Ingen snopp är precis likadan som en annan.
Ingen snopp är precis likadan som en annan. Illustration: Per Gustavsson

Kropp & Knopp: Snopp-special

Vi får massor av frågor om snoppar, testiklar, spermier, behåring och puberteten till Kropp & Knopp. Här kommer svar på många av dem.

Den är böjd

Jag är en kille på 13 år som har en stor snopp som är jätteböjd. Kan man böja den rak på något sätt?

ANONYM!!!!!

Svar: Snoppar – stora som små – är vanligen böjda. Faktiskt är det mer ovanligt med helt raka snoppar. Vissa snoppar kan ha en lite kort sträng, som gör att ollonet böjs väldigt mycket nedåt när snoppen får stånd. Gör snoppen så, så är det en bra idé att söka hjälp hos en ungdomsmottagning. Jätteböjda, lite böjda, eller halvböjda snoppar ska man låta vara precis som de är och inte försöka böja tillbaka själv. Det går inte!

Kisset hålls tillbaka

Jag är en 10-årig kille. Jag har någon grej att jag inte kan stå upp och kissa. Kisset hålls liksom tillbaka då. Vad ska jag göra?

En person som vill få svar

Svar: Kroppen och snoppen hänger väldigt starkt ihop med vår hjärna. Att du har fått en ”låsning” kring att stå upp och kissa kan vara kopplat till hjärnan. I ovanliga fall kan en pungspark eller någon olycka göra att kroppen förändras lite och att det då är svårare att kissa i vissa lägen. Ibland kan det också vara så att man spänner sig för att man kanske är bajsnödig samtidigt, och har svårt att slappna av i musklerna runt urinröret.

Om du är orolig så prata med de vuxna du bor med så kan ni gemensamt besöka vård-centralen eller en ungdomsmottagning (om din närmaste ungdomsmottagning tar emot 10-åringar, se faktaruta längst ner på sidan).

Hur rakar man sig?
Hur rakar man sig? Illustration: Per Gustavsson

Hur rakar man sig?

Jag är en kille på 13 år som har fått VÄLDIGT mycket hår runt underlivet och armhålorna. Jag vet inte hur man rakar sig och vågar inte fråga mina föräldrar. Jag har kollat på Youtube och internet, men inte fått något bra svar!

enhårigkropp

Svar: Vissa har mer hår än andra, och det är som det ska vara. Det finns en föreställning om att hår är äckligt eller konstigt, men det är faktiskt helt naturligt och bra att ha hår. Det hjälper till exempel pungen att hålla rätt temperatur, och svett att avdunsta från armhålorna. Tipset blir därför att du inte rakar dig. Men om du känner att du absolut måste kan du använda en trimmer försiktigt så du inte rakar bort allt hår. Vill du ändå raka bort allt rekommenderas rakhyvel och mycket raklödder. Tänk på att vara försiktig.

Vad är det för blåsor?

Jag är en kille på 10 somrar. På senaste tiden har jag märkt något konstigt. Under pungen har jag börjat få små röda blåsor. De är inte så stora, men de kliar jättemycket! Och ifall jag kliar svider det. Vad ska jag göra?

En deprimerad gurka som älskar Markiplier och Matinbum

PS. Jag vill inte berätta för mina föräldrar!

Svar: Att det kliar på pungen kan bero på massor av saker. Det låter som att det är hårsäckar, alltså de celler och områden som producerar hårstrån, som är lite irriterade. Det är ofarligt, men ibland jobbigt. Röda blåsor är alltid bra att kolla upp. Det enklaste för dig är att gå till skolsköterskan. Det kan vara bra att vänja sig vid att prata med en trygg vuxen om sådant som man själv uppfattar som pinsamt.

Måste man onanera?

Jag är en kille på 12 somrar som har några frågor:

1. Måste man onanera?

2. Hur märker man att man är inne i ­puberteten?

3. Kommer det att vara jobbigt?

Diomedea i Katarinaskolant best!!!

Svar: 1. Nej man måste inte onanera. Sex – oavsett om det är med dig själv eller, i framtiden, med ­någon annan – är aldrig något du måste. ­Vissa tycker att onani (att smeka sig själv) är jätteskönt, andra inte.

