden går och tittar andra mellan benen.

Snoppen dinglar

Jag är en kille på snart 10 vintrar som har en fråga om min snopp. Jag tycker den är för lång eftersom den dinglar mer än alla andras i omklädningsrummet! Jag hatar detta för jag tror att killarna i min klass snackar om det med varandra. Hur kan jag göra för att den ska sakta ner i växandet? Kan jag äta något särskilt eller ta någon medicin?

Från snoppdinglaren

Svar: Du är en av alla dem som är tidiga i puberteten. Just i din klass är du en av de tidigaste. Det är inget man kan eller ska påverka. De flesta vill se ut som alla andra. Få personer gillar att vara först eller sist. Men du ska veta att om något eller några år kommer de andra killarna i klassen ikapp dig.

Stånd på morgonen

Ibland när jag vaknar så har jag stånd. Vad beror det på? Och varför blir snoppen hård?

Jag vill veta snälla:/

Svar: Man kan säga att kroppen kollar att allt fungerar på morgonen. Dessutom blir svällkropparna som finns i penis avslappnade när man sover. Då flödar det in blod i dem, så att man får stånd.

Snoppen känns torr

Jag är en kille på snart 12 år som undrar en sak om min snopp. Den är torr och har spruckit lite på ett ställe. Jag har inte berättat för mina föräldrar och jag vet inte vad jag ska göra åt det. Vad ska jag göra och vad är det?

En kille som undrar

Svar: Att snoppen blir torr beror på att man tvättar sig för ofta eller använder tvål när man tvättar sig. Det räcker att duscha snoppen en gång om dagen. Då ska du bara använda vatten och inte tvål. Ett tips är att du rotar i familjens krämförråd efter en fet, parfymfri hudkräm. Smörj sedan de torra ställena. Om du går till apoteket kan du fråga efter en salva mot självsprickor i fötterna. Den salvan är bra på snoppen också.

Illustration: Nino Keller

Vad är normal längd?

Jag är en kille på 13 år. Jag undrar två saker:

1. Vad är normal-längden på penisen för 13-åringar? Min är typ bara 2 centimeter och 4 centimeter vid stånd.

2. Jag har fått lite hår på pungen, men inget under armarna. Varför?

Jag är orolig för att jag har så liten penis

snälla hjälp mig

Svar: 1. Du ska inte vara orolig. Det finns ingen ”normal”  längd på penis hos en 13-åring, eftersom 13-åringar har kommit väldigt olika långt i sin pubertetsutveckling. Du är precis i början av puberteten. Penis kan växa tills du är 21 år. Även i vuxen ålder finns det ingen ”normal” längd på penis. Utseende och storlek varierar mellan olika personer.

2. I vilken ordning hårväxten kommer under puberteten är olika från person till person.

Att du har fått hår på pungen visar att puberteten dragit igång.

Brunaktig sperma

Jag är en kille på 14 vårar. Min sperma är lite brunaktig. Jag är rädd att det kan vara något farligt.

En rädd anonym

Svar: När sperman är brunaktig tyder det på att det finns blod i den. Det vanligaste är att det är ett litet blodkärl i urinröret som har spruckit, till exempel när man har onanerat. Du kan pröva att låta bli att onanera en vecka och sedan se om det brunaktiga har försvunnit. Om det är kvar i flera veckor bör du boka tid hos en ungdomsmottagning. Man ska inte ha brunaktig sperma länge utan att bli undersökt.

Fixar sig detta?

Jag är en kille på 13 år som kan dra tillbaka förhuden en bit, men en bit på den vänstra sidan sitter liksom fastklistrad på ollonet. Fixar det sig lite senare i puberteten eller ska jag gå till en ungdomsmottagning? Jag kom in i puberteten för ungefär 1,5 år sedan.

Sååååååå tacksam för svar ._.

Svar: Det är mycket möjligt att det fixar sig av sig själv. Men om förhuden fortfarande är ”fastklistrad” på detta sätt när du är 15 år är det bra om du besöker en ungdomsmottagning. Då kan det vara en sammanväxning som du behöver få hjälp med.

3 frågor om puberteten

Jag är en kille på snart 13 år som har några frågor om puberteten:

1. Jag har fått lite hår runt snoppen. Är detta ett första tecken på att jag är i puberteten?

2. Ungefär hur lång tid dröjer det tills jag får min första utlösning?

3. Hur lång tid tar det tills jag kommer in i målbrottet?

KP = < 3

Svar: 1. Ja, det är det.