2. Puberteten brukar märkas på en mängd olika sätt, bland annat med att tankar på sex och kärlek dyker upp. Du kan också vara glad, arg och ledsen om vart annat. Ena dagen kan du känna dig stor och vuxen, och andra dagen som ett barn. På killkroppen märks puberteten genom att snoppen och pungen växer. Du får hårstrån på kroppen, under ­armarna, runt snoppen och på pungen. ­Rösten förändras och blir mörkare, musklerna förändras också.

3. Vissa tycker att puberteten är jobbig, men inte alla. Ibland kan vuxna tycka att det är svårt att förstå ett barn som är i puberteten. Det kan göra att det blir mer bråk hemma.

Kär i både tjejer och killar.
Kär i både tjejer och killar. Illustration: Per Gustavsson

Vem ska jag bli kär i?

Jag är en kille på 13 år. Jag vet inte om jag ska vara kär i tjejer eller killar. Jag har haft en pojkvän och en flickvän. Snälla hjälp mig.

Kanske lite kort fråga :)

Svar: Du har en rättighet att bli kär i och känna sexuell dragning till vem du vill, oavsett vilket kön den personen har. Du behöver inte bestämma dig, du gillar den du gillar. Många prövar sin sexualitet och vem man är i puberteten. Läs mer på umo.se om sexualitet. Det finns många som har liknande frågor som du. På en ungdomsmottagning kan du också prata med en vuxen om sexuell läggning, relationer och könsidentitet. De som arbetar där har tystnadsplikt.

Vad är den lila kanten?

Jag är en 10-årig kille. När jag drar tillbaka förhuden på snoppen är det typ en stor lila kant. Är detta normalt?

hjäääälp

Svar: På din beskrivning låter det som att det är kanten bakom ollonet. Det brukar kännas lite läskigt, och faktiskt lite kallt när ollonet för första gången får luft på sig. Och ja, det är helt normalt.

Varför är jag så sen?

Jag är en nästan 14-årig kille som undrar om det är möjligt att inte komma in i puberteten. Jag har knappt några tecken på puberteten förutom en minimal ökning av kroppsbehåringen. Nästan alla mina kompisar har kommit in i puberteten, trots att jag är äldre än de flesta av dem.

En orolig 13-åring

Svar: Att du börjar få lite mer hår på kroppen är ett tecken på att de hormoner som är inblandade i puberteten är i gång. Det vanligaste är att killar kommer in i puberteten när de är mellan 11 och 13 år. För vissa kan det ta lite längre tid, och komma igång lite senare. I ovanliga fall behöver kroppen hjälp av läkemedel. Om man som kille är 15 år och inte har fått några pubertetstecken är det bra att söka hjälp hos närmaste ungdomsmottagning.

Bara en pungkula?

Jag är en kille på 12 vårar som börjar bli riktigt orolig över en sak! När jag är i omklädningsrummet ser jag att andra har två synliga pungkulor, men jag har bara en. Detta har gjort att jag inte vågar byta om med de andra killarna. Vad ska jag göra? Kommer detta göra att jag inte kan ha sex i framtiden? Det har varit så här hela mitt liv.

Gillar Minecraft och att pyssla:)

Svar: Oron låter jobbig för dig, och därför borde du besöka en ungdomsmottagning. Det kan även vara skönt att få prata om din oro över att byta om inför andra. Det är vanligt att en pungkula hänger längre ner än den andra. I puberteten utvecklas pungen också mycket och testiklarna (pungkulorna) växer. I Sverige så håller läkarna koll på pungen från att du är liten bebis och de brukar berätta om de ser något ovanligt. Testiklarna har inget samband med att kunna ha sex eller inte.

Ingen sperma?

Jag är en kille på 11 solvarv. Jag onanerar ibland och det kommer ingen sperma. Det bryr jag mig inte så mycket om, det är skönt ändå. Det jag undrar är om det kan vara farligt att onanera/runka om det inte har kommit någon sperma än.

Professorn

Svar: Det är inte farligt att smeka sig själv. När du gör det lär du dig om din kropp, om vad du tycker om och vad som är skönt för dig. Att du inte får utlösning av sperma gör inget, det vanligaste är att sperman bildas i 13–15-årsåldern.

Förhuden sitter fast

Jag är en kille på 12 år som har ett problem. På vissa ställen sitter min förhud fast i ollonet, vilket gör att jag inte kan dra tillbaka den hela vägen. Jag undrar om detta är något som man behöver gå till en läkare för, eller om det försvinner efter ett tag av sig själv.

En orolig 12-åring

Svar: Så bra att du kollar in snoppen! Det låter som att allt är som det ska! I puberteten förändras snoppen massor. Förhuden blir mer mjuk och töjbar, så att den till sist kan föras över ollonkanten. Vissa har problem med att förhuden är för trång. Det här brukar visa sig i mitten/slutet av puberteten. Då kan en ungdomsmottagning hjälpa dig.

Hår under armarna.
Hår under armarna. Illustration: Per Gustavsson

3 frågor

1. Jag har fått lite hår under armarna, min svett har börjat lukta, jag tror att jag har fått en humörsvängning och jag har fått hår på pungen. Är jag i puberteten?

2. Ibland känns det som att det kommer ut lite kiss ur snoppen. Kan det vara utlösning?

3. Mina testiklar ”sitter” högt upp. Kan det vara farligt? Jag vågar INTE gå till en ungdomsmottagning eller liknande, inte ens till doktorn.

Jag skulle så jättegärna vilja komma med! Snälla? q:-<)

Svar: 1. Ja, du har fått flera tecken på att du har kommit i puberteten.

2. Ja, det kan vara en utlösning, alltså att det kommer spermier från snoppen. Det beror på att kroppen har börjat tillverka sädesvätska. Utlösningen brukar komma när man onanerar (runkar), det vill säga smeker sig själv. Den kan också komma på natten när man drömmer.

En utlösning är för det mesta en härlig, stark känsla i hela kroppen. Sperman är oftast vit-gråaktig, och även om det ibland ser mycket ut, är det bara någon tesked.

3. Det är vanligt att testiklar sitter högt upp. Om du duschar i varmt vatten brukar pungen bli lite mer lös så att testiklarna hänger längre ner. Frågor om pungen är lite kluriga, ibland kan det vara bra att en sjuksköterska eller läkare får titta på din pung, och känna lite. Om du vill kan du ta ett foto av din pung, så kan ni börja med att prata om fotot. Det är du som bestämmer om du vill bli undersökt eller inte.

Kan jag snabba på puberteten?

Jag är 10 år och undrar ungefär när man kommer in i puberteten. Kan man göra så att det går snabbare eller så?

Jessss jag kom med i KP

Svar: Det är olika för olika människor när ­puberteten startar, alltså när man börjar bli könsmogen. Det vanligaste är att killar kommer in i puberteten när de är mellan 11 och 13 år, även om det kan ske tidigare eller senare. Hela puberteten tar lite olika tid för olika kroppar, men den håller på i ungefär 5–6 år. Du kan inte påverka när puberteten kommer. Det bestämmer kroppen själv.

Min snopp är liten

Jag är en kille på 12 jordsnurr. Jag tror jag har en ganska liten snopp. Är det konstigt att ha en liten? Det känns som att alla killar i min klass har större än jag. Finns det tjejer som gillar små också? Och hur stor är en normalstor?

Undrande kille

Svar: Under puberteten förändras snoppen (och kroppen) jättemycket. Det är vanligast är att puberteten börjar runt 11–13 år, och håller på i 5–6 år. Snoppen har faktiskt vuxit klart först i 18–20-års-åldern. Det är bra att tänka på att snoppar på andras kroppar ser större ut än om man tittar på sin egen. Det beror på att du ser din snopp uppifrån. En vuxens snopp som har stånd är vanligen mellan 8 och 19 centimeter lång, medan en slak snopp är mellan 4 och 15 centimeter. Mindre och större snoppar finns, eftersom alla är olika. Storleken brukar inte spela så stor roll för njutningen hos den du har sex med. Om den du vill ha sex med i framtiden har snippa så sitter klitoris (snippans ollon) utanför slidan. Där brukar många personer som har snippa tycka att det är skönt att bli berörda när de har sex. Har du mer funderingar så gå till en ungdomsmottagning. De är proffs och har tystnadsplikt.