2. Det är omöjligt att säga. Puberteten för killar håller på i 5–6 år.

3. Samma sak där. Men troligen blir din röst mörkare inom de närmaste två åren.

Är öm i bröstet

Jag är en kille på 12 år som har en liten knöl och är öm på min högra bröstvårta. Är det normalt?

blå valen som har en fråga

Svar: Det är helt normalt i din ålder. Det är hormonerna som spökar. Många tror att det bara är hos flickor som brösten växer. Men även hos killar växer bröstkörtlarna och blir ofta lite ömma under puberteten. Det kan kännas så i uppåt två år.

Retad för pungen

Jag är en kille på 10 år. Jag skulle duscha efter idrotten och då såg några killar i min klass min snopp och började kritisera den och säga ”Oj vilken stor pung”. Jag blev faktiskt ganska ledsen.

älskar kp!!!!!!!!

Svar: Det är tråkigt att killarna i din klass håller på och tramsar sig. Man ska vara försiktig med att kommentera andras kroppar, eftersom det kan göra andra ledsna. Men som läget är för dig nu är det bäst att du försöker strunta i dem.

Snoppen är böjd

Jag är en kille på 15 år. Min penis är inte helt rak. Jag vet att det är normalt att den lutar. Men den är böjd. Jag har läst att det finns ett slags sjukdom. Är det normalt att den är böjd? Eller är det mer normalt att den här helt rak och riktad åt ett håll?

hjälp

Svar: Det är inget konstigt att penisen är lite böjd. Det är inte många penisar som är helt raka. Men om man är orolig för sin penis kan det kännas bra att få den undersökt på en ungdomsmottagning.

Vill komma i målbrottet

Jag är en kille på 12 år som undrar vad man kan göra för att komma in i målbrottet? Alla i min klass som är i puberteten har kommit i målbrottet, men inte jag! Vad ska jag göra!?

Vill vara Anonym

Svar: Du kan inte göra något annat än att vänta. Det är som andra pubertetstecken.

De kommer i den takt de själva vill och går inte att skynda på. Du kan vara helt lugn.

I KP 2 kan du läsa mer om kroppen, snoppen och puberteten.
I KP 2 kan du läsa mer om kroppen, snoppen och puberteten. Illustration: Nino Keller


Faktagranskning: Mårten Olin, skolsköterska vid Tumba gymnasium


Detta är en ungdomsmottagning

På en ungdomsmottagning arbetar bland andra sjuksköterskor, barnmorskor, läkare och kuratorer. Dit kan man gå när man har funderingar om kroppen eller behöver någon att prata med. Det finns cirka 250 ungdomsmottagningar i Sverige. De flesta tar emot unga som är 12 år och äldre. Är man yngre än så får man besöka skolsköterskan eller vårdcentralen i stället. Ett besök på ungdomsmottagningen är gratis och man kan gå dit utan sina föräldrar. På sajten umo.se finns massor av information om kroppen och känslor.


”Sök hjälp om du har mycket besvär”

Många frågor till Kropp & Knopp handlar om för trång förhud. Läkaren Erik Pileblad, specialist i urologi, svarar på några av dem.

Text: Arvid Adrell

Vad är för trång förhud?

– Det är att man inte kan föra tillbaka förhuden på snoppen så att hela ollonet syns. Innan puberteten har de flesta trång förhud. Det är inget man behöver bry sig om eller göra något åt. Det löser sig för de flesta. Att penisen växer i kombination med pubertshormoner gör att förhuden släpper från ollonet. Men för cirka 1 procent är besvären kvar efter puberteten.

Vilka besvär kan man ha?

– Om man inte kan dra tillbaka förhuden när snoppen är styv kan det göra ont att onanera. Och man kan få problem att hålla rent om man inte heller kan dra tillbaka förhuden när snoppen är slak. Då kan man få irritation och infektioner. Om det är riktigt trångt kan man få problem att kissa. Det kallas för ballonering. Det beror på att hålet är så litet att kisset blåser upp förhuden medan det långsamt droppar genom det lilla hålet.

När ska man söka hjälp?

– Om man har mycket besvär ska man alltid söka hjälp. Men annars kan man vänta tills man är 16 år, alltså när de flesta kommit ganska långt i puberteten.

Var kan man få hjälp?

– Man går till vårdcentralen eller till ungdomsmottagningen, där de undersöker snoppen.

Vad får man för behandling?

– Man brukar först prova med en kortisonsalva som mjukar upp förhuden under ungefär åtta veckor. För att få den måste man ha ett recept av läkare. Om inte det hjälper bör man göra en operation. För det mesta räcker det med att ta bort en del av förhuden längst fram. Det tar inte mer än 20 minuter och läker på några veckor. Man behöver oftast inte ens vara hemma från skolan.


Läsarfrågor och svar uppdaterades 2021-02-09