Sexuella tankar?

Jag är en kille som är 10 år som har två frågor:

1. Jag har börjat onanera. Kan man göra det flera gånger per dag?

2. Är det vanligt att man tänker sexuella tankar när man kommit in i puberteten (jag är i puberteten)?

En i 5b som undrar

Svar:

1. Ja, det kan man göra om man vill.

2. Att börja fantisera om att vara ihop med någon, om sex och om kyssar är mycket vanligt i puberteten.

Är jag för tidig?

Jag är en kille på 10 jordsnurr som är rädd att jag har kommit för tidigt i puberteten. När jag fyllde 9 fick jag sperma och nu har jag hår runt snoppen.

En tomat som gillar bacon

Svar: Alla är olika, och ibland kan det kännas jobbigt att både vara tidig med någonting, och vara senare. Det vanligaste är att killar börjar puberteten i 11–13-årsåldern. Vissa är förstås både tidigare och senare än det. Det kan vara skönt att prata med en vuxen, till exempel skolsköterskan, om man är så pass tidig i puberteten som du är.

Vad är det för skum?

Jag är en kille på 13 höstar. Ibland när jag onanerar kommer det först en genomskinlig klibbig vätska och sedan någon sorts vitt skum. Jag undrar verkligen över detta.

Den ledsna kompisen

Svar: Den sega, glidiga vätskan är det som kallas försats/kåtolja. Vissa snoppar kan bilda mera, andra mindre. Eftersom det nästan påminner om äggvita till konsistensen, kan det också se lite skummigt ut efter en stund.

När kommer sperman?

Jag är en 11-årig kille. Jag är lite rädd att alla killar i min klass får sperma, men inte jag. Jag är rädd för att jag inte ska få barn.

Vågar inte prata med mina föräldrar

Svar: Sperma börjar skapas i pungen i olika tid, för olika personer. Vissa kan få sperma tidigt, andra senare. Vanligast är att man är 13–15 år, men vissa tidigare än så. Du, som är 11 år, behöver absolut inte vara orolig.

Olika stora?

Jag är en 13-årig kille. Mina bollar är olika stora. Är det något man borde vara orolig för?

Vikings4life

Svar: Så bra att du har koll på dina pung-kulor! Att pungkulorna (testiklarna) är olika stora är vanligt, och precis som det kan vara. Det är också vanligast att den ena hänger längre ner än den andra.

Vad är det för massa?

När jag drar bort förhuden så är det ibland en vit massa längst ner, som samlas under den där delen längst ut. Vad är det?

13 bast

Svar: Den vita massan du pratar om kallas för smegma eller flänsost. Den är bra att spola bort med vatten en gång om dagen när du duschar.

Hur ofta deo?

Jag är snart 11 och har en fråga. Jag är i puberteten och luktar mer. Men hur många gånger i veckan ska man ta deo?

En som undrar

Svar: Ja, i puberteten påverkar hormoner hela kroppen – och svettlukten också. Då är det bra att duscha varje dag och sedan ta på deo.

Alla frågor och svar från Kropp &amp; Knopp snopp-special publicerades i KP 2.
Alla frågor och svar från Kropp & Knopp snopp-special publicerades i KP 2. Illustration: Per Gustavsson


Faktagranskning: Carl Bergstrand, sjuksköterska vid Gotlands ungdomsmottagning


Detta är en ungdomsmottagning

Det finns cirka 250 ungdomsmottagningar i Sverige. Där arbetar bland andra sjuksköterskor, kuratorer och läkare. En del tror att det bara är personer med snippa som går till ungdomsmottagning. Det stämmer inte. Många med snopp har frågor om kroppen och om hur de mår.

De flesta ungdomsmottagningar vänder sig till alla unga som är 12 år och äldre. Men till exempel Gotlands ungdoms­mottagning tar även emot yngre.

Många som går dit första gången kan vara oroliga för att bli undersökta eller för att prata om jobbiga saker. Men man bestämmer själv om man vill bli undersökt eller berätta något. Det känns (nästan) alltid bra när man har vågat. På sajten umo.se finns massor att läsa om kroppen och känslor.


Läsarfrågor och svar uppdaterades 2023-02-